Local

Foto | Prezentarea în ZdV a obiectivelor turistice care pot fi vizitate pe traseul Via Subcarpatica: Astăzi „Piatra Mâței” de la Jitia

Marian Găloiu
1 oct 2024 2927 vizualizări

Printr-o serie de articole vom prezenta obiectivele turistice și traseele pe care iubitorii de drumeții le pot străbate pe ceea ce dorim să se numească Via Subcarpatica.

Acest proiect se dorește a fi pentru drumeții pe jos, cu bicicleta și cu mașina, traseele urmând a fi stabilite împreună cu cei implicați și tot împreună vom face o listă a obiectivelor ce vor putea fi vizitate pe aceste trasee.

De asemenea, împreună cu cei ce au aderat la acest proiect care ar putea fi ceva spectaculos pentru cele doua județe, Vrancea și Buzău, am creat și pagina de facebook „Via Subcarpatica” unde vă vom ține la curent cu toate noutățile privitoare la acest proiect. Încă sperăm ca autoritățile să se implice, cu atât mai mult cu cât va fi ceva benefic pentru localitățile pe care le păstoresc, acestea ieșind la lumină și pentru cei ce oferă cazare pe acest traseu. Încă sperăm...

Ne-ar ajuta foarte mult dacă autoritățile locale s-ar implica în amplasarea unor panouri care să prezinte harta fiecărei localități cu obiectivele turistice ce pot fi vizitate. Acest lucru se întâmplă la Bisoca, localitatea vecină din Buzău.

Pe teritoriul județului Vrancea, pe Valea Râmnicului, obiectivele ce pot fi vizitate de turiști sunt următoarele:

-Piatra Mâței de la Jitia

- Schitul Dealu Sării

- Puțurile de petrol din secolul al IX-lea

- Zidurile Uriașilor

- Râpa de la Sarea Roșie

- Lacul fără Fund

- Cascada Bufna

- Cascada Muntioru

- Pietrele Fetei

- Schitul Muntioru

Pe parcurs vom publica  și alte obiective de pe acest traseu și prin intermediul acestui articol îi rugăm pe cei din zonele respective csă ne ajute  să facem o listă a obiectivelor dintre Nereju și Soveja.

În continuare vom prezenta primul obiectiv și anume Piatra Mâței de la Jitia.

Piatra Mâței este un monument natural spectaculos, format din ziduri uriaşe şi pereţi verticali situate pe malul stâng al Râmnicului mai jos de confluența cu Sărățelul.

Eroziunea diferenţială a desfăcut versantul într-o succesiune de ziduri paralele ruiniforme, supuse proceselor de alterare şi spălare. Aici, Râmnicul se îngustează foarte mult, iar în amonte există o zonă cu alunecări de teren spectaculoase.

Legenda Pietrei Mâței spune că, în vremuri demult apuse, când locuitorii erau împrăștiați prin poienile munților din jur, lângă schitul Jitia se afla o stână, iar printre ciobani se afla și un pui de mocan ce zilnic păștea caprele prin împrejurimi.

Într-o zi, ciobănelul nostru a scăpat caprele într-un loc plin de mărăcini, loc ce se termina  deasupra Râmnicului  printr-o prăpastie fiorosă cu pereți aproape verticali.

Ciobănașul nostru neavând curajul să se ducă la stână fără capre, s-a aventurat printre stâncile și mărăcinii de deasupra propastiei. După un timp a găsit caprele, dar a fost atacat de o mulțime de pisici sălbatice. Cu mult curaj, băiatul și-a apărat caprele, dar mare parte dintre ele au căzut sfâșiate de pisici de pe stâncile înalte fiind pierdute pentru totdeauna. Într-un târziu, rănit și speriat, ciobănelul s-a întors la stână.

Se spune că puiul de mocan ar fi murit nu după mult timp din cauza rănilor, rămânând în urmă doar legenda şi numele acestor pietre ce străjuiesc malul stâng al Râmnicului Sărat.

Timpul a trecut, dar legenda a rămas vie, Piatra Mâței rezistând timpului la fel de spectaculoasă. Cei ce doresc să o admire, o pot face urmând traseul din drumul DN2R spre albia râului așa cum prezentăm și în hartă.

Citiți și: Foto | Ideea profesorului vrâncean Marian Galoiu care-ar trebui să stârnească un interes deosebit din partea autorităților;

Foto | Profesorul Marian Găloiu prezintă în fotografii una dintre cele mai frumoase zone al județului Vrancea: Vintileasca 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.