Local

FOTO | Saligny, mai mult decât un nume pentru Focșani sau pentru România. Povestea incredibilă a acestuia

Florin Marian Dîrdală
20 mar 2023 2781 vizualizări

Cei dintre dvs care au curiozitatea să deschidă Google Maps, așa cum a procedat și subsemnatul, vor putea găsi cam pe la mijlocul Franței, destul de aproape de Elveția cea neutră în toate timpurile, o provincie, la prima vedere obișnuită. Francezii îi spun departamentul Allier și cel puțin pentru noi, românii, are câteva semnificații. După capitularea Franței la 22 iunie 1940 (oficial la 25 iunie), mareșalul Petain a semnat armistițiul cu Germania nazistă prin care s-a întărit un aspect deja foarte clar la acea vreme. Al treilea Reich lua asupra lui stăpânirea Franței de nord și de vest, cu tot cu Paris, iar Petain, considerat marele trădator al națiunii franceze, se mulțumea cu restul, fixând pentru acest teritoriu capitala în departamentul Allier, la Vichy. Mare lucru nu ar fi trebuit să însemne pentru România acest aspect, dar, ca un făcut, vecinul nostru de la răsărit, URSS, a înțeles atunci, în contextul căderii unui puternic aliat și prieten al nostru, că țara noastră este în stare de șoc și a emis fulgerător, pe 26 iunie 1940 ultimatumul lor (ordin amenințător) de cedare a Basarabiei, Bucovinei etc. în favoarea URSS. Dacă Franța ar fi rezistat, colosul sovietic, pe cât de mare era el, nu ar fi îndrăznit în niciun chip să manifeste astfel de pretenții teritoriale, cel puțin nu în acele momente. Dar să lăsăm analizele istoriei contrafactuale pe seama doctorilor în istorie, că tot s-a umplut țara de ei și să încercăm să aflăm cu puterea noastră intuitivă aspecte mai simple, dar care privesc mai mult orășelul nostru și rolul lui în istoria țării noastre. De exemplu, faptul că în Focșani, târgul acesta mic de la granița celor două provincii românești Moldova și Muntenia s-a născut sau, mai bine spus, a fost botezat, nu un copil-minune, pentru că nu a fost așa, ci un om de nădejde al teritoriului românesc: Anghel Saligny.

Să începem, așadar, după cum ne ajută documentele de arhivă și studiile unor cercetători de prestigiu. În condica de stare civilă denumită Liber baptizatorum, matrimoniorum și defunctorum a Comunității romano-catolice din Focșani-Ploscuțeni (unde era al doilea centru religios de acest rit din această arie geografică a Siretului de jos), găsim o însemnare aproape ștearsă și parcă adăugită ceva mai târziu decât restul actelor din anul 1854. Acolo scrie că pe 2 mai s-a botezat Leon Anghelus de Saligny, fiul lui Alfred Rudolf de Saligny și al Mariei Zorka, iar nașii pruncului au fost un anume Constantin Ghica și consoarta sa Florența.Oricum, aveți alăturat însemnarea respectivă pentru a o analiza după pricepere. Ceea ce atrage atenția la prima vedere este o mențiune îngroșată cu penița, adică un an (1850) și o dată (20 augusti). Să fi fost aceasta data de naștere reală a la Saligny? Cine știe? Poate că da! Și a fost botezat abia în anul 1854? Și teoria asta poate sta în picioare. De ce?! 

Pentru o posibilă explicație ne întoarcem la departamentul Allier din Franta, unde la vreo 50 de km de Vichy se află un castel desprins parcă din poveștile lui Hans Christian Andersen sau chiar din cele ale lui Petre Ispirescu. Este castelul de Saligny (Saligny sur Roudon). I se spune Saligny pentru că a fost construit de această famile prin secolul al XVI lea și Roudon deoarece se află în vecinătatea acestui pârâiaș care se varsă în cunoscutul râu al Loirei, cel știut de multă lume din filmele cu cavaleri sau alte asemenea basme.

Ei bine, strămoșii lui Saligny din Focșani au construit mirificul castel din comuna Saligny-sur-Roudon și l-au apărat, refăcut, îngrijit etc, însă din punct de vedere religios au luat o hotărâre cel puțin primejdioasă. Ca multi alți francezi au aderat la teoriile mai blânde ale bisericii protestante și au devenit dușmanii Bisericii catolice. Iar pentru îndrăzneala lor au fost închiși, torturați, arși, trecuți prin sabie, scuipați, batjocoriți în fel si chip. Zeci și sute de ani protestanții (hughenoții) au încercat să facă pace cu catolicii cei influenți și au reușit o perioadă să trăiască în înțelegere. Însă în jurul anului 1700, mărețul și absolutistul rege Ludovic al XIV lea i-a învrăjbit din nou, iar chinurile asupra protestanților au reînceput, așa că familia Saligny cea protestantă și-a dat seama că nu mai poate rămâne mult timp în teritoriul acesta de origine, Allier și în castelul Saligny. 

Revocarea în anul cu pricina a Edictului de la Nantes, act promulgat în 1598 de Henric al IV-lea prin care le era garantată reformaților independența socială și religioasăa, obliga familia Saligny, hughenotă, descendenta din vestita familie de Coligny, să-și lase în urmă castelul din departamentul Allier și să plece în pribegie în străinătate.


Își găsește refugiu în Prusia, unde rămâne sub semnul discreției vreme de aproape două sute de ani. De-abia pe la sfârșitul secolului al XIX-lea aflam despre un anume Alfred Saligny, urmaș al familiei despre care vorbim, care ajunge în țara Moldovei, se spune în mai toate scrierile dedicate subiectului, la invitația unor boieri români (este menționat cel mai frecvent numele lui Ion Ghica) de a-i învăța franceza pe copiii lor. Întemeiaza la Focșani un pension de copii și o întâlnește pe poloneza Maria Zarska Dobjanski, Esarsky pe numele de fată, potrivit unor surse, cu care se căsătorește. Se nasc, pe rând, Alfons Oscar, Anghel și Sofia.

 Fiindu-le frică de moarte,ca pe vremurile acelea vechi ale Nopții Sf Bartolomeu (când 70 000 de hughenoți [protestanți] au fost asasinați în toată Franța), au vândut tot ce aveau, castelul   și domeniul și au fugit unde au crezut că le va fi mai bine. Prin Olanda, Prusia, iar de acolo un vlăstar (nepot sau strănepot al primilor pribegi) Alfred Rudolf de Saligny s-a împrietenit cu mai multe familii de origine românească, printre care Șuțu sau Ghica și a fost sfătuit, rugat, îndrumat să vină în aceste locuri simple, dar ospitaliere și să facă ceea ce știa el mai bine.  Anume să-i învețe pe altii despre Franța, despre limba sau istoria acestei țări miraculoase. Pentru acest lucru i s-a promis o plată pe măsură, dar a fost și asigurat în legătură cu toleranța religioasă a acestor locuri moldo-valahe. Făcându-i-se promisiuni categorice că nu trebuie să aibă vreo grijă pe aceste pământuri, deoarece aici trăiau armeni, evrei și catolici înconjurați cu toții de ortodocși și nimeni nu omora sau nu batjocorea pe nimeni.  

O așa țară liniștită și o astfel de slujbă bine platită cine nu visa? Așa că Alfred Rudolph de Saligny n-a mai stat pe gânduri și in jurul anul 1850 a intrat în Moldova mergând către sudul ei unde aveau moșii familiile Șutu sau Ghica. De exemplu Nicolae Suțu, fiul ultimului domn fanariot stăpânea pământurile de la Făurei din Garoafa de lângă Focșani. Poate că pe drumul  familiei de Saligny către Focșani, dinspre actualul județ Galați, a venit pe lume micul Angelo, poate chiar pe 20 augusti 1850 cum scrie în condica Bisericii Romano-Catolice din Focsani,

Dar de născut, s-a născut sigur la Șerbăneștii, Lieștii de azi din județul Galați. Acest lucru pare a fi fără de tăgadă, deoarece s-a păstrat în arhive imaginea casei din Șerbănești în care acesta a venit pe lume. Iar o însemnare de pe verso-ul imaginii, atestă că aceasta era casa în care s-a născut viitorul mare inginer și savant Anghel Saligny. Povestea primelor ore ale lui  în această lume a fost spusă de multe ori. Dar pentru frumusețea ei merită reamintită. Se zice că în odaia hanului din Șerbănești în care noul născut al familiei Saligny își începea drumul vieții, au năvălit apele Siretului umflat de niste ploi năpraznice și neașteptate din acele timpuri. Aceste ape umflate de ploi au luat pe sus pătuțul copilului, urmând să-l ducă prin ușa deschisă cine știe unde, dacă tatăl și hangiul nu ar fi năvălit în cameră și nu ar fi oprit să se întâmple respectiva nenorocire.

Cu toții au răsuflat usurați. Iar mai târziu, pe când putea înțelege, i-au povestit cu lux de amănunte copilului toată întâmplarea. Reamintindu-i, probabil periodic, la diferite ocazii, cât a fost de norocos sau cât a fost de apărat de Cel de Sus. Astfel cu siguranță, micul Saligny a tras și el o concluzie după posibilitățile lui. Cum că apele învolburate sunt cel mai mare dușman al omului și trebuie multă pricepere și atenție, ca să nu te prindă nepregătit. Dar nici nu contează ce gândea micuțul Saligny! Important e că la acea etate fragedă mintea lui Saligny a descoperit resortul care l-a ghidat în întreaga viată! 

Pe lângă povestea valurilor care erau să-l răpească din lumea asta, părinții i-au mai spus o poveste, dacă nu mai palpitantă, cu certitudine mai frumoasă. Aceea a castelului stră-străbunilor lor, de pe valea Round -ului.Unde se vor întoarce cu toții într-o bună zi, poate, dacă vor avea noroc. Și unde se aflau rădacinile și mormintele înaintașilor și unde se strânsese  toată măreția dinastiei Saligny, până la acel moment, când au trebuit să fugă din cauza răutăților celor de același neam.

Aceste povestioare i-au încântat imaginația micului Angelus, dar și fratelui său Alfonso și se amintește prin diverse surse că au mai avut și o soră. Așa că cei trei copii or fi ascultat fermecați aceste narațiuni spuse cu mult talent, în special de mama lor poloneză și slavă la origine, mai înclinată către fantastic și către superstiție.  

Revenind la botezul micului Angheluș (asa cum a fost botezat în Biserica Catolică din Focșani) și distanța dintre nașterea presupusă de noi, pe marginea însemnării civile și oficierea tainei divine a botezului -2 mai 1854 - putem gândi că acest fapt s-ar fi putut întâmpla dintr-un motiv simplu. Anume spaima pe care o avea protestantul Alfred Rudolf de Saligny față de Biserica Catolică! Poate din acest motiv a așteptat un an, doi, trei, patru. Posibil ca să nu fie aflat de dușmani, sau pentru că  nu ar fi vrut să apeleze la Biserica catolică. Care i-a osândit strămoșii! Ori poate și din alte motive. Dar până la urmă, soția și prietenii l-au convins că nu trebuie lăsat copilul fără ritual religios și dumnezeiesc, fie el și catolic (se afirmă  că Protestantismul reprezintă toate confesiunile creștine care nu sunt nici catolice, nici creștin-ortodoxe)

Așa că și la Gimnaziul Unirea din Focșani, deschis în anul 1866, nu le-a declinat confesiunea copiilor. Poate tot din frica aceea ancestrală a ororilor despre care auzise că pățise în Evul Mediu familia sa. Iar în anul 1868, ca să scape, poate, de gura directorului, a zis că cei doi copii ai săi sunt de religie catolică. În niciun caz protestantă! Și așa au fost scriși în evidențele școlare.

Din alte puncte de vedere, viața din Focșani a familiei Saligny s-a desfășurat rezonabil. Și-a deschis pensionul unde se străduia să învețe odraslele cu stare de prin târg și împrejurimi tainele limbii franceze, dar și ce însemna occidentul, istoria și influența lui. În primii ani, încercase să vadă dacă pensionul  merge sau nu. Și a închiriat pentru el un spațiu.

După ce a înțeles că afacerea nu era tocmai rea, a strâns ceva bănuți și a cumpărat un teren viran în 1861, pe strada Simion Bărnutiu de azi, pe la jumătatea acesteia, unde a construit casa familiei și unde a amenajat si pensionul. Față de școlile de stat unde severitatea profesorilor era ridicată, la școala sa, Saligny nu-și permitea să ridice glasul. În niciun caz palma sau bățul la copiii de boieri sau negustori! Deoarece, în primul rând, putea rămâne fără de clienți. De asta și pe băieții săi i-a cam tratat la fel.

Așa că atunci când aceștia au ajuns la Gimnaziul Unirea Focșani, atitudinea profesorilor de aici i-a descumpănit și speriat! Au început să absenteze și să nu-și mai învețe materia! Iar de aici, au urmat corijențele și nota scăzută la purtare. Dar poate că indiferența lor față de școală s-a mai datorat unui motiv. Și anume, că tatăl și mama lor vorbeau în familie că le ajunsese traiul prin țara noastră, care orișicât de primitoare a fost, rămânea primitivă față de ce știau ei că însemna lumea civilizată. Și se sfătuiau cum să plece mai repede de aici.  Așa că l-au expediat întâi pe Alfonso la studii în Germania, apoi pe Anghel. Și în jurul anului 1870, au plecat și părinții cu fiica. Casa au închiriat-o până în 1878, apoi au vândut-o în rate, încasând o sumă zdravană pentru acele vremuri. Peste 600 de galbeni (bani cât pentru moșie mai mică).

Dacă mai târziu părinții au rămas în străinătate, asta s-a întâmplat, pentru că ei s-au născut acolo. Dar la cei doi fii, Anghel și Alfonso, socoteala a decurs altfel. Ei erau născuți în acest spațiu românesc, care, cu bune si cu rele, le fusese casă, loc de joacă, copilărie, emoții, bucurii, etc etc.  Ei au decis să se întoarcă și bine au făcut! Ceea ce au realizat aici a intrat în toate enciclopediile și în toate tratatele naționale și internaționale.Iar cea mai mare realizare a lui Anghel Saligny, care lucra alături de fratele său, a fost și va rămâne complexul de poduri de la Cenavodă de peste 4 km lungime. 

Ca să avem și un motiv aniversar trebuie amintit că anul acesta se vor împlini 140 de ani, de la data analizării primelor proiecte dedicate acestei uriașe realizări, finalizate în 1895. Până în acel an, România, de la rege, până la cel mai simplu om, nu putea trece în noua provincie românească, Dobrogea, decât fie cu podul plutitor, fie prin vad (zonele cu apă mai puțin adâncă, mai ales vara pe timp secetos), cu barca sau la nevoie, pur și simplu, înotând. Așa că, imediat dupa încoronare, Majestatea sa Carol I a decis că treaba asta trebuie să se schimbe. Și a ordonat aparatului său funcționăresc să pornească procedurile specifice. S-au contactat firme și societăți străine, s-au verificat zeci de proiecte și documentații, s-au strâns banii de investiție, iar cel care a câștigat pe toată linia, deși nici nu a fost luat în discuție inițial, a fost focșăneanul Anghel Saligny. De la proiectare până la construire, de tot s-a ocupat inginerul și arhitectul botezat în orașul nostru. Bineînțeles că a avut o armată de lucrători și zeci de specialiști alături de el, dar Saligny a fost deasupra tuturo. A verificat și aprobat toate operațiunile, din fundul Dunării și de la adâncimea fundațiilor pilonilor (pilelor), până la vârfurile tăbliilor podului. Dar alte detalii în revista Drumuri Poduri nr 146 din august 2015 atașată si în diverse surse online.

De multe alte realizări și-a legat geniul marele Saligny, asa că pe merit numele lui îl poartă numeroase străzi din țară, chiar și o localitate sau două se cheamă astfel. Sunt și câteva statui ale sale ridicate prin România. Dar ceea ce lipsește cu adevărat este un lucru simplu, cel mai simplu din lumea asta. Anume, că fosta locuință a familiei Saligny din Focșani, str Simion Bărnuțiu nr. 9, monument istoric, aflat în excelentă stare tehnică, să amintească într un fel, de prestigioasa familie care, nu doar a locuit aici, ci a și edificat respectivul edificiu.

În documentul atașat revista Drumuri Poduri nr 146 din august 2015 în format PDF

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea

Citiți și :Foto | Moștenirea marelui inginer focșănean Anghel Saligny și noul pod de la Cosmești


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.