Local

Galerie foto | Crescătorii de oi şi de capre din Vrancea se pregătesc pentru Paşti

Janine VADISLAV
22 mar 2020 6388 vizualizări

Cât mai departe de spaima indusă de virusul ucigaş, în locuri binecuvântate, cu oameni care se mai pot bucura de naşterea unui ied, de un miel deosebit, de o frumseţe rară, care trebuie păstrat de prăsilă, de planurile începute şi care trebuie duse la bun sfârşit, aşa cum fac şi crescătorii de animale care trăiesc  la marginea unei localităţi, între culmi domoale, unde se aude doar ecoul unui lătrat de câine şi pot contempla - cu duioşie chiar -  oile ieşite la soare.

Nu aveam programat acest subiect acum, dar m-am gândit că aş fi egoistă să nu împart cu dumneavoastră frumuseţea unei zile de martie, cu puţină verdeaţă, cu iezi şi miei jucăuşi, care habar n-au ce se petrece dincolo de adăpostul lor unde e cald şi bine. Unde puteam merge? Unde eram aşteptată şi aveam cu cine împărţi bucuria de moment...

Doi prieteni, unul de-o viaţă, 24 de ani, celălalt doar de un an. Suntem prieteni întru bucurie, simplitate, inimă bună şi fără de teamă. Avem şi un subiect comun căci în Vrancea crescătorii de ovine şi caprine, care deţin un număr mare de animale, se pregătesc să scoată la vânzare, pentru Sfântul Paşti, cei mai frumoşi miei şi iezi. Hrăniţi  bio, cu furaje de cea mai bună calitate, mieii ajung la 30-35 kg, iar cumpărătorul îşi poate alege singur mielul, pe care-l va lua acasă, pentru masa tradiţională din prima zi de Paşti.

În satul Ciolăneşti, com. Fitioneşti, Stelu Crancu are în ferma sa 350 de oi din rasa ţigaie cu capul negru, din care 300 au fătat deja. La fătare fiecare miel a avut între 5-7 kg, după care, hrana bună pe care o  primesc, face adevărate minuni.

„Cei care se nasc au undeva între 5-7 kg la fătare, cei mai mari, care au împlinit deja 2 luni de zile, au în jur de 20-25 kg”, spune domnul Stelu  Crancu, care se bazează pe experienţa de peste 150 de ani a părinţilor şi moşilor lui. Nenea Jenică, tatăl lui Stelu, a făcut istorie în zonă începând - ceea ce avea să devină o afacere - la doar 15 ani. Dintre fiii lui doar Stelu a dus tradiţia mai departe, iar el o va încredinţa fiicei sale, de profesie medic veterinar, care are toate datele să devină unul dintre marii crescători de animale din Vrancea.

Dar să ne întoarcem la domnul Stelu, preocupat în aceste zile de furajarea mieilor astfel încât, până la Paşti, cei mai mici să ajungă la 20 kg, iar cei fătaţi din timp la 35 kg în viu. Deşi mai e o lună până la Înviere, oierii se gândesc deja şi la preţul pe care-l vor cere.

„Un preţ corect este de 15 lei/kg în viu. Preţul corect,” spune domnul Crancu.

- Şi tăiat?

„Tăiat să ajungă undeva la  25 lei carcasa.”

Mieii sunt crescuţi numai cu furaje bio.

„90 la sută din furaje le procurăm noi şi de aia ştim exact cu ce-i hrănim.”

- Ce preferă cumpărătorul?

„Sunt o parte care preferă ied. Dar sunt mulţi consumatori, care cumpără  miel.”

- La Paşti se vinde numai carne de miel, sau şi de ied?

„Nu, suntem mereu întrebaţi ce mai putem oferi”.

- Ce puteţi oferi?

„De toate! carne de miel, de ied, caş proaspăt, telemea si brânză de vaci, smântână, brânză de oi şi carne de mânzat, iar cei care doresc, ne găsesc pe reţelele de socializare (Ferma lu' Stelu ) sau la telefon :0749 370 039,” mai spune domnul Stelu Crancu.

Totul este proaspăt şi de cea mai bună calitate. Dacă aveţi vreo umbră de îndoială, veniţi la Ciolăneşti şi n-o să vă pară rău, va fi o excursie pe cinste.

Dar, nu toţi mieii vor fi sacrificaţi. O parte dintre mioare vor fi alese pentru  ferma proprie, altele vor pleca în ferme din alte judeţe, la fel ca şi berbecuţii de prăsilă. Cât despre mieii care vor fi sacrificaţi, domnul Crancu nu-şi face griji că va rămâne cu marfa ne vândută. În timp a reuşit să fidelizeze cumpărătorii care vin an de an la fermă şi îşi aleg mielul dorit.

În Străoane, un tânăr absolvent al Facultăţii de Zootehnie, din Iaşi, a reuşit să pună pe picioare o fermă de capre - din rasa Carpatină - demarând o afacere de succes. Nu vinde doar produse din lapte ci şi iezi care sunt foarte căutaţi de cei care au probleme cu colesterolul sau cu ficatul.

„Ne pregătim anul acesta cu un număr relativ redus de iezi”, spune Marius Cazacu, care doreşte să-şi mărească efectivul cu iezii de prăsilă.

- Care credeţi că va fi preţul?

„Preţul la iezi? Sperăm să fie măcar ca anul trecut”.

- Adică?

„Adică undeva la 20 lei/kg pe carcasă.” 

Marius crede că de Paşti iezii lui vor fi numai buni de tăiat.

„De exemplu acesta, până la Paşti - şi ne arată un frumos ied negru ca tăciunele -  ajunge undeva la 16-17 greutate vie. Sperăm s-avem randament la sacrificare de măcar 50 la sută, care înseamnă undeva la 8 kg carcasa.”

Crescătorul nostru are şi un sfat pentru cei care doresc să cumpere carne de miel, sau de ied, pentru Paşti.

„Cei care sunt amatori de carne de miel, sau de ied, să se asigure că mielul, sau iedul are cel puţin 3 luni de la fătare, carcasa de miel să aibă minim 10 kg, iar cea de ied 8 pentru că sub aceste greutăţi, carnea poate fi toxică.”

La adăpost de vremea rece, cu mâncare bună în iesle, iezii se joacă cât e ziua de lungă. Deşi a urmat o facultate şi ar fi putut lucra într-un mediu elegant, cu program normal, Marius a ales să fie propriul lui stăpân, adică mai mare peste turma de capre care pasc, din primăvară, până toamna târziu, într-un loc idilic, pe valea unui râu care şi-a schimbat cursul în urmă cu mult, mult timp şi unde primăvara înfloreşte un superb corcoduş...

Dar, să ne întoarcem la caprele noastre. Până la Paşti mai avem o luna doar. Pentru ca mieii si iezii să aibă o dezvoltare bună şi carnea să fie gustoasă, contează hrana în primul rând.

„Lapte, lucerna de cea mai bună calitate - dacă se poate coasa a 3-a, otavă -  un amestec de cereale şi un premix de vitamine şi minerale. În felul acesta şi profitul va fi unul pe măsură”, spune Marius Cazacu privindu-şi animalele cu drag.

Până una alta, mai are un moment de respiro dar, după înţărcarea iezilor începe să producă urdă, caş, telemea, iaurt, smântână, brânză dulce. Dacă doriţi să-l contactaţi şi poate să-i faceţi o vizită, puteţi suna:0743/ 618. 263.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.