Local

Foto | Se anunţă o iarnă grea, preţul lemnului de foc a explodat. Vrâncenii se tem că vor îngheţa în casă

Janine VADISLAV
29 sep 2022 2979 vizualizări

În această toamnă vom plăti cu cel puţin 40%  şi chiar 50% mai mult pentru lemnele de foc, preţ  majorat pe fondul crizei energetice. Oamenii sunt speriaţi că preţurile ar putea să mai crească, dacă vom avea parte de o iarnă lungă şi geroasă. O variantă ar fi lemnul de la Regia Naţională Romsilva, care s-a scumpit mai puţin, dar nu va fi suficient pentru toată lumea. Pensionarii şi familiile numeroase vor acoperi cu greu acest preţ, consumul pe iarnă fiind în medie de cel puţin 10 mc.

În Vrancea, deşi „pădurea cade pe noi”, lemnele vor fi o mare problemă. Deja, temperaturile de 10-11 grade, şi uneori chiar mai coborâte, îi obligă pe locuitorii din zonele de deal şi de munte, chiar şi pe cei de la câmpie zilele acestea, să facă focul la sobă. O cheltuială în plus, mai ales că cei mai mulţi, cu salariul minim pe economie şi pensii care abia îi ajută să supravieţuiască, nu-şi vor putea permite să cumpere cantitatea de care au nevoie,  să iasă cu bine în primăvară. 

Familia doamnei Gabriela Melu- Butu este un caz fericit, dar şi ea face un efort să-şi poată încălzi casa peste iarnă. De ceva timp trecuse pe centrală, dar costurile din acest prag de iarna au decis-o să se întoarcă la soba tradiţională, din teracotă. Consumul este mai mic, iar căldura degajată, mai mare.

- Faceţi focul deja? întreb

Facem focul în casă pentru că este foarte frig. Avem doi copii şi pe mama mea în vârstă, cu probleme de sănătate, nu putem sta în frig”, spune doamna Gabriela Melu- Butu. 

Vrâncenii se  minunează că de câţiva ani vine iarna mai devreme şi ţine până prin aprilie, sau chiar începutul lunii mai.

Mi-duc aminte, acum câţiva ani făceam  focul în noiembrie, nu se punea problema de luna septembrie. Acum e frig în septembrie ca la începutul lunii decembrie. Fac focul până în luna mai, da, cheltuiala este mult mai mare”.

- Cât v-au costat lemnele? întreb 

Până acum vreo 2-3 ani, cam 2500 lei. Acum o să plătesc triplu. Facem 4  focuri, suntem o familie mare. Cred că vom sări de 10.000 lei”, mai spune doamna Gabriela Melu- Butu, din comuna Broşteni.

Doamna Elena Berescu, din comuna  Mera, lucrează pe un salariu minim pe economie, din care trebuie să ţină casa şi pe cei doi copii, care au multe nevoi şi mai fac şi naveta la şcoală.

- Aţi făcut foc? întreb

„Da...” 

- De ce? 

E rece, s-a lăsat frigul de-acuma. Am 2 copii, nu pot să-i ţin în frig, merg la şcoală, trebuie să-şi facă lecţiile...”

- Dar de lemne, v-aţi pregătit? 

Deocamdată am luat numai o maşină, 5m.c., dar trebuie să mai iau una”.

- Cât ardeţi pe iarnă? 

„Cam 8-10 m.c, cu economie. Acum îs tare scumpe”. 

- De ce credeţi că s-au scumpit lemnele?  

Motorina, benzina, s-au scumpit, nu pun la preţ şi asta cei care vând? Toate s-au scumpit...”, oftează doamna Elena Berescu.

Elena spune că din 1500 lei, cât primeşte de la locul de muncă, abia îşi ţine casa şi copiii la şcoală, din ce să mai cumpere şi lemne? 

- Cât ar trebui să fie metrul de lemn, să cumpăraţi cât aveţi nevoie, să nu mai faceţi economie?  

La un milion jumate, aşa...,” şopteşte Elena copleşită de greutăţi.

Bunica  Arminia, din comuna Mera, primeşte un ajutor social de 150 lei şi prima grijă e să cumpere o cărucioară de lemne. La vârsta dumneaei de 93 de ani spune că se poate lipsi de multe, dar de căldură nu. Ca să facă economie, s-a mutat într-o bucătărie de 6 mp, unde încap un pătuţ ca de copil, o sobă de cărămidă şi o masă.

Eu fac focul mai din timp, de cum cade iarna, nu pot să stau fără foc, îs mai slăbită, aşa...”

- Şi în primăvară, până când faceţi foc? întreb

Până se face cald, să pot sta cu uşa deschisă, să mă încălzesc de  la soare, da!” 

- Vi s-a întâmplat să  rămâneţi şi pe frig? întreb

Am rămas, de aceea bănuţul de unde-l iau, caut să-mi aduc lemne mai mult. Eu nu mă gândesc la mâncare, cât mă gândesc la căldură”, spune bunica Arminia Căpăţînă, din comuna Mera.

Din păcate veştile privind  aprovizionarea cu lemne de foc, deocamdată,  nu sunt bătute în cuie. În mai 2022, scumpirile afectau deja Ungaria, Bulgaria şi România, unde un procent ridicat din gospodăriile cu venituri mici folosesc lemnul de foc pentru a se încălzi. Guvernanţii caută soluţii care să-i ajute pe cei cu venituri mici şi foarte mici dar acum  sunt doar simple discuţii. Cei care aşteaptă o mână de ajutor - să poată trece peste iarna care se anunţă una grea - nu ştiu  ce să creadă, dacă să mai spere, sau nu... 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna crede că: „În această perioadă, cu siguranţă este nevoie de intervenţie din partea statului. Din punctul nostru de vedere, intervenţia minimă vizează cel puţin lemnul de foc pentru a asigura achiziţionarea lemnului de foc la un preţ acceptabil pentru cetăţeni. Am făcut două propuneri Coaliţiei de guvernare în ceea ce priveşte intervenţia pe piaţă, o variantă de compensare a preţului la metru cub sau la metru ster şi o variantă care până la urmă a fost susţinută de Coaliţia de guvernare cea cu plafonarea preţului (...). Sper ca, cel puţin pe piaţa lemnului de foc, aceste intervenţii să aibă efecte benefice pentru cetăţeni. (...) La fel ca la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, şi aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc.” ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.