Local

Foto | Săptămâna viitoare aflăm numele prefectului de Vrancea

Ionel Sclavone
9 ian 2021 4925 vizualizări

Săptămâna viitoare (11-17 ianuarie 2021) am putea cunoaște numele viitorului prefect de Vrancea, având în vedere că la începutul săptămânii, partidele din coaliția de guvernare se vor reuni pentru negocieri concrete pe aceste funcții.

Conform informațiilor Ziarului de Vrancea, o primă rundă de discuții pentru desemnarea prefecților și subprefecților a eșuat săptămâna aceasta și astfel urmează o a doua întâlnire între liderii coaliției. Conform surselor noastre, atât PNL, cât și USR PLUS au propuneri pentru ocuparea acestor poziții în județul Vrancea.

La începutul săptămânii viitoare se va stabili cu mare probabilitate dacă viitorul prefect de Vrancea va fi dat în continuare de PNL sau de Alianța USR PLUS. Conform unor surse politice, negocierile pentru stabilirea viitorilor prefecți vor fi reluate în coaliția de guvernare luni sau marți, 11 sau 12 Ianuarie 2021, după ce o primă rundă, care s-a desfășurat săptămâna aceasta, a eșuat.

Din informațiile Ziarului de Vrancea, neînțelegerile au apărut din cauză că atât PNL, cât și USR- PLUS au optat în mai multe cazuri pentru aceleași județe în care să nominalizeze prefecți.

În aceste condiții, sursele noastre spun că discuțiile urmează să fie reluate, iar prefecturile ar urma să fie repartizate în urma unei trageri la sorți. Conform acestui sistem, PNL va fi primul partid care va trage la sorți numele unui județ, fiind urmat de USR- PLUS și în cele din urmă de UDMR.

Conform algoritmului stabilit la negocierile pentru formarea guvernului, PNL ar urma să numească prefecți în 23 de județe, USR PLUS în 14 și UDMR în 5 județe. De asemenea, PNL va avea 47 de subprefecți, USR PLUS 28 și UDMR 10.

Astfel, partidul care va pierde funcția de prefect în Vrancea va primi, automat, o poziție de subprefect.

Foto: Gheorghiță Berbece, actualul prefect de Vrancea

Foto:Cristi Irimia

În cazul în care va fi partidul care va desemna postul în Vrancea, pe surse, se vehiculează că PNL ar intenționa să-l schimbe pe actualul prefect, Gheorghiță Berbece și să-l înlocuiască cu Cristi Irimia, fost consilier județean și un apropiat al președintelui Consiliului Județean, Cătălin Toma. Nu este însă exclus ca actualul ocupant al postului, Gheorghiță Berbece, să-și păstreze postul, având în vedere că este în plină desfășurare campania de vaccinare anti-COVID-19 pe care el a început-o din punct de vedere organizatoric în județ.

Foto:Dan Nichita

Foto:Radu Țigănuș

În organizația USR PLUS Vrancea sunt vehiculate două nume pentru a ocupa funcția de prefect sau, după caz, de subprefect. Este vorba de fostul deputat Dan Nichita, din partea USR și președintele PLUS, Radu Țigănuș.

Se dorește schimbarea statutului prefecților

Viitorii prefecți și subprefecți vor fi demnitari, iar nu înalți funcționari publici, așa cum se întâmplă în prezent. Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Cseke Attila, își propune să schimbe statutul prefecților și a subprefecților, astfel încât aceștia să aibă statut de demnitate publică, nu de înalți funcționari publici.

Cseke Attila a prezentat în ședința de guvern, în primă lectură, un proiect de ordonanță care vizează delimitarea clară a funcției politice de cea publică, precizând că acest aspect este prevăzut și în programul de guvernare al coaliției.

„Acele tertipuri, care au avut loc de-a lungul timpului, prin care oameni care au venit din sfera politică au ajuns prin concursuri în diverse funcții publice, vor trebui eliminate și va trebui să clarificăm acest lucru. Noi propunem Guvernului ca statutul prefectului și subprefectului să fie modificat. Față de situația actuală, în care ei sunt înalți funcționari publici, dar știm de fapt de unde vin, să devină statut de funcție de demnitate publică”, a spus Cseke Attila.

Potrivit spuselor sale, Constituția României precizează, la art. 123 alineatul 2, că prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu care este învestit în urma unui vot politic în Parlament. Or, în condițiile în care Guvernul este politic, fiind votat politic de o majoritate în Parlament, nu se poate ca reprezentantul său în teritoriu să fie numit altfel decât pe criterii politice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.