Local

Foto | Vrancea - județul în care avem dispensare comunale moderne, dar nu avem medici de familie

Janine VADISLAV
12 iul 2022 3726 vizualizări

Avem dispensare moderne, dar n-avem medici de familie. Bolnavii din satele vrâncene au rămas doar la mila Domnului şi a „Urgenţei” de la Focşani, care nu-i lasă să se prăpădească.

România are nevoie urgentă de peste 2000 de medici de familie. În 424 de localităţi nu există nici unul. În prezent aproape jumătate din ei au peste 61 de ani, iar cei sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din total. În Vrancea au contract încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate 120 de medici de familie, în situaţia în care ar fi nevoie de 190 de medici de familie. Unde sunt tinerii medici care ies anual de pe porţile facultăţilor de medicină cu diploma care atestă buna lor pregătire şi entuziasmul cu care vor porni la drum? Dar pe care drum apucă? Pe cel din satele vrâncene, multe din zona de munte? Nu prea! Parcă nici n-ar exista! Unde e celebrul jurământ al lui Hipocrate? Sau nici acesta nu mai e de actualitate?! 

De un an de zile, o localitate vrânceană cu 3000 locuitori - Poiana Cristei -  nu mai are medic de familie, chiar dacă sunt toate condiţiile de lucru în Dispensarul pus la dispoziţie. Oamenii spun că doctoriţa n-a spus la nimeni că are de gând să plece, anunţând în ultima zi că nu mai vine, mai mult luând şi fişele pacienţilor din Poiana Cristei. Localnicii îl regretă pe medicul de familie pe care l-au avut aproape 30 de ani. Mai mult! Și-a făcut treaba foarte bine, numai că i s-a terminat contractul şi a ales să plece într-un loc cu mai multe oportunităţi şcolare pentru copiii săi, spun localnicii.

Pentru o reţetă, persoanele în vârstă şi mamele cu copii mici trebuie să meargă la Focşani, sau prin comunele vecine care mai au medic de familie. Mulţi au renunţat să-şi continue tratamentul, chiar dacă suferă de boli grave, tocmai din cauza drumului care le este peste mână. Tanti Tudoriţa a fost înscrisă la medicul de familie până în 2021.

- De când a plecat d-na doctor, cum rezolvaţi când vă este rău, ce faceţi? 

Mergem la doctor particular”, spune tanti Tudoriţa.

-  La Focşani? 

„La Focşani, da. Băiatul îmi face programare, mai ales că eu sufăr cu inima, cu tensiunea. Soţul tot la fel, este bolnav, l-am avut şi paralizat. E foarte greu de-un copil, de ceva... Am o nepoţică de doi ani şi d-na Mihaela (doctoriţa care a plecat) nici n-a vrut s-o vadă”, mai spune tanti Tudoriţa Epure, din comuna Poiana Cristei.

În aceeaşi situaţie este şi vecina ei, tanti Fănuţa. Are noroc de copiii care, cum îi este rău, pleacă imediat cu dânsa la Focşani, la „Urgenţe”.

Medicul care a fost aicea a plecat la Goleşti. Nu mai avem medic de familie....” 

- Şi ce faceţi? întreb

Ne ducem la „Urgenţă”, când avem nevoie”.  

- E convenabil? 

„Păi, plătim”. 

- De ce credeţi că nu stau medicii? întreb

„Nu ştiu, ei ştiu, nu noi. Pân te duci la Focşani sau la Goleşti, mori pe drum,” mai spune tanti Fănuţa Epure.

Mamele sunt disperate, mai ales dacă au copii cu probleme de sănătate, spune o bunicuţă care are doi nepoţi bolnavi, de 3 si 5 ani.

- Vă este teamă că vi s-ar putea întâmpla ceva şi să nu fie medic aicea, întreb 

„Păi asta-i ştiută...”, spune bunica.

Primarul spune că este nevoie de medic de familie ca de aer. Comunitatea este răsfirată, izolată. În opinia sa, toate aceste probleme au pornit de la bani. Degeaba Dispensarul a fost reabilitat acum doi ani, dacă medicul, care a stat doar un an, a preferat să meargă într-un alt loc, unde avea un număr mai mare de pacienţi înscrişi şi era mai aproape de Focşani.

Un medic, dacă n-are un mic laborator să stabilească o glicemie, analizele uzuale ca să poată stabili un diagnostic, ce poate să facă? Primăria  este dispusă  să finanţeze dispensarul, pentru sănătate se găsesc bani”, spune domnul Vlad Petruş, primarul  comunei Poiana Cristei. După  plecarea medicului de familie în 2021 o parte dintre localnici au mers la alţi medici de familie din localităţile învecinate, sau la „Urgenţă”, la Focşani. În acest moment aproape 900 pacienţi nu sunt înscrişi la nici un medic. Este vorba de tinerii acestei localităţi”, spune domnul primar Vlad Petruş.

Numai că, pe legislaţia în vigoare, cabinetele medicale, care au sub 1000 de pacienţi înscrişi - cum este şi cazul comunei Poiana - Cristei, nu primesc finanţare. Vina este şi a medicilor care vin şi pleacă, localnicii fiind nevoiţi să se mute la alţi medicii de familie din comunele învecinate, sau la „Urgenţă”, la Focşani. În acest moment, aproape 900 pacienţi nu sunt înscrişi la nici un medic. Este vorba de tinerii din comuna Poiana Cristei.

Datorita legislaţiei, medicul de familie ajunge să facă un consult, stabileşte un diagnostic paraclinic, în rest are nevoie de analize medicale, radiografii şi toate celelalte investigaţii pentru care pacientul, în final, ajunge tot la medicul specialist de la Focşani, Vidra sau Adjud. La Dispensar face aşa, vine bolnavul, îi face un consult, îi dă trimitere la medicul de specialitate, o reţetă şi în rest face hârtii”, spune cu năduf primarul localităţii.                                                 

- Sunteţi dispus, dacă legea ar permite, să finanţaţi Dispensarul, întreb

Da, pentru că mare parte dintre localnici sunt bătrâni care au probleme de sănătate, unele chiar reclamă prezenţa medicului de familie în Dispensar. În lipsa lui îşi pun toată speranţa în departamentul de Urgenţe din cadrul Spitalului „Sf. Pantelimon, din Focşani”, mai spune domnul Vlad Petruş, primarul comunei Poiana Cristei.

O situaţie cât de cât asemănătoare este şi în comuna Andreiaşu de Jos, cu o populaţie de aproape 2000 de locuitori. Dispensar nou, modern, bine dotat, cu farmacie, cabinet, sală de tratament, un apartament pentru medicul care ar dori să se stabilească aici, numai că oamenii au parte de un medic trecut demult de prima tinereţe, care ţine locul unui alt medic tânăr, şi care stă la Dispensar 2 ore, 2-3 zile din săptămână. Primarul spune că este un medic bun, care vine de la 200 km dus /întors, mai trece pe la cabinetul dintr-o comună apropiată, după care ajunge şi la Andreiaşu de Jos. 

- De ce credeţi că nu a venit nimeni în loc, întreb un localnic care stă rezemat în poartă. 

Nu ştiu, cred că e populaţie puţină, sau nu-i convine, nu ştiu... Nu-i numa la noi aşa, şi-n alte localităţi e la fel...

- E vorba de bani? întreb

Cred că şi de asta”, răspunde fără chef.

Şi aici, nădejdea e tot la Salvare. Pe tanti Paulina o dor toate, dar mai tare mâna şi picioarele. Dispensarul îi place cum arată, dar nu e mulţumită că medicul vine doar 2 ore într-o zi, după-amiaza. De multe ori trebuie să aştepte până seara să-i vină rândul şi stă la 7 km depărtare.

- Acasă la oamenii bolnavi, vine? întreb

Nu nu vine...” 

- Ce poate să facă în 2 ore? 

Uite asta aşa-i, asta-i treaba.

- „Urgenţa” de la Focşani e scăparea? întreb 

               

Da, da... Dacă n-ar fi Urgenţa, dacă n-ar fi telefoanele să sune, mori acasă, mori acasă! Vine Salvarea imediat şi ne duce”... mai spune Tanti Paulina 

Chiar dacă la Andreiaşu de Jos e capăt de linie pentru autobuz, oamenii îşi doresc un medic de familie care să fie permanent în localitate. Din păcate, veştile nu sunt deloc bune. Specialiştii estimează ca peste 10 ani nu vor mai exista medici de familie în România, birocratizarea excesivă a muncii lor fiind principala cauză a faptului că tot mai puţini medici tineri intră în sistem. (Janine VADISLAV )

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.