Local

Galerie foto | Povestea Bulevardului Dimitrie Cantemir din Focșani, sau cum să restricționezi parțial o stradă veche

Florin Marian Dîrdală
7 mar 2020 6020 vizualizări

Conform  indicatorului  stradal al  Primăriei municipiului Focșani - Nomenclator stradal - Primăria Focșani, aprobat prin hotărârea privind adoptarea Regulamentului în legătură cu nomenclatura urbana și poștală pentru municipiul Focșani din 2018, aflăm că nu se spune chiar adevărul gol-goluț despre artera Dimitrie Cantemir. I se zice bulevard, dar ar trebui completat cu sintagma *parțial parcare * pentru că așa a devenit o porțiune din aceasta cale de comunicatie, mai precis cea de la intersecția cu strada Mihail Kogălniceanu spre B dul Unirii.

Din rațiuni edilitare mai mult sau mai puțin înțelese, această arteră a fost blocată, în primul rând, cu două căsuțe din Grădina Publică, apoi cu Monumentul Borna de Hotar și o arteziană, așa că ,cel puțin, în direcția vest, pare  că nu se mai poate deschide niciodată  strada Dimitrie Cantemir, așa cum a fost odată. Acest lucru  contează  mai puțin ,cel mult pentru nostalgicii Focșaniului de altădată, care o mai pot admira doar în fotografiile de epocă adunate cu patimă de câțiva colecționari. Restul străzii până la bifurcația cu Mihail Kogălniceanu a fost transformată într- o parcare cu plată și bariera la intrare.

    Povestea străzii respective nu este una spectaculoasă , dar merită să fie cunoscută, deoarece este una dintre cele mai vechi și importante artere de comunicație din orașul nostru, la fel de veche ,chiar mai veche decat binecunoscuta  str Mare a Unirii. De ce? Pentru că ea a apărut odată cu M-rea Sf Ioan, la jumătatea secolul al XVII lea și s a numit sute de ani, bineînțeles că tot strada Sf Ioan, fiind aproape o stradă proprietate a  respectivului așezământ religios, care deținea imobile si pe o parte si pe alta. Asta până în anul  1863 când lăcașul a căpătat o lovitură cum nu a primit niciodată în existența sa , rămânând fără nicio palmă de teren în proprietate , nici măcar grădina călugărească care devine Gradină publică pe la 1873 .

Pentru că în anul 1881 s a ridicat edificiul actual al Arhivelor Nationale Vrancea ,fost primul sediu al Liceului  Unirea și pentru că unde există azi hotelul Vrancea funcționa o Scoală  Primară de Băieți,toată această stradă Sf. Ioan a căpătat denumirea de B dul Scoalelor , fiind pavată  cu bolovani aleși de piatră de râu, batuți migălos cu ciocanul de lemn  , un adevărat pod de piatră , cum nu mai văzuse Focșaniul de când exista el ,darămite locuitorii din  satele învecinate..

Tot atunci s au plantat si superbii castani din care în prezent au mai supraviețuit câțiva , fiind bătrâni și prezentând un pericol major pentru pietoni și  vehicule , un fapt dramatic recent, petrecându se cu o frumoasă Toyota, a unui preot , după cum se aude,  care a trăit o spaimă de moarte când un arbore bătrân era cât pe ce să- i nenorocească  familia, dar din fericire totul s a terminat cu bine .

Revenind la istoricul bulevardului, acesta a căpătat,  în preajma Primului Război Mondial  o nouă denumire, Bulevardul P.P.. Carp  Despre politicianul conservator, viața, activitatea și opera sa se pot citi o grămadă de lucruri prin diferite surse informative electronice și clasice, așa că nu are sens să transferăm informațiile de colo-colo. Merită punctat că nu a avut nicio legătură cu Focșaniul, poate doar faptul că a luptat pentru ca de la București să se aprobe fondurile necesare în vederea realizării unei linii fortificate Focșani- Nămoloasa , care nu a avut practic niciun rol, iar azi e abandonată și distrusă în totalitate.

    Mai departe, la instaurarea  regimului comunist la putere, numele bulevardului P P Carp era o sfidare la adresa clasei muncitoare și țărănești si a dispărut aproape instant din nomenclatura urbană, fiind înlocuit în prima fază cu denumirea .Nicolae Titulescu, agreat și de comuniști. Pentru că în 1948, tovarășii de la Bucuresti au cerut să li se arate cam pe unde au fost atribuite ca denumiri marile nume ale dictaturii proletare, Marx, Engels, Lenin, Stalin , focșănenii de la conducerea orașului au raportat cam pe unde s au gândit sa le atribuie: Karl Marx la B dul Gării,  Engels actualului  Bulevard Maior Gh Pastia, Stalin la Bulevardul Unirii si Lenin la strada Nicolae Titulescu, pe care se află birourile Companiei de Utilități Publice .

    Când au auzit tovarășii comuniști de la centru că marele Lenin a avut parte la Focșani de o biată străduță cu case modeste, pe atunci, au ordonat ca imediat să fie găsita o altă arteră  care să merite cinstea de a purta numele lui Lenin. Si aceasta a fost actualul Dimitrie Cantemir, iar strada unde funcționează C U P ul  a devenit Nicolae Titulescu , cum e și în prezent (adică s-au inversat denumirile)  În ceea ce privește  strada Lenin,  pe atunci nu era blocată, ajungea din Tribunalul vechi până la Sfatul Popular al orașului Focșani (actuala Primărie).,dar odată cu ridicarea sediului Consiliului Popular Județean Vrancea în 1968, Bulevardul Lenin a început a fi obturat pentru că deranja oficialitățile comuniste și împiedica festivitățile specifice regimului și așa a rămas până în prezent, cu observația că  după anul 1980 a primit numele de azi, Dimitrie Cantemir .

 În prezent s-a intervenit pe o parte a arterei rezultând o parcare cu plată, probabil profitabilă, dar restul e neatins și bine întreținut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.