Foto | Unic! Atelierul de sculptură pentru copii din Vizantea-Livezi, viitoarea cea mai modernă staţiune balneo-climaterică din ţară
Localitatea Vizantea - Livezi amplasată într-o spectaculoasa zonă de munte are, de aproape 2 ani, un Muzeu al Satului în care localnicii au strâns obiecte vechi folosite de bunicii şi străbunicii lor, obiecte tradiţionale, care vorbesc despre un mod de viaţă păstrat nealterat până mai acum vreo 15 ani. Muzeul are şi un atelier de sculptură, unic nu doar în Vrancea pentru felul în care a fost gândit și funcționează. Unde copii învaţă să simtă și să dea viaţă lemnului, îndrumaţi de un profesor născut în vatra satului, care a ales să lucreze aici, în comunitatea în care a crescut, unde şi-a dezvoltat talentul dăruit de bunul Dumnezeu. Cu singurul gând, să-i ajute pe copii să-şi descopere pasiunea, să se pregătească pentru ceea ce va urma, o viaţă aici, în comună, sau departe de ţară, de care să rămână permanent ataşaţi. Rar am văzut oameni care să fie atât de legaţi de locul natal, ca vrâncenii din Vizantea - Livezi, deşi traiul nu este deloc uşor şi nici altădată n-a fost. E adevărat, pădurea „cade” pe ei, dar pădurea trebuie protejată pentru că altfel pământul se tot duce la vale. Au fost binecuvântaţi cu 13 izvoare tămăduitoare, or fi poate mai multe, dar trebuie cercetat. Pentru localnici începe o „eră” nouă, am putea spune, au simţit şi ei starea asta de fapt, depinde însă de cum vor decurge lucrurile şi cât de uniţi vor fi.
Ideea unui muzeu a apărut în momentul în care mai multe case vechi au fost demolate. Ca prin minune, s-au găsit multe obiecte foarte vechi, valoroase în primul rând pentru tânăra generaţie, dar şi pentru cele mature, care nu mai aveau informaţii detaliate despre traiul bunicilor şi străbunicilor lor. Adunate cu grijă, pregătite pentru a fi expuse, aşteptau doar momentul în care li se va găsi o „casă” potrivită. Ideea a prins viaţă în 2021 când, tânărul primar, născut şi crescut aici, a decis să schimbe imaginea comunei, să- i dea un plus de atractivitate, iar consătenilor săi să le dea motive bine întemeiate să rămână acasă, unde este multă treabă de făcut: drumuri şi şcoli de reabilitat, o staţiune balneoclimaterică în construcţie, dar şi un Muzeu al Satului, unde 400 de exponate vechi, „vorbesc” despre ocupaţiile moşilor lor, unelte de lucru, inventar casnic, obiecte specifice crescătorilor de animale, dar şi costume populare, sau chiar obiecte mai noi. A cerut şi ajutorul unui sculptor, Florin Cristea, om al locului, pe care l-a atras în proiect.
„Am zis, hai să facem o treabă bună, să facem un Muzeu al Satului şi să facem şi un atelier de sculptură şi dumneavoastră să vă desfăşuraţi activitatea acolo”, spune domnul Dragoş Fănică Ciobotaru, primarul comunei Vizantea - Livezi.
Zis şi făcut. Proiectul pe fonduri europene s-a aprobat, au primit banii şi au demarat lucrările. Construcţia, care a prins viaţă se încadrează perfect în mediul ambiant, mai mult se află în apropierea unui al monument istoric, Biserica Mănăstirii din Vizantea - Mănăstirească. Pe locul ales se afla sediul fostului CAP din localitate, care ajunsese într-o avansată stare de degradare. După reabilitare, clădirea elegantă, cu silueta modernă, aproape urbană, dar păstrând şi elemente locale, abia dacă mai aminteşte de cea care a fost odinioară.
„Obiectele pe care le-am strâns sunt multe, peste 400 ca număr”, spune primarul din localitate.
- Cum a primit comunitatea intenţia dumneavoastră? întreb
„Cei care ştiu să aprecieze, foarte bine! Cei care nu ştiu să precizeze spuneau, <<de muzeu aveam nevoie?>> Da, aveam nevoie, e o locaţie frumoasă şi interesantă, toată vara şi în fiecare vacanţă vin copii aici, nu numai de la Vizantea, dar şi de la Focşani, de la Bucureşti, din Italia, unde sunt cu părinţii lor, de peste tot”, mai spune domnul Dragoş Ciobotaru, fiu al satului pe care acum îl „păstoreşte.”
Am petrecut clipe minunate la atelier, alături de copii care vin şi deprind, ajutaţi de sculptorul Florin Cristea, tainele ciopliturii în lemn. Am stat de vorbă cu ucenicii studioşi, dar şi talentaţi care, deşi la început de drum în artă, vor să înveţe cât mai mult, iar cei care au şi talent, să se depăşească, să facă mai mult azi decât ieri şi mâine mai mult decât azi, să-şi şlefuiască talentul cu care au fost înzestraţi.
Nicu a aflat la şcoală că în comună au un atelier de sculptură.
- Ţi s-a părut interesant? întreb
„Da, pentru că este un lucru nou. Îmi place foarte mult să lucrez cu lemnul”, spune băiatul.
Un viitor artist? mă întreb. Totul este posibil, iar copii aceştia au potenţial. Ar putea?
„Ar putea, desigur, dar totul depinde de alegerea lor. Talent au mai trebuie să ne punem în starea de <<a face!>>”, spune sculptorul Florin Cristea.
Un băiat foarte prins de lucrul lui, pare că nici nu observă ce se petrece in jur.
- De când te „joci” cu lemnul? întreb
„E a doua oara când vin la atelier”.
- Cum ţi-ai descoperit această pasiune?
„În timpul vizitelor la muzeu, îmi place foarte mult aici”.
- Ce lucrezi acum?
„Iniţiala numelui meu”.
Ana „lucrează” Coloana Infinitului în miniatură.
„Mi s-a părut că este mai uşor de făcut.”
- Ştii ce sculptor celebru a lucrat o la fel de celebră Coloană a Infinitului? întreb.
„Da, Constantin Brâncuşi”, spune fetiţa aproape în şoaptă.
- Ce înseamnă pentru tine timpul petrecut la atelier, întreb un băiat.
„Un mod de a petrece timpul liber”.
- Cum ţi se pare aici?
„Interesant!”
- Ce-ai învăţat?
„Am învăţat să sculptez...”, spune un alt băiat care nici nu ridică privirea de pe lucrul lui
„Ideea de atelier şi de muzeu au fost puse împreună de către domnul primar, fiindcă atelierul meu este acasă. Copii vin când simt nevoia, când sunt liberi, când pot ei.La început a fost mai greu şi atunci le-am spus, <<măcar veniţi să vedeţi>>. Aşa a fost. Unii au continuat şi au rămas în grup, alţii nu. Eu sunt, nu mulţumit, sunt foarte mulţumit că cel puţin au curajul să vină, să admire exponatele, să întrebe care sunt noutăţile care au apărut în muzeu şi unii dintre ei chiar să lucreze...”, spune sculptorul Florin Cristea care crede în viitorul acestui Atelier de Sculptură.
Copii, reţinuţi la început, petrec acum la atelier clipe frumoase alături de sculptorul Florin Cristea, care este şi administratorul Muzeului Satului.
„Am spus, măcar veniţi să vedeţi... Copiii vin la activităţi, vin să înveţe ceva. Talent au, mai trebuie să ne punem în starea de a face.”
La Muzeul Satului mai e de lucru. Vara aceasta se va construi în curte un foişor de citit - o mini sală de lectură în aer liber - unde micii cititori vor putea petrece clipe minunate. În proiect se urmăreşte şi completarea colecţiei de cărţi dedicate localităţii. Tot ca o noutate se anunţă recondiţionarea unei pompe de apă şi a unui bazin de apă, cu tracţiune animală, folosite odinioară la stingerea incendiilor. O frumoasă piesă de muzeu acum, este o piatră de moară, care va fi donata de un morar. Toate cele 3 vor fi amplasate in curtea Muzeului Satului Vizantea - Livezi. ( Janine VADISLAV )
Citiți și:Foto | La Vizantea - Livezi se lucrează la cea mai modernă staţiune balneo-climaterică din ţară