Local

FOTO | Pâraiele din zona Lepșa, repopulate cu puiet de păstrăv indigen

Janine VADISLAV
25 mai 2022 4289 vizualizări

La sfârşit de săptămână, în Cheile Tişiţei din Parcul Natural Putna a fost plin de turişti care, atraşi de vremea frumoasă, au decis să petreacă clipe de neuitat în Munţii Vrancei. Printre ei s-au aflat şi elevii unor şcoli din Bucureşti care vin an de an pentru a participa la cel mai emoţionant eveniment al sezonului: repopularea pâraielor din parc cu puiet de păstrăv indigen, specific zonei. Vremea caldă, însorită, peisajul spectaculos şi frumuseţea primelor flori sălbatice, i-a bucurat din plin în timpul plimbării prin chei. Alături de specialiştii „Parcului Natural Putna” Vrancea, copiii au eliberat puiet de păstrăv în apele pârâului Tişiţa, în care peştele devenise o raritate după inundaţiile catastrofale din 2005. Tinerii, cu vârste cuprinse între 5-14 ani, au înţeles cât de strânsă este legătura dintre om şi natura care trebuie respectată şi protejată. 

Imediat ce a sosit puietul, adus de la Oituz - Covasna, grupul a mers  în zona cu ape line, acolo unde, după ce au primit câte un pahar cu peştişori şi li s-a făcut „instructajul”,  s-au apropiat de mal şi au lăsat să alunece pur si simplu puietul în apă. 

„Noi trebuie să fim prietenii naturii. Nu aruncăm cu pietre în apă, nu facem gălăgie şi încercăm să respectăm tot ceea ce ni se spune. Ceea ce vedeţi voi este, aşa se cheamă specia, păstrăv indigen. El este foarte mic”, le-a spus copiilor domnul inginer Ion Militaru, directorul „Parcului Natural Putna”.

Chiar dacă unii au mai participat la astfel de acţiuni, fiind a VI-a, a VII-a oară când vin la Lepşa, au trăit aceeaşi emoţie privind peştişorii cât acul de cusut, pornind spre ceea ce copii numesc „o nouă viaţă”. 

- În ce clasă eşti? întreb un puşti simpatic foc.

„În ce clasă? Nu ştiu în ce clasă sunt, dar când o să mai vin, vă spun! Am un pahar pentru că pun peşti în apă, să trăiască.

- Ţi-au plăcut peştişorii? 

„Da, erau foarte mici.”

- Ce ştii despre peştişorii ăştia? îl întreb pe Luca. 

„Că se mănâncă foarte mult şi se prinde...

- Îi prindem? 

„Da...” 

- N-ar fi mai bine pentru ei în apă? întreb 

„Ar fi mai bine şi să fim mai buni cu peştii.

Fetele par mai sensibile la frumuseţile naturii, dar spun că sunt încântate şi de acţiune.

- Cum ţi se pare? întreb o fetiţă mai retrasă.

„Foarte frumos.”

- Dar cu peştişorii, ce faci? 

„Trebuie să-i punem în apa, să fie liberi, să trăiască o viaţă frumoasa”, spune Medeea.

Maria trage concluziile, deşi este încă devreme şi călătoria prin cheile Tişiţei nu s-a încheiat.

„Ne-am distrat, am ajutat natura la repopularea păstrăvilor...  Am ajutat natura, da...!”

Un punct de vedere are şi sora ei, Anca.

„Pentru mine Rezervaţia Naturală „Cheile Tişiţei” însemnă multă distracţie, dar şi plăcerea de a vedea şi ajuta animalele. Pot să mă bucur de natură, acum pot să pun peştii în apă şi să le ofer o viaţă mai bună. Încă de când eram mai mică am decis să devin veterinar”.

Andrei este - ca să zic aşa - veteran, vine  de vreo 7-8 ani la Lepşa. 

„ A fost foarte mişto pentru că, în primul rând, ştiu că am ajutat nişte puiet de păstrăv şi m-am simţit bine. Pentru mine a devenit deja tradiţie, să vin în fiecare an şi să-i privesc pe aceşti peştişori cum ţin piept apei.” 

Experienţa câştigată în urma unei astfel de acţiuni este de nepreţuit. Copii învaţă cum să lucreze şi să petreacă timp împreună, dar mai ales să îndrăgească şi să respecte natura.

„Păstrăm o tradiţie, an de an repopulăm cu păstrăv indigen, pe râurile din Rezervaţia Naturală „Lepşa”. Avem atât beneficii pentru natură, cât şi pentru copiii care dobândesc dragostea pentru natură şi percep corect ce se întâmplă în râurile patriei noastre”, spune sensei Traian Drig - Federatia Aikydo, Modern, Bucureşti, care însoţeşte grupul. 

- Mai ţineţi minte de câţi ani veniţi aici?

„Mai mult de 10 ani..!

- ... şi mai ţineţi minte câţi copii aţi adus?

„Mii de copii au venit şi au contribuit la această repopulare”, a mai spus sensei Traian Drig.

Gazda acţiunii, Parcul Natural „Putna”, încearcă de mai mulţi ani să sensibilizeze tânăra generaţie şi s- o implice în protejarea naturii.

„Mă bucur foarte mult că s-au strâns mulţi copii şi săptămâna asta. Trăiesc în natură eliberând acest puiet de păstrăv în apă. Sperăm ca săptămâna viitoare să fie o nouă tranşă de puiet de păstrăv şi atunci ne dorim să aducem şi copii din satele din împrejurimi”, a spus domnul inginer Ion Militaru, director Parcul Natural „Putna.”

În cei 10 ani de când a început repopularea pâraielor din zona Lepşa cu păstrăv indigen, la acţiune au participat mii de copii, unii dintre ei revenind şi la acţiunile de  reîmpădurire.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.