Local

VIDEO | Nouă campanie de prevenire a înşelăciunilor prin metoda „accidentul”, derulată de polițiștii vrânceni

Ziarul de Vrancea
24 iul 2019 3033 vizualizări

Amănunte despre noua campanie de prevenire a înşelăciunilor prin intermediul telefoniei, derulată de polițiștii vrânceni începând de miercuri, 24 iulie 2019, care se va întinde pe parcrusul unei luni de zile ne-au fost transmise prin intermediul buletinului de presă nr 209 din 24 iulie 2019, editat de compartimentul de relații publice al IPJ Vrancea.

CAMPANIE DE PREVENIRE A ÎNŞELĂCIUNILOR PRIN INTERMEDIUL TELEFONIEI

ATENŢIE LA  PERSOANELE CU CARE DISCUTAȚI LA TELEFON!”.

 Având în vedere creşterea numărului de înşelăciuni,  Inspectoratul de Poliţie Judeţen Vrancea, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Serviciul Ordine Publică, Serviciul Investigaţii Criminale, a demarat astăzi o campanie de prevenire a înşelăciunilor prin intermediul telefoniei - “ATENŢIE LA  PERSOANELE CU CARE DISCUTAȚI LA TELEFON!”.

Activitățile se vor derula până la data de 24 august a.c., atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

Polițiștii îi vor informa pe cetăţeni cu privire la modalităţile de prevenire a înşelăciunilor, pornind de la premisa că există situaţii care pot favoriza producerea unei infracţiuni şi că, printr-o conduită preventivă, acestea pot fi evitate.

Astfel, poliţiştii vor sta de vorbă cu cetăţenii şi le vor înmâna flyere cu sfaturi şi recomandări.

Miercuri 24 iulie 2019, în prima zi a campaniei, polițiștii au diseminat recomandările preventive cu ajutorul unor firme de transport persoane.

În mijloacele de transport în comun ce desfășoară curse în mediul urban/rural, intern/extern au fost expuse recomandările campaniei.

În autogara și în gara din municipiul Focșani au fost purtate discuții cu cetățenii aflați în tranzit.

Polițiștii au aflat ”poveștile” unor persoane care au fost înșelate sau au sesizat că a existat o tentativă de înșelăciune, când le-au fost cerute sume de bani pentru rezolvarea unor situații în care erau implicate persoane dragi.

De regulă, pentru a fi credibili, suspecţii se dau drept avocaţi, poliţişti, procurori, medici, reporteri, şi solicită telefonic bani, susţinând că rude apropiate au fost implicate cu vinovăţie în accidente rutiere şi au nevoie urgentă de bani, pentru spital sau  că au fost reţinute de poliţie, solicitarea unor sume de bani reprezintă „onorariul” acordat unei persoane pentru a scăpa de pedeapsă sau a acorda diverse servicii.

Metoda ”Accidentul” este tot mai des întâlnită, iar autorii infracţiunilor de înşelăciune îşi diversifică modurile de operare, apărând noi metode pentru acest tip de infracţiune. Infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează infractorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.

Încercările acestora de a păcăli populaţia constau în pretinderea câştigării unor sume de bani, intervenții pentru realizarea unor tratamente în străinătate, accidente de circulație, realizarea unor reportaje televizate,  livrării unor colete, încărcării unor cartele, schimbării unei sume de bani, cumpărării unor produse agricole, oferă de pomană  alimente,  etc. în cadrul unor discuţii directe,  telefonice  (telefon fix sau mobil) sau prin trimiterea unor SMS-uri.

Poliţiştii vrânceni vă recomandă să nu daţi curs unor astfel de apeluri sau mesaje fără o verificare atentă a celor semnalate!                 

Anunţaţi imediat poliţia în cazul în care sunteţi anunţaţi că o rudă aflată în străinătate a suferit sau provocat un accident, fapt pentru care trebuie să depuneţi o sumă de bani.

Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi  pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune

NU daţi curs solicitărilor venite din partea persoanelor pe care le cunoaşteţi doar prin intermediul telefonului;

NU achitaţi niciodată sume în avans pentru ridicarea unor premii;

NU comunicaţi niciodată informaţii personale confidenţiale (CNP, serie carte de identitate, conturi bancare, parole, etc);

Sunaţi la compania de telefonie mobilă - Departamentul de Relaţii cu Clienţii – verificaţi veridicitatea promisiunilor;

Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de poliţiști!

În cazul în care vă confruntaţi cu astfel de situaţii, poliţiştii vă sfătuiesc să încercați să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (numărul lor, vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), tipul, marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă şi direcţiile de deplasare.

Împreună, printr-o informare corectă să spunem “STOP” acestor genuri de infracţiuni!

POLIȚIȘTII VĂ INFORMEAZĂ!

DUMNEAVOASTRĂ POVESTIȚI CELOR APROPIAȚI!

           


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.