Local

Foto | Tinerii față în față cu realitatea dincolo de aparențe: activitate de prevenire a delincvenței juvenile la Penitenciarul Focșani

Ziarul de Vrancea
10 apr 2025 2003 vizualizări

 Într-un demers inedit și cu profund impact educativ, Penitenciarul Focșani a găzduit joi, 10 aprilie 2025, o activitate de prevenire a delincvenței juvenile în cadrul proiectului „Dincolo de aparențe”, coordonat de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Inițiativa a fost realizată la inițiativa Consiliului Județean Vrancea și s-a desfășurat în parteneriat cu o serie de instituții județene, printre care Biroul Siguranța Școlară, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Direcția de Sănătate Publică și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Evenimentul, anunțat oficial printr-un comunicat de presă transmis la ora 13:32 de către purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, a adus în prim-plan nevoia stringentă de educație preventivă în rândul adolescenților, o categorie vulnerabilă în fața tentațiilor și riscurilor sociale.

Publicul-țintă al acestei activități a fost format din 60 de elevi ai Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mihălceni. Aceștia au avut oportunitatea rară și tulburătoare de a sta față în față cu trei persoane private de libertate, care au vorbit deschis despre propriile greșeli, drumul către încarcerare și traumele provocate de consumul de droguri și faptele penale.

Mărturiile celor trei deținuți nu au fost doar simple povești de viață, ci adevărate lecții despre alegeri, consecințe și pierderi. Scopul lor a fost unul clar: să tragă un semnal de alarmă pentru tinerii aflați în fața unor posibile decizii riscante, să le ofere un exemplu real despre cum un moment de rătăcire poate schimba radical destinul.

Prin astfel de inițiative ne dorim să oferim tinerilor nu doar informație, ci și conștientizare, modele reale despre ce înseamnă să greșești și ce presupune să plătești pentru o alegere greșită”, au transmis organizatorii.

Proiectul „Dincolo de aparențe” își propune să creeze un spațiu de dialog sincer între instituții, persoane aflate în detenție și tineri, în speranța că astfel de întâlniri vor avea un efect preventiv și educativ. Prin promovarea responsabilității, spiritului civic și încrederii în instituțiile statului, se dorește conturarea unui viitor mai sigur pentru noile generații.

Activitatea de la Penitenciarul Focșani este parte dintr-o serie de acțiuni care vor continua în perioada următoare în unitățile de învățământ din județ, demonstrând că prevenirea începe prin înțelegere și educație, nu prin frică.

Citiți și:Conținutul integral al informării de presă transmis de către purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea referitoare la această știre

ACTIVITATE DE PREVENIRE A DELINCVENȚEI JUVENILE, DESFĂȘURATĂ ÎN CADRUL PROIECTULUI „DINCOLO DE APARENȚE” LA PENITENCIARUL FOCȘANI

În cadrul proiectului „Dincolo de aparențe”, inițiat de Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Penitenciarul Focșani a organizat o activitate de informare și prevenire, în colaborare cu Biroul Siguranța Școlară, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Vrancea, Consiliul Județean Vrancea, Direcția de Sănătate Publică și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Activitatea a avut ca scop informarea adolescenților cu privire la situațiile de risc care pot conduce la comiterea de fapte antisociale ce contravin legii penale, precum și prevenirea victimizării minorilor.

Beneficiarii acestei acțiuni au fost 60 de elevi de la Centrul Școlar Pentru Educație Incluzivă Mihălceni, care au avut ocazia să asculte mărturiile directe ale trei persoane private de libertate. Aceștia au vorbit deschis despre experiențele lor legate de consumul de droguri și faptele penale comise, cu scopul de a conștientiza tinerii asupra consecințelor alegerilor greșite.

Prin astfel de inițiative, organizatorii urmăresc să contribuie la dezvoltarea spiritului civic, prevenirea delincvenței juvenile și consolidarea încrederii în instituțiile statului, oferind tinerilor repere sănătoase, modele de viață responsabile și sprijin în formarea lor personală și socială.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.