Local

FOTO | „Vrancea e mereu cu mine!” - Spune într-un interviu pentru ZdV dr. Aurelia Cosma, „Cetățean de Onoare al Municipiului Focșani”

Janine VADISLAV
5 feb 2021 2668 vizualizări

Vrancea e mereu cu mine” - spune într-un interviu realizat pentru Ziarul de Vrancea doamna dr. Aurelia Cosma, cercetător etnolog, fost director de Programe culturale şi Comunicare la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, de loc din Focşani, care a primit recent titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Focșani”.

Aflați multe lucruri interesante despre proaspătul „Cetățean de Onoare al Municipiului Focșani”, doamna dr. Aurelia Cosma,  în interviul de mai jos.

Meritele doamnei dr. Aurelia Cosma sunt numeroase dar aş pune  de astă dată,  pe primul loc, dragostea sa pentru Patrimoniul Cultural Vrâncean, atât de bogat, atât de spectaculos, păstrat cu sfinţenie şi aproape nealterat, departe de zarva lumii, la adăpostul munţilor, înconjuraţi de păduri negre de dese ce sunt (nu degeaba i s-a spus Vrancei şi Ţara Neagră sau Ţara Corbilor). Iubit din suflet de către locuitorii Vrancei, folclorul, tradiţiile şi obiceiurile vechi de sute şi sute de ani au fost documentate, consemnate şi duse mai departe în lume de către cea care, în anii petrecuţi la Liceul (acum Colegiul...)  Alexandru Ioan Cuza, unde a fost o foarte bună elevă şi colegă, nu lăsa să se bănuiască această pasiune pentru etnografie şi folclor în general şi interesul pentru valorificarea patrimoniului cultural vrâncean. Activităţile desfăşurate de-a lungul anilor au dovedit însă că doamna dr. Aurelia Cosma este îndrăgostită de-o viaţă de etnografie şi etnologie.

Propunerea pentru titlul de Cetăţean de Onoare al mun. Focşani i-a aparţinut domnului Liviu Nedelcu, directorul  Centrului Cultural Vrancea care, de ani buni, o are alături pe doamna dr. Aurelia Cosma, beneficiind de sfaturile, prezenţa şi recomandările date meşterilor populari, promovaţi pentru obţinerea titlului de „Tezaur Uman Viu”, Şerban Terţiu, din Nereju, cu spectaculoasele măşti purtate de cei din Ansamblul „Chipăruşul”, dar şi în sat, la sărbătorile de iarnă, nenea Doldor Harabagiu, dansatorul şi coregraful fără pereche, de loc din Sahastru, comuna Nereju, meşterul Pavel Caba care, de mai bine de 60 de ani duce faima cioplitorilor în lemn peste tot în lume. Acest titlu fiind acordat unui număr de aproximativ 40 de meşteri populari din ţară. A urmărit an de an, la expoziţiile naţionale organizate la Focşani, lucrul meşteriţelor ţesătoare care aduc pe simeze ştergare şi covoare cu modele şi culori care rivalizează cu cele din natură - ele însele fiind profesoare pentru fetele din zonele rurale. Interesul şi pasiunea lor, sunt  apreciate de doamna dr. Aurelia Cosma căci, tot ce iese din aceste mâini harnice, sunt adevărate comori ale neamului nostru vrâncenesc.

Deşi plecată de ani buni din Focşani, sufletul i-a rămas pe meleaguri vrâncene, acolo unde revine destul de des. Pentru toată strădania, prietenia şi dragostea cu care i-a înconjurat pe aceşti oameni, i-a susţinut şi promovat, doamna dr. Aurelia Cosma, a fost propusă pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului  Focşani.

„Doamna dr. Aurelia Cosma, cercetător ştiinţific la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, cu un bogat palmares în activitatea ştiinţifică a muzeelor, în activităţi culturale etnologice şi nu numai, a promovat permanent judeţul Vrancea în cadrul activităţilor organizate la nivel naţional si internaţional, în evenimente culturale educative de ţinută. Îi mulţumim doamnei dr. Aurelia Cosma pentru susţinerea instituţiilor culturale din judeţul Vrancea, pentru promovarea meşterilor populari şi a meşteşugurilor tradiţionale, a rapsozilor, grupurilor şi ansamblurilor folclorice la nivel naţional şi internaţional”, a adăugat pictorul Liviu Nedelcu, directorul Centrul Cultural Vrancea.

Impresionată de titlul oferit de Consiliul Local al Municipiului Focşani,  doamna dr. Aurelia Cosma a mărturisit cât de emoţionată a fost în clipa în care a aflat că i s-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului în care a trăit alături de părinţii săi până în momentul în care a plecat la studii în Iaşi.

„Dedic acest moment părinţilor care, de acolo, de sus, sunt sigură că sunt mândri de fiica lor. Le mulţumesc pentru grija cu care au contribuit la educaţia mea şi a fratelui meu Toma (economist). Tata, militar de carieră, veteran de război, alături de sensibila dar riguroasa noastră mamă, ne-au insuflat sentimentele de cinste, corectitudine, onoare, respect, credinţă în Dumnezeu şi mai ales iubirea de semeni.

Mă gândesc cu drag şi la cei doisprezece ani petrecuţi ca elevă la excelentul Liceu „Al. I. Cuza”, acum Colegiu, unde am avut profesori  de excepţie care ne-au îndrumat şi ne-au netezit calea pe care mulţi dintre noi am urmat-o. Părinţii mei şi-ar fi dorit  să studiez medicina dar, din cauza sensibilităţii  mele în faţa durerii, a suferinţei omeneşti,  am ales să urmez geografia la Universitatea „Al.I. Cuza”, din  Iaşi, poate şi din dorinţa de a descoperi  lumea în toata dimensiunea ei.     

Mă întrebai de unde dragostea pentru tradiţii şi obiceiuri... Răspunsul este simplu, iubirea aceasta, care s-a născut în inima mea, le-o datorez bunicilor, la care petreceam vacanţele, cu toate bucuriile şi tristeţile inerente copilăriei. Îmi amintesc poveştile despre războiul în care au luptat şi fraţii mamei mele, eroi de război...  Îmi amintesc viaţa idilică din ograda  plină cu tot felul de animale şi păsări, de colbul prin care alergam cu picioarele goale, scăldatul în apa râului, culesul pepenilor şi al strugurilor, adevărate sărbători.  Am strâns atâtea emoţii, atâtea experienţe. Probabil aşa a fost să fie, căci mi-au fost de mare folos în viitoarea mea opţiune profesională.

Studiile universitare le-am încheiat în anul 1974, apoi am fost profesor, dar şi director adjunct la şcoala unde am predat. După căsătorie m-am  mutat în Bucureşti, alături de fostul meu soţ.  Tot aici  am întâlnit marea mea şansă, l-am cunoscut pe domnul Gheorghe Focşa, director la Muzeul Satului, care m-a susţinut, mi-a acordat credit profesional şi pe care nu l-am  dezamăgit niciodată. Reverenţă pentru această personalitate de excelenţă a culturii româneşti!

Am avut multe oportunităţi din care să aleg, puteam să lucrez la radio, sau în televiziune...., şi am ales să nu părăsesc Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, niciodată. Acolo este  locul meu de suflet,  unde am avut permanent ocazia să comunic cu strămoşii, cu cei care au durat istorie. Aceasta este  profesiunea mea de credinţă pe care am iubit-o, o iubesc, căreia  i-am dăruit toata priceperea mea, contribuind modest, dar cu rigoare profesională la susţinerea demersurilor de protejare, promovare şi valorificare a acestui tezaur inestimabil -  patrimoniul etnologic.  Muzeului îi datorez desăvârşirea mea profesională şi nu numai. Datorez  obţinerea doctoratului Universităţii Bucureşti, cu un studiu de antropologie a aşezării satului Pădureni, de lângă Huşi, jud Vaslui, care a fost încununarea pregătirii mele profesionale. Reverenţă domnului prof. Radu Florescu, coordonatorul tezei de doctorat, dar şi doamnei Acad.  Georgeta Stoica, de a cărei disponibilitate profesională şi umană am beneficiat. 

Un alt moment special pentru mine, l-a reprezentat  preţuirea pe care mi-au arătat-o ţăranii din satul cercetat, foşti răzeşi, care m-au „adoptat”.  După aproape  două decenii de cercetări mi-a fost acordat  titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Pădureni, jud. Vaslui.

După revoluţie, am avut şansa de a realiza documentări, participări la programe  privind comunicarea în muzee, în muzeele europene, dar mai ales în Franţa unde am revenit  ca bursier al Ministerului Culturii. Experienţa acumulată acolo m-a ajutat  să performez  în domeniul meu de pregătire.

Ca director interimar al muzeului pentru o perioadă de timp şi mai ales ca director de programe culturale şi de comunicare, am contribuit la susţinerea activităţii acestui important muzeu, Muzeul Naţional al Satului, Bucureşti. Las moştenire un program de educaţie şi relaxare, de convivialitate şi mare provocare creativă, Tabăra de creaţie  „Vara pe uliţă", ajunsă la remarcabila vârstă  de 29 de ani. Este un brand cultural care atrage anual sute de copii din ţară şi străinătate pentru descoperirea, iniţierea şi performarea în tehnicile vechilor meşteşuguri tradiţionale precum şi în tainele patrimoniului imaterial.

Am invitat cu regularitate meşteri vrânceni astăzi, unii dintre ei, Tezaure Umane Vii.  Aici au fost ansambluri folclorice remarcabile prin unicitatea programului: ”Chipăruşul”, din Nereju,  „Buciumaşii”, din Paltin, Ansamblul „Ţara Vrancei”. Îmi amintesc cu drag cercetările mele împreună cu echipe de la Muzeul Satului prin aşezările vrâncene, achiziţiile de obiecte aflate acum în colecţiile muzeului sau de obiectele de creaţie populară contemporană, aflate în Galeria de Artă Populară Contemporană. 

Am participat la activităţile de promovare a patrimoniului prin organizarea  de expoziţii în ţară şi străinătate, am susţinut comunicări ştiinţifice  în ţară şi peste hotare,  la reuniuni ale Asociaţiei Europene a Muzeelor in Aer Liber sau în programele LLL(Long Life Learning), a cărei membră sunt.

Sunt membru fondator al Societăţii de Antropologie din România  şi a  Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România.

Să nu uit, sunt şi o mare iubitoare de animale, am acasă doi pisoi admirabili, „moşteniţi” de la mama”, a mai spus doamna dr. Aurelia Cosma.

O viaţă plină de realizări de excepţie, cât pentru mai multe vieţi. Pentru tot ce aţi realizat, plecăciune doamnă dr. Aurelia Cosma. Nu oricine se poate dărui cu atâta pasiune, cu atâta bucurie, pentru ca toată această bogăţie de tradiţii şi obiceiuri, vechi de când lumea, să fie păstrate şi transmise generaţiilor care vin. ( Janine VADISLAV)

Citiți și vizonați foto în documentul PDF atașat ”Ștefan Harabagiu și scurt istoric al Ansambului tradițional Chipărușul, Nereju, Judeșul Vrancea”

Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.