Local

FOTO | Ziarul de Vrancea a fost acasă la „îngerii păzitori” ai necuvântătoarelor sălbatice de la Petrești

Janine VADISLAV
3 feb 2020 3360 vizualizări

La Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice din Petreşti, un grup de tineri specialişti şi voluntari continuă să îngrijească animalele şi păsările sălbatice aflate în dificultate.

În Vrancea funcţionează din 2007 Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice, un proiect ACDB care are drept scop să ajute animalele sălbatice rănite sau aflate în dificultate. Câţiva oameni, medici veterinari, biologi, voluntari, bine pregătiţi pentru această misiune, sunt adevăraţi salvatori pentru necuvântătoarele aflate în pericol. Cei care găsesc o pasăre, un animal rănit pot suna la 112 de unde sunt îndreptaţi către această locaţie, aflată în Crângul Petreşti, la doar 2 km de municipiul Focşani. Aici, păsările şi animalele rănite sau bolnave, au parte de tratament, casă şi masă, după care sunt eliberate în mediul lor natural. Echipa mobilă de intervenţie acţionează în special în zona Vrancea, dar şi în alte judeţe, atunci când este solicitată.

Prin suprafaţa mare pe care o deţine şi prin logistica pe care o are, centrul poate găzdui simultan mai multe animale şi, ceea ce este important, poate să deservească tot felul de cazuri de la toate categoriile de animale. În acest moment la centrul de recuperare sunt 8 pui de căprioară, un ţap, berze, pescăruşi, vânturei de seară, un jder de piatră şi o cucuvea, dar numărul lor poate creşte de la o zi la alta, animalele şi păsările, care au nevoie de ajutor, fiind aduse de persoane de bună credinţă. Vindecaţi, „pacienţii” sunt lăsaţi apoi în libertate, de obicei în zonele în care au fost găsiţi.

Trei dintre puii de căprioară, doi masculi şi o femelă au fost aduşi, în vederea reabilitării, de la Fundaţia „Visul Oanei”, din Bucureşti

„În momentul de faţă sunt sănătoşi, viabili, foarte bine din toate punctele de vedere. După un proces de reabilitare intenţionăm să eliberăm animăluţele în pădure”, spune medicul.veterinar George Vlad, de la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice - Petreşti.

Cu ceilalţi 5 pui de căprioară, aflaţi într-un alt ţarc, este o altă poveste. Găsiţi în adăpostul din natură, în absenţa mamei, au fost luaţi de oameni de bine şi aduşi acasă, crezând că au făcut un bine salvând un pui abandonat, sau orfan.

„Au găsit un pui, au crezut că este abandonat, l-au luat acasă neştiind că mama lor, probabil, era la câţiva metri aşteptând să plece oamenii, să se poată întoarce  la pui”

Mai devreme sau mai târziu „binefăcătorii” îşi dau seama că nu-l pot ajuta pe pui şi caută sprijinul unui organism specializat.

„Unii dintre pui ajung la noi după ce au fost hrăniţi impropriu şi au ceva probleme de sănătate, de digestie s.a.m.d. Alţi pui sunt aduşi imediat cum au fost găsiţi, în custodia centrului de reabilitare”, mai  spune medicul veterinar George Vlad.

Centrul nu primeşte doar pui ci şi exemplare mature

„Avem un ţap, un mascul care a venit din zona Bacăului, accidentat cred de o maşină, cu o problemă destul de gravă dar care, din fericire, a putut fi reabilitat.”

Trauma pe care a suferit-o îl face pe ţap să se ferească şi mai mult de oameni. Imediat ce-i simte în apropere se ascunde în adăpost. Domnul doctor spune că  ţapul se recuperează bine aşa că, în primăvară, se va întoarce în pădure.

Sunt şi cazuri în care animăluţe sau păsări, care nu se mai pot întoarce în mediul natural, devin locatari permanenţi ai centrului. Este cazul celor doi vânturei de seară, păsări de pradă, veniţi tot de la Fundaţia „Visul Oanei”. În cazul lor reabilitarea nu s-a finalizat cu succes.

„Unul dintre ei are o problemă la o aripă. Celălalt are problema la unul din picioare, degetele nu sunt deloc funcţionale. În ultima perioadă la centru a ajuns un număr mare de vânturei care, după reabilitare, au fost eliberaţi in mediul natural, mai puţin cei doi...

- Ce se întâmplă, din ce cauză? întreb.

„Pui fiind - atunci când ies la zbor - în primele zile nu pot zbura foarte bine şi poposesc pe sol. Oamenii îi văd, îi prind şi ni-i aduc nouă. De cele mai multe ori, neştiind cum să acţioneze şi să reacţioneze, se ajunge în situaţia să facă mai mult rău luându-i, decât dacă l-ar lăsa în locul în care i-au găsit...”

Ultimul venit este un exemplar adult de cucuvea găsit flămând şi înfrigurat de către  un bărbat, în apropierea casei lui  

„A suferit un accident, pentru că unul dintre ochişori nu mai funcţionează normal. Lucrurile nu sunt ok pe partea asta...  În rest, cucuveaua e sănătoasă, aripile sunt bine, penajul e ok, se hrăneşte bine. E posibil să se recupereze şi  atunci îi vom da drumul”, mai spune medicul veterinar George Vlad, de la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice - Petreşti.

Vecinul micuţei păsări nocturne este un jder de piatră timid, sperios, dar foarte curios din fire. Nu departe de adăpostul lui se află ţarcul în care aşteaptă primăvara 4-5 berze, care nu au reuşit să plece astă toamnă în ţările calde şi câţiva pescăruşi. În cazul cel mai fericit animalele şi păsările se însănătoşesc şi sunt eliberate destul de repede în mediul lor natural, dar centrul se confruntă şi cu cazuri deosebit de grave, cum a fost cazul ursuleţului lovit de tren la Bicsad, cu probleme neurologice, care a avut nevoie de un an întreg ca să-şi revină, după care s-a întors în zona de unde a fost adus. ( Janine VADISLAV )

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.