Local

Galerie foto | Pompierul lunii martie 2019 la ISU Vrancea: Plutonier major Valentin Tânjală

Ziarul de Vrancea
19 apr 2019 933 vizualizări

”Pompierul lunii martie 2019”, plutonier  major Tînjală Valentin,  a avut cea mai frumoasă intervenție în data de 16 martie a.c. Deși se afla în afara orelor de program în timp ce se deplasa pe DN2D, în timpul tranzitării localității Bolotești  a văzut o mașină ieșită în afara părții carosabile. Văzând alte două mașini staționate în apropiere și lumea agitată, a intuit că s-a întâmplat ceva rău.  A oprit imediat și s-a dus să ofere ajutorul victimelor.

L-am rugat să ne povestească cum s-a întâmplat totul pentru a înțelege cât de importantă e prezența unui salvator în situațiile de urgență. 

Plutonier major Tînjală Valentin: ”În după-amiaza zilei de 16 martie, eram planificat la Focșani, să fac un vaccin unuia dintre cățelușii mei. Sunt mare iubitor de animale. Am trei câini și două pisici. Așa că, în timp ce mă deplasam împreună cu soția și cu Lizuca, căţeluşa noastră, dinspre Vidra spre Focșani, la ieșirea din localitatea Bolotești soția a observat câteva persoane în jurul unei mașini aflate într-un șanț. Mi-a atras atenția și m-a întrebat ce facem. Nu a mai contat că întârziem la vaccin, am hotărât amândoi să oprim, să vedem ce se întâmplă. Le-am lăsat pe soție şi Lizuca în mașină iar eu am coborât. M-am îndreptat spre autoturismul care avea parbrizul spart și era avariat frontal. Nu era nimeni înăuntru. Toți ceilalți martori opriseră cu puțin înaintea mea și nimeni nu apucase să sune la 112. Cu toții, am găsit trei victime, doi bărbați și o femeie, aruncate pe câmp în urma impactului autoturismului cu un cap de pod. Am făcut evaluarea primară, apoi am sunat la 112 și am cerut sprijin deoarece starea victimelor necesita intervenții de specialitate. Dintre cele trei victime, cel mai grav era rănit un bărbat, de aproximativ 25 de ani, care avea o fractură craniană deschisă cu hemoragie. Ceilalţi doi, femeia şi bărbatul erau stabili. Femeia avea o fractură la membru superior stâng iar bărbatul acuza dureri în zona lombară.  Folosindu-mă de trusa sanitară din autoturism am încercat mai întâi să-i opresc hemoragia bărbatului care se afla în stare mai gravă iar femeii i-am mobilizat braţul. În permanenţă am ţinut legătura cu colegii din dispecerat şi i-am informat referitor la evoluţia victimelor. La faţa locului a ajuns foarte repede o ambulanţă SAJ cu medic, care a preluat bărbatul. La scurt timp au venit şi colegii mei de la Vidra şi au preluat femeia. Ulterior o altă ambulanţă SAJ a preluat cea de-a treia victimă. Cam asta a fost tot. M-am bucurat că am putut ajuta iar acum persoanele respective sunt mai bine. M-am interesat de starea acestora şi am aflat că deja doi dintre ei s-au externat. Bărbatul care a suferit traumatismul a fost operat de două ori iar starea lui e stabilă.”

Experienţa şi-a spus cuvântul încă o dată. În cazul unei hemoragii cu cât se intervine mai repede cu atât e mai bine iar când primul ajutor este acordat de un profesionist şansele de reuşită cresc considerabil. Un profesionist ştie cum să intervină fără să agraveze situaţia şi totodată să ofere informaţii forţelor care vin în sprijin pentru ca acestea să acţioneze rapid. Plutonierul major Tînjală Valentin este paramedic din anul 2012 dar are o experienţă de peste 12 ani ca salvator. Deşi iniţial avea alte planuri, după absolvirea şcolii de asistenţi medical, planurile i-au fost date peste cap de cererea de recrutare în armată.  Aşa cum ne povesteşte: „De aici a pornit aventura. În 2003 am fost  încorporat și repartizat la Grupul de Pompieri Vrancea, unde am fost pompier sanitar. Mă ocupam cu administrarea tratamentelor la militari, mergeam cu ei la spital, le luam rețetele, etc. După ora 16:00, mergeam la intervenții alături de ceilalți. În timpul stagiului militar am avut și una din cele mai grele intervenții de până acum, anume, incendiul din august 2004, al unei garnituri de tren în gara Gugești. După terminarea stagiului militar am avut câteva încercări de angajare ca asistent, în 2006, când ISU Vrancea a scos la concurs posturi cu încadrare din sursă externă, am susținut examenul și am fost încadrat subofițer la Stația de Pompieri Vidra. Chiar dacă îmi doream la început să fiu asistent medical acum spun cu mâna pe inimă că este o onoare pentru mine să fiu pompier. Consider că este foarte important când te trezești dimineața să fii fericit că mergi la serviciu. Dacă ești fericit când mergi la serviciu înseamnă că faci ceea ce-ti place. Eu sunt un om fericit și îmi fac cu pasiune datoria. Meseria de pompier e pe viață, nu se termină nici la finalul turei de serviciu și nici atunci când ieși la pensie. De aceea mai suntem numiți și salvatori. Când vezi că arde, e vreun accident sau o altă situație de urgență ești prezent la datorie, nu poți sta deoparte simţi că-ţi fierbe sângele în tine, nu te lasă conştiinţa. Pompierii sunt solii vieţii, noi ne luptăm cu cele mai puternice forţe, forţele naturii. De acea deviza care ne reprezintă este „Curaj şi devotament!”. Avem curaj să înfruntăm orice pericol pentru a salva orice viaţă.”

Plutonierul  major Tînjală Valentin ne-a demonstrat că deviza „Curaj şi devotament”  este adânc implantată în sufletul salvatorilor. Îl felicităm şi îi dorim succes în misiunile viitoare! Suntem mândri să avem colegi precum el!

Text informații + fotografii:Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

 

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.