Local

Foto | Pârâul Tişita a prins din nou viaţă. Mii şi mii de puieţi de păstrăv indigen au fost eliberaţi în apa limpede cum e cristalul

Janine VADISLAV
26 mai 2021 3321 vizualizări

Elevii unei şcoli din Bucureşti au petrecut clipe de neuitat în localitatea Lepşa. Alături de specialiştii Parcului Natural Putna-Vrancea ei au eliberat puiet de păstrăv indigen în apele pârâului Tişiţa, din care peştele a dispărut de ani buni. Tinerii, cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani s-au bucurat de zona de o frumuseţe sălbatică, realizând în acelaşi timp cât de strânsă este legătura dintre om şi natură, care trebuie respectată şi protejată. 

Un vechi proverb românesc spune că „ziua bună se cunoaşte de dimineaţă”, fapt confirmat de frumuseţea începutului de zi în staţiunea Lepşa, la intrarea în Parcul Tişiţa, unde elevii sosiţi de dimineaţă de la Bucureşti, au luat cu asalt împrejurimile, petrecând clipe de ţinut minte şi de povestit familiei şi prietenilor. 

Dar iată că soseşte puietul de păstrăv şi rumoarea creşte, semn bun, în curând vor intra în rezervaţie, acolo unde, după un mic ritual, vor elibera puişorii de păstrăv, de 2-3 cm, fragili, aproape transparenţi, dar plini de energie, ca şi cum ar simţi că se întorc acolo unde, de când e lumea lume ei îşi petrec viaţa de peşte intr-o dulce armonie cu apa de cleştar şi verdele de smarald al frunzişului, din care se aud triluri de pasăre. Pe margine de drum, flori fragile, parcă ar fi de gheaţă, de un verde crud sub efemere corole de albastru sau mov. 

Grupul porneşte la drum, pe cărare tot la deal, între peretele de stâncă şi arbori care îşi pleacă tot frunzişul spre apă, iar în faţă vezi pantofii, ghetele sau bascheţii celui dinaintea ta.

Tot ce s-a întâmplat în Cheile Tişiţei, unde puietul trebuie să ajungă la timp, este rodul colaborării dintre o Asociaţie de voluntariat şi „Genesis College”, o şcoală privată din Bucureşti şi Parcul Natural Putna Vrancea. 

- De unde este adus puietul de păstrăv?întreb.

„Păstrăvul este adus de la o Păstrăvărie apropiată, de la Oituz. Este vorba de păstrăv indigen. Mă bucur foarte mult că s-au strâns mulţi copii săptămâna asta şi săptămâna trecută, cred că sunt peste 100 de copii. Fac un lucru frumos, petrec timp în natură şi, pentru prima oara în viaţa lor eliberează acest puiet apă”, spune domnul inginer Ion Militaru, directorul Parcului Natural Putna.

Odată ajunşi într-o zonă cu ape line, elevii primesc câte un pahar cu peştişori, se apropie de marginea apei, şi lasă puietul să alunece la vale. 

„Este obligatoriu să-l lăsaţi uşooor, la malul apei, după aia îi daţi drumul în aşa fel încât el să-şi ia singur calea, se duce singur...  Nu-l vărsaţi în apă....” , îi instruieşte preşedintele Asociaţiei de Voluntariat.

Copiii s-au bucurat şi s-au grăbit să dea drumul in apă puietului pregătit să înceapă o nouă viaţă, realizând în acelaşi timp cât de mult contează gestul lor pentru natura înconjurătoare.

- De ce ai venit aici? întreb un băieţel care priveşte cu peştişorii eliberaţi de el se zbenguie prin apă.

„Ca să ajut şi eu planeta, că atâta pot să fac”, spune elevul de la „Genesis College” din Bucureşti, emoţionat peste măsură. El nici nu realizează că fapta lui, alături de a colegilor înseamnă enorm pentru noi, dar mai ales pentru cei care vin după noi.

- Ce faci cu peştişorii? întreb un alt băiat care priveşte fascinat zbenguiala din pahar.

„Îi arunc în apă...” 

- De ce?  

„Vreau să salvez natura”.

- Cum ţi s-a părut? întreb un băiat uimit de ce întâmplă.

„Foarte frumos, am eliberat peştii în natură, în mediul lor.”

„O experienţă de neuitat! exclamă un adolescent, care încearcă să-şi mascheze emoţia.

Tot ce s-a petrecut în Cheile Tişiţei, unde puietul trebuia să ajungă la timp, este rodul colaborării dintre o Asociaţie de Voluntariat şi „Genesis College”- o şcoală privată, şi Parcul Natural Putna -Vrancea. Şcoala bucureşteană a iniţiat un nou program care are drept scop implementarea unor proiecte de voluntariat pentru copii, aşa cum a  fost cel  din Cheile Tişiţei. 

„Ne-am decis să facem un experiment, să renunţăm la partea teoretica şi să-i aducem pe copii să experimenteze practic. Lucrul cel mai important pentru treaba asta este echipa”, spune Marius Ioniţă, preşedintele Asociaţiei de Voluntariat.

De anul acesta voluntariatul în natură devine obligatoriu pentru elevii de la „Genesis College”. 

„La Genesis College voluntariatul este o componentă esenţială în programa şcolară. Prin voluntariat copii se pot implica în proiecte  pe care noi le propunem  sau pot veni cu proiecte noi, pe care doresc să le susţină.  Cred că e o schimbare  la nivel de mentalitate şi de conştientizare a nevoilor noastre”, spune doamna Ioana Mândruţ - coordonator „Genesis College, Bucureşti.

În 2021 elevii acestei şcoli vor derula alte trei proiecte în colaborare cu Parcul Natural Vrancea privind protejarea mediului înconjurător, dar şi a persoanelor vulnerabile din zonă.

Cheile Tişiţei sunt, în această perioadă, superbe. Orice moment liber este bun să porniţi la drum. Dacă sunteţi norocoşi s-ar putea s-o întâlniţi pe micuţa zână, protectoarea florilor, a gâzelor, peştilor, a tot ce mişcă de jur împrejur, în aer şi în apă...  Eu am întâlnit-o, mai mult pot să v-o arăt, iat-o!( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.