Local

Foto | Viticultorii vrânceni au mers la vot cu speranţa că munca lor nu va mai fi în zadar

Janine VADISLAV
29 sep 2020 2834 vizualizări

În plină campanie la cules de struguri în judeţul cu 25.000 ha de vie, vrâncenii au mers  la vot. Dezamăgiţi că au fost lăsaţi de izbelişte în ultimii ani, viticultorii au mers decişi - prin votul lor - să facă schimbarea. Numai în acest an pierderile în plantaţiile de vie sunt cuprinse între 30- 50 - 70 la sută. 

În Vrancea, viticultorii sunt în plină campanie. Ziua culeg, noaptea transportă strugurii la en gros-urile din marile oraşe sau aşteaptă la poarta procesatorului. Au avut un an greu, cheltuială şi muncă multă, iar câştigul este foarte mic. Dacă anul trecut a bătut grindina, anul acesta o secetă cumplită le usucă strugurii pe butuc, mai mult şi butucii dau semne că fără apă se vor usca.  Romică Calotă, din comuna Dumvrăveni, satul Dragosloveni, are 5 ha de vie, soiuri bune, de masă, dar şi pentru vin. În zonă n-a mai plouat din iunie şi strugurii şi-au pierdut mult din calitate. La procesator i s-a oferit un preţ mic, între 1- 1,20 lei/kg, care nu acoperă cheltuiala de peste an. Este dezamăgit şi crede că într-un an, doi, mulţi vor renunţa să mai lucreze viile.

„Pe noi, persoane fizice, nu ne ajută cu calamitatea, ajută numai firmele, numai pe cei care au suprafeţe mari. Noi o să mai muncim un an, doi şi... Multă lume le-a lăsat. Subvenţia la vie e mai mică decât la arabil, dar munca-i mai multă...”, spune Romică Calotă.     

- Mergeţi la vot? întreb.

„Cum să nu, mergem să votăm!”

Viile sunt pline. Oameni se grăbesc să culeagă ce a rămas ne afectat de secetă. Dau zor să ajungă şi la secţiile de votare pentru că, spun ei, este nevoie de o schimbare.

- Mergeţi la vot? 

„Da, bine-nţeles că mergem. Cu gânduri bune o să mergem, dacă se poate, să se schimbe ceva,” spune Maria Petru, din Dumitreşti.

- Ajungeţi la vot? întreb o altă culegătoare. 

După ce ne terminăm treaba. Să ne facă şi nouă şoseaua, să avem şi noi mijloc de transport, că n-avem,” spune Viorica Darie.

- Cu ce gânduri mergeţi la  vot.

„Cu un gând bun, sincer, să se facă o schimbare pentru generaţia tânără. Să fie un trai mai bun pentru tineret şi pentru noi că nu suntem aşa bătrâne. Votul nostru contează...,” spune Viorica Mohîrţă.

Loredan  Botezatu este unul dintre puţinii viticultori tineri, care îşi lucrează singur via, pe cea veche  a ameliorat-o, dar a plantat şi vie nouă. Avea mari speranţe anul acesta, pentru ca de la sfârşitul lunii iunie să vadă cum totul se ofileşte, se usucă, iar strugurii se stafidesc pe ciorchine. A îngrijit fiecare butuc în parte cu multă dragoste şi pasiune pentru munca sa. 

„Treaba e din ce în ce mai proastă, bani nu se mai fac, nu avem desfacere. Statul nu ne ajută absolut cu nimic, subvenţia este mică, dacă o comparăm ca valoare cu cele din Franţa, Italia...”

- Mergeţi la vot?

„Da, merg la vot!”

- De ce?

„Pentru că îmi place să cred  că mai sunt şi alţi tineri  care gândesc ca mine şi care vor să schimbe ceva, care vor să rămână  în ţara asta şi să facă ceva. Sper să iasă lumea la vot şi să încerce să facă schimbarea. Poate că unii consideră că e o luptă pierdută, dar ei pierd lupta dacă nu se duc la vot”, spune Loredan Botezatu, din comuna Dumbrăveni.

Strugurii  s-au uscat pe butuc şi nimeni nu s-a gândit să fie şi viticultorii afectaţi de secetă despăgubiţi?  De ce?

- Ce-o să faceţi? întreb.

„Ce-o să facem? Mergem înainte! Dacă nu plouă şi nu ninge la iarnă, viile se vor usca. E clar, pagubă de 70 la sută, poate mai mult.”

- Ce înseamnă asta pentru un viticultor tânăr?

„Descurajare şi sfârşitul unei mari pasiuni, cel puţin pentru mine...”

Loredan Botezatu nu va pierde, chiar dacă acest an a fost foarte dificil. El are o mare calitate, este un luptător care are toată viaţa în faţă, putere de muncă şi susţinerea celor dragi...

Ar mai fi nevoie de susţinere financiară şi din partea statului care are „arici  la buzunar”, cum spun oamenii simpli, greu scoate banul să-l investească în ceea ce avem mai de preţ, tineretul întreprinzător - viitorul acestei Românii care ar putea fi prosperă tot timpul, nu doar pe hârtie, din 4 in 4 ani la alegeri, ci prin fapte. ( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.