Local

Frământări de vacanță în PSD Vrancea | Conflictul dintre Misăilă și Oprișan, foc de paie sau preludiul unui scandal politic?

Ionel Sclavone
2 iul 2019 5480 vizualizări

Pentru prima oară în istoria ultimilor ani, majoritatea PSD-ALDE din Consiliul Local a votat împotriva propriului primar, făcând să-i pice proiectele de hotărâre. Ceea ce s-a întâmplat l-a luat prin surprindere pe Cristi Misăilă, dar și pe consilierii opoziției PNL. În cele din urmă, toată lumea și-a dat seama că între primarul PSD și consilierii săi a apărut o defecțiune. Au apărut mai multe ipoteze în legătură cu ceea ce s-a întâmplat, cea mai credibilă fiind aceea că are legătură cu refuzul lui Misăilă de a organiza o mega paranghelie de „Zilele Focșanilor“, din cauză că bugetul local a ajuns la fundul sacului. Demonstrația PSD-ALDE din Consiliul Local și refuzul lui Misăilă de a organiza paranghelia de „Zilele Focșaniului“ par mutări pe o tablă de șah. Cum este prea devreme să anticipăm rezultatul, vă vom prezenta o analiză a eventualelor direcții de mișcare a celor implicați.

Întrebați de ce anume au acționat împotriva lui Misăilă, consilierii majorității au spus că au dorit să facă o demonstrație de forță. N-au reușit să explice în fața cui au dorit să-și arate mușchii și, mai ales, de ce.

Opoziția PNL cunoaște ce forță are PSD în Consiliul Local. Constată acest lucru cu prilejul fiecărei ședințe, când în ciuda argumentelor pe care le aduce în favoarea sau defavoarea unor proiecte, acestea trec sau pica, conform intereselor majorității.  

Nici focșănenii n-au nevoie de o demonstrație de forță. Au constatat-o pe propria piele, de fiecare dată când majoritatea PSD a ales împotriva interesului public și în favoarea clientelei de partid. PUZ-ul votat de PSD pentru construcția blocului de la Tribunal, în ciuda opoziției locuitorilor din zonă, este o dovadă clară. De asemenea, aprobarea taxei speciale de salubrizare este o altă demonstrație de forță a PSD contra focșănenilor. Așa se explică și contra-manifestația de forță din 26 mai, când focșănenii au votat masiv cu PNL ducând acest partid la peste 10 procente în fața PSD.

Demonstrația de forță a consilierilor PSD a fost chiar pentru propriul primar, Cristi Misăilă care încearcă să-și croiască propria carieră politică care să nu depindă de hachițele baronul Marian Oprișan sau ale colaboratorilor săi apropiați.

Putem considera o declarație de independență refuzul lui Cristi Misăilă de a organiza, conform tradiției, paranghelia dedicată „Zilelor Focșaniului“. În loc să bage milioane în conturile firmelor controlate de impresarul Radu Fornea, a apelat la Ansamblul Țara Vrancei și corul Pastorala. Singura extravaganță pe care și-a permis-o, dacă-i putem spune astfel, este un dineu la care a invitat consilieri locali, oameni de afaceri, șefi ai instituțiilor publice etc.

Decizia lui, pare să confirme ceea ce se vorbește de mai multă vreme prin cercurile apropiate puterii PSD: bugetul orașului este la fundul sacului. Conform surselor noastre, banii pentru salariile angajaților mai ajung doar câteva luni iar fondurile planificate pentru investiții electorale menite să-i asigure realegerea anul viitor, sunt insuficiente.

Deși, la începutul anului bugetar Misăilă se baza pe un excedent consistent, se pare că banii s-au dus rapid mulțumită măsurilor adoptate de Guvernul PSD. O primă lovitură a fost majorarea salariului minim în construcții măsură ce a obligat Municipalitatea să suplimenteze contractele constructorilor angajați. Mai mult, noul cod administrativ prevede ca pensiile speciale ale aleșilor locali să fie suportate de la bugetul local ceea ce încurcă din nou socotelile primarului.

În acest context, el ar fi gândit ca din economiile făcute de pe urma anulării parangheliilor, să acopere măcar o part.e din găurile bugetare și să-și continue parțial planul de realegere

PSD-ALDE l-a abandonat pe primar în ciuda avantajelor primite de la acesta

Se pare că inițiativa n-a fost pe placul baronului Marian Oprișan care i-ar fi transmis să nu cumva să renunțe la paranghelii și să aloce fondurile necesare cu orice risc. Chiar al falimentului. Primarul a refuzat să se conformeze și, cum centrul de comandă al consilierilor PSD-ALDE este într-unul din birourile Consiliului Județean, în ședința de joi a urmat ceea ce a văzut toată lumea.

Așa cum în ședințele trecute, ridicau mâna în favoarea inițiativelor primarului, fără nici cel mai mic comentariu, de această dată majoritatea a votat în bloc – s-a abținut - împotriva lui Misăilă.

N-a contat că Misăilă le-a angajat rudele în Primărie sau în instituțiile subordonate (cazul Laureanei Ailincuței al cărei fiu a fost angajat la Parking iar nora la Primărie, cazul lui Mihai Nedelcu al cărui fin a fost numit șef la DDSP și mai apoi la CUP Salubritate), le-a oferit contracte din bani publici (cazul Arena Com, firma familiei consilierului Alexandru Nistoroiu) ori le-a repartizat locuințe din fondul municipalității (cazul consilierei ALDE Cătălina Lupu).

Disident sau speriat de posibilitatea falimentului?

În ciuda demonstrației de forță, Cristi Misăilă n-a cedat presiunii colegilor de alianță politică. La câteva zile a publicat programul manifestărilor de criză dedicate „Zilelor Focșanilor“. Gestul său poate fi interpretat în mai multe feluri.

Prima interpretare ar fi că situația bugetului local este mult mai gravă decât ne închipuim iar Misăilă nu este dispus să riște falimentul și, clar, pierderea alegerilor de anul viitor. În acest context, a ales să joace rolul de disident în partid, lăsând impresia că se opune șefilor politici în interesul cetățenilor.

O a doua variantă ar fi că Misăilă își pregătește ieșirea din PSD și trecerea la Pro-România, partidul lui Victor Ponta. Zvonuri în acest sens au circulat și în trecut, mai ales că primarul a fost fotografiat alături de președintele Pro-România la un eveniment sportiv, în tribunele Sălii Polivalente.

Într-o asemenea ipoteză ar da bine pentru imaginea lui, să pozeze în adversar al lui Marian Oprișan. Cu atât mai mult cu cât steaua politică a baronului de Vrancea este în declin. După gafele de poziționare pe care le-a comis pe vremea lui Dragnea și imediat după căderea acestuia, Oprișan a pierdut mult din aura de lider al partidului.

Un scenariu puțin probabil: Misăilă în locul lui Oprișan

Al treilea scenariu, mai puțin credibil decât primele două dar nu imposibil, are legătură cu lupta pentru putere în PSD Vrancea. De mai bine de un an circulă o poveste conform căreia Misăilă și-a dori locul lui Oprișan la conducerea organizației județene și că l-ar săpa din greu pentru a-l dărâma.

El ar fi încercat o apropiere de Liviu Dragnea prin intermediul nașului său de cununie, miliardarul Ioan Niculae. Tot în acest scop, ar căuta să intre în relații cu baronii PSD care ar fi dispuși să-l ajute împotriva lui Oprișan - Marcel Ciolacu, Robert Negoiță, Paul Stănescu sau Gabriela Firea.

Șansele ca Misăilă să-i ia locul lui Oprișan, mai ales acum, când nu mai este Dragnea care să-l impună, este puțin probabilă. Chiar dacă va beneficia de susținere politică de la vârful PSD, el n-ar fi acceptat de organizația județeană ca succesor al lui Marian Oprișan. Atitudinea sa distantă și arogantă face să fie respins de pesediștii locali.

Oricum, demonstrația de forță a PSD-ALDE din Consiliul Local Focșani și refuzul lui Misăilă de a organiza mega-paranghelia de Zilele Focșaniului 2019 , par a fi mutări pe o tablă de șah. Deocamdată este devreme să ne pronunțăm în legătură cu finalul partidei. Cu atât mai mult cu cât n-avem informații dacă acestea au fost primele mutări ori au mai avut loc și altele pe care noi nu le-am sesizat.

Toate acestea se vor clarifica în viitorul apropiat. Fie Misăilă va ceda presiunii și va organiza paranghelia, fie va rezista iar PSD-ALDE va continua să-i facă opoziție, fie Oprișan va renunța și va face pasul înapoi, lăsându-l în pace până la finalul mandatului.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.