Local

Consiliul Județean Vrancea face deratizare la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret

Ionel Sclavone
14 mai 2021 2116 vizualizări

O firmă din județul Galați a fost angajată de Consiliul Județean să se ocupe de deratizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret. Aceasta în condițiile în care proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) Vrancea nu este funcțional. Mai mult, acesta nu-și dezminte renumele de gaură neagră a bugetului județean, înghițind sume consistente.

Consiliul Județean Vrancea a angajat o firmă care să se ocupe de combarerea dăunătorilor pe amplasamentul centrului de depozitare a deșeurilor de la Haret. Este vorba despre o societate comercială cu sediul în județul Galați, în localitatea Brăhășești, Deratinsect Construct SRL. Firma este reprezentată de un anume Ionuț Lupu. Prețul plătit de Consiliul Județean este de 16.000 de lei plus TVA pentru două acțiuni de deratizare, ce urmează să se desfășoare toamna și primăvara.

Conform anunțului publicat pe portalul guvernamental de achiziții publice, Consiliul Județean a contractat firma din Galați pentru „servicii de deratizare, de prevenire și eliminare, de două ori pe an primăvara și toamna, a diferitelor specii de rozătoare (șoareci/șobolani) în cadrul Centrului de Management Integrat al Deseurilor (CMID) de la Haret, Județul Vrancea”.

Suprafața centrului de depozitare al deșeurilor de la Haret este de 40.000 de metri pătrați, iar costurile cu serviciile de deratizare ajung la 0,4 lei plus TVA pe metrul pătrat.

Consiliul Județean Vrancea plăteșe sume imense pentru SMID

În același context, Consiliul Județean a încheiat un contract pentru eliminarea deșeurilor și degajarea terenului afectat ce depozitarea acestora din incinta CMID Haret. Valoarea angajamentului este de 14.443.954,85 lei la care se adaugă TVA. Consiliul Județean Vrancea a angajat, pentru această treabă, o asociere de firme formată din Unitip Global SRL și Dyad Stone Transport.

Cele două societăți au la dispoziție doi ani ca să curețe terenul pe care sunt depozitate deșeurile din incinta CMID și să aducă terenul la starea inițială. Este vorba despre operațiuni de excavare și transport a deșeurilor existente, conform legislației privind depozitarea deșeurilor.

Aici vor fi amenajate celulele ecologice 2 și 3 ale CMID Haret, în vederea depozitării deșeurilor pentru o perioadă de minim 20 de ani.

Amenajarea CMID de la Haret este prevăzută în proiectul SMID Vrancea curată, o adevărată gaură neagră a bugetului județean. Deși au trecut aproape 11 ani de la lansarea proiectului, finanțat din fonduri europene, acesta nu a fost pus în funcțiune nici până la această dată.

Un proiect încă nefuncțional, dar consumator de fonduri consistente

Dacă avem în vedere termenul stabilit pentru eliberarea gunoiului de la Haret, de doi ani, și mai luăm în calcul încă un an pentru organizarea licitațiilor și construcția celulelor ecologice 2 și 3, vom vedea că acest proiect va deveni complet funcțional undeva prin 2024.

Între timp, însă, deși nu produce nici un beneficiu, SMID Vrancea consumă o mulțime de bani, pentru tot felul de lucrări, actualizare de documentații, servicii de pază, deratizare etc.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.