Local

Galerie foto | Obiective turistice din Munții Vrancei: Sarea Roșie

Ziarul de Vrancea
19 feb 2019 3344 vizualizări

“Sarea Roşie”, cum îi spun localnicii din satul Cerbu, este o alunecare curgătoare profundă, spectaculoasă, cu o suprafaţă afectată de circa 6 hectare. Ea s-a dezvoltat în malul stâng al pârâului Sărăţel sub Podul Mândru – Plaiul lui Cojan, având o lungime de cca. 350 m şi o lăţime ce variază între 200 (în punctul de desprindere) şi 30 m (în partea centrală)

Versantul afectat are o înclinare medie de 25-30 grade şi o înălţime a pereţilor ce variază între 2 şi 12 m. În spaţiul afectat cel mai mare aven poate ajunge la un diametru de 2 m şi o adâncime de 5 m. În prezent alunecarea este în plină evoluţie, având o vechime de cca. 60 de ani (conform informaţiilor obţinute de la localnici).

Versanţii Sărăţelului, alcătuiţi din sare şi argilă cu sare, se surpă continuu sub acțiunea apelor de şiroire care despică versantul în creste înguste şi ascuţite, despărţite de şănţuleţe numite lapiezuri.

Continua dizolvare a sării duce la apariţia, în interiorul masivului de sare, a unor sorburi, avenuri şi grote de dimensiuni diferite.

În Subcarpaţii de Curbură sarea s-a depus în urmă cu circa 20 milioane de ani, într-o perioadă în care această regiune era ocupată de apele unei mări calde cu numeroase lagune puţin adânci. Concomitent cu acumularea sării, prin evaporare, apele râurilor carpatice transportau cantităţi mari de aluviuni care se amestecau cu depozitele salifere. Ulterior au avut loc mişcări de cutare a straturilor, iar sarea fiind mai plastică a străpuns cutele tinzând să se apropie de suprafaţă. Acest fenomen a fost descris pentru prima dată de savantul român Ludovic Mrazec, care a introdus în ştiinţă noţiunea de “cute diapire” pentru a denumi cutele cu sâmburi de sare.

Prof. Sorin Pantelimon

Informații + imagini: Prof. Sorin Pantelimon

Citiți și:Galerie foto | Obiective turistice naturale din Munții Vrancei: Masa lui Bucur;

Galerie foto | Obiective turistice din Munții Vrancei: Pietrele Mâței - Jitia;

Galerie foto | Obiective turistice din Munții Vrancei: Pietrele Fetei;

Galerie foto | Obiective turistice din Munții Vrancei: Cascada Muntioru


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.