Local

Foto | Activităţi organizate în Vrancea, pentru marcarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie

Ziarul de Vrancea
18 oct 2020 953 vizualizări

Poliţiştii vrânceni s-au alăturat reprezentanţilor Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, în activităţile preventive organizate pentru marcarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie.

Acțiunile informativ-preventive s-au înscris în Campania naţională „Săptămâna prevenirii traficului de persoane”, iniţiată de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, care se derulează la nivel naţional în intervalul 12 – 18 octombrie 2020 şi prin care se urmăreşte conştientizarea publicului cu privire la riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane. În egală măsură, iniţiativa îşi propune să  abordeze ambele dimensiuni ale traficului, respectiv cererea şi oferta care favorizează existenţa acestui fenomen.

În municipiul Focșani, polițiștii au desfășurat activităţi alături de reprezentanții Centrului Regional împotriva Traficului de Persoane Galaţi. În cadrul acestora au fost promovate, în mod deosebit, informaţii şi recomandări pentru prevenirea exploatării sexuale şi a exploatării prin muncă.

Reprezentanţii instituţiilor implicate s-au întâlnit cu cetăţenii în zone intens circulate din municipiu (Piața Unirii, parcuri, stații mijloace de transport), beneficiari ai sfaturilor acestora fiind atât tinerii şi adulţii.

Totodată, astfel de activități au fost desfășurate și în unități școlare din municipiul Adjud precum și la un modul familial din comuna Dumbrăveni.

Printre informaţiile transmise în cadrul activităţilor s-au numărat formele de manifestare a traficului de persoane, măsurile care pot fi adoptate pentru prevenirea riscurilor şi instituţiile la care cetăţenii  pot apela pentru a obţine informaţii, pentru a solicita ajutor sau pentru a semnala o situaţie de risc a unei

alte persoane, fiind promovat, de asemenea, help-line-ul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane - 0.800.800.678.

Totodată, polițiștii  au discutat cu persoanele participante cu  privire la  măsurile de  prevenire a răspândirii COVID-19.

Evitaţi riscul de a deveni victimă a traficului de persoane în scopul exploatării sexuale, ţinând cont de următoarele recomandări:

-nu vă încredeţi orbeşte în promisiunile şi ofertele celor din jur. Chiar dacă primiţi o propunere de muncă/studii/călătorii în străinătate din partea unui prieten sau a unei cunoştinţe, verificaţi-o în  detaliu şi asiguraţi-vă de veridicitatea acesteia prin mai multe mijloace;

-evitaţi ofertele care presupun locuri de muncă aparent uşoare şi câştiguri considerabile într-un timp scurt: saloane de masaj, cluburi de noapte, agenţii de manechine şi fotomodele, etc.;

-refuzaţi ofertele de muncă ce presupun acoperirea cheltuielilor de drum sau a altor cheltuieli  necesare călătoriei de către angajator;

înainte de plecare anunțați o persoană de încredere cu cine, unde si cum plecați din ţară. Stabiliți împreună o parola/un semn de recunoaștere pe care să le

folosiți în situația în care aveți probleme şi nu puteți transmite acest lucru în mod direct;

-nu predaţi nimănui actele personale de identitate (cu excepția oficialităților de la vamă şi poliţie);

-faceți mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru a călători şi păstraţi-le în locuri diferite;

-notați-vă datele de contact ale Misiunii Diplomatice sau ale Oficiului Consular al României în ţara de destinaţie.

- nu predați nimănui actele personale de identitate (cu excepția oficialităților de la Vama /poliție).

Informaţii de background:

Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

Informații suplimentare :

Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania,

Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane                  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.