Local

Galerie foto | Ziua IEI, la Focșani! Cu etnologul Ion Cherciu și Grupul „Șezătoare”

Valentin Muscă
23 iun 2019 3595 vizualizări

Au fost expuse la sala „Balada” peste o sută de costume populare din cele mai importante zone etnografice ale României și a fost lansat volumul Ion Cherciu, „Portul popular românesc în cercetările monografice ale Școlii Sociologice de la București” (București, 2019)

În ajunul Sânzienelor, etnologul Ion Cherciu, grupurile „Șezătoare” din București, Buzău, Brăila, Bacău, Constanța, dar și din Moldova de peste Prut, Ansamblul „Țara Vrancei” din Focșani în frunte cu Maria Murgoci, etnograful Varvara Buzilă din Chișinău, restauratorul de textile Carmen Marin din Iași, Nelu Dumitrescu – mentorul șezătoarelor, grupuri de elevi în straie tradiționale din Jitia și Bisoca, prof. Ionel Tătaru – directorul Școlii din Paltin, Drăguța Răduță Miloiu, curatorul Muzeului Etnografic din localitate și zeci de Doamne au sărbătorit la Focșani Ziua Internațională a Iei. Practic, pentru câteva ore, sala „Balada” din Focșani a fost transformată într-un templu al portului popular românesc, unde Victoria Bizon, coordonatoarea Grupului „Șezătoare” București, a prezentat realizările acestor Doamne și le-a premiat într-un mod simbolic, oferindu-le câte un exemplar din volumul redactat de etnologul Ion Cherciu. 

Ziua Iei sărbătorită între Doamne

Cum era de așteptat, bărbații din urbe, veșnic pasionați de jazz și muzică de cameră, erau plecați la „Zaga Zaga” să cumpere bilete pentru „Doaga Blues Festival”, iar Ziua Iei a fost sărbătorită doar între Doamne. Oricum bărbații nu ar fi priceput prea mult și iar ar fi confundat ia cu „cămeșa”. O floare însă ar fi putut trimite acestor Doamne care tezaurizează și transmit generațiilor care vin arta populară românească, una dintre expresiile artistice ale geniului românesc. Din fericire, au fost prezenți mulți tineri, elevi în mare parte, îmbrăcați în costume populare, care ne-au arătat că generația născută după 1989 iubește mai mult tradițiile acestei țări decât generația care a privatizat economia comunistă, transferând-o în buzunarele proprii, iar ei, foștii mici nomenclaturiști locali, au ajuns înalți funcționari la Primărie și CJ.

Bine ați revenit acasă, Domnule Ion Cherciu!

O dată în plus s-a demonstrat și la Focșani că nimeni nu este profet în țara sa. La prezentarea volumului „Portul popular românesc în cercetările monografice ale Școlii Sociologice de la București” (Editura UniCart, București, 2019), colegii din urbe ai etnologului Ion Cherciu au lipsit cu desăvârșire, ca în pilda Biblică, fiecare găsind câte ceva de făcut. Este adevărat, nu putem empatiza cu toată lumea, nici avea afinități spre toate azimuturile, dar o minimă solidaritate intelectuală trebuie să existe într-o lume normală. Nu este cazul la noi, din păcate! Cât despre ie, aceasta este depozitarul creativității artistice românești dintotdeauna. De aceea, volumul etnologului Ion Cherciu despre costumul popular este mai mult decât o carte. Fost cercetător al Muzeului Vrancei și al Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, dr. Ion Cherciu este unul dintre cei mai respectați etnologi români, cu o operă care a pus în valoare la modul sublim arta, tradițiile și credințele populare din Țara Vrancei, publicând lucrări de referință, dintre care amintim doar „Bisericile de lemn din Țara Vrancei – factor de identitate culturală” (București, 2003); „Arta populară din Țara Vrancei” (București, 2004); „Tradiții și credințe populare din Țara Vrancei” (București, 2007).

Felicitări Doamnelor!

Ziua de sâmbătă a continuat cu o vizită la Muzeul Unirii și la Muzeul Satului din Crângul Petrești, iar duminică a fost vizitat Muzeul Etnografic din Paltin. Felicitări din toată inima Doamnelor care au venit din cele patru zări, chiar de la Chișinău, pentru Ziua Iei, IA fiind depozitarul adn-ului inteligenţei româneşti! Cu siguranță au fost mai multe persoane care au robotit pentru ca această manifestare să se desfășoare în bune condiții și Vrancea în postura de gazdă să se prezinte onorabil. Tuturor se cade să le mulțumim că ne-au făcut părtași la o sărbătoare de suflet, realizată în bună parte prin eforturi proprii, nu cu proiecte finanțate de Ministerul Inculturii, fonduri la care au acces doar șmekerii care apar seară de seară la predicatorul de la Antena 3! (Romeo-Valentin MUSCĂ)

 

Fotografiile au fost preluate de pe profilurile de Facebook: Mihaela SimionPantelimon SorinBizon Victoria

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.