Local

Foto | O clădire simplă din Focșani veche de 50 de ani, deosebit de utilă și astăzi 

Florin Marian Dîrdală
16 apr 2025 7584 vizualizări

De fapt nu doar astăzi, ci mai ales de vreo cinci ani, această construcție  situată în Focșani, pe strada Mărășești, adăpostește generație după generație de copii. Este vorba despre acei elevi mutați din școlile în care autoritatea municipală a demarat procedurile de reabilitare și alte asemenea operațiuni.Acțiuni destinate a crește confortul școlarilor în respectivele unităti de învățământ. Din documentele păstrate la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale mai aflăm unele date, nu doar în legătură cu respectivul edificiu, ci cu întreg complexul și contextul în care a fost înălțat acest imobil. Lucru care s-a intamplat  la  anul 1975, în urmă cu jumătate de secol. Azi, în noua Eră capitalistă, acest imobil  servește localității noastre, prin livrarea unor servicii  extrem de profitabile precum  laborator de analize medicale , cabinete medici de familie , magazine de desfacere diverse produse , ateliere de reparații etc etc . Insă în urmă cu 50 de ani tot ansamblul de aici  era denumit „Întreprinderea de Mecanizare,Transport și Construcții Forestiere”(IMTCF) .

Astfel pe  21 martie 1975 „Grupul Școlar pentru Exploatarea Lemnului Focșani” a solicitat cu cererea înregistrată  sub nr 4960 din 6 martie 1975 și a obținut „autorizația de construire nr 23 pentru o clădire,  internat cu 300 de locuri și cantină”.Dar până la obținerea acestui  aviz  au fost completate alte documentații după cum urmează :

La Serviciul Tehnic al Centrului de Exploatare a Lemnului Bucuresti, în luna iulie a anului 1974,  s-a întrunit o comisie condusă de inginerul Caisan Valeriu, având invitați și pe șefii unitaților din Vrancea cu atribuții în domeniile ce aveau  legătură cu industria lemnului. S-a prezentat la aprobare proiectul acestui „cămin cu 300 de locuri și cantină pentru Liceul Industrial Forestier Focșani”. Inițiativa ridicarii acestui edificiu a apartinut „IFET( Întrepriderea forestieră de exploatare și transport )”, dar și „Liceului Industrial Forestier Focșani” și asta  „în scopul creării condițiilor de cazare și masă ale elevilor acestui liceu, având ca obiective mai importante cantină, internat, extindere centrala termica UMTCF, racord termic rețele de canalizare și apă”.

 

S-a avizat favorabil toată această documentație depusă, inclusiv proiectul nr 575/1974 și  s-a trimis spre știință acel aviz la IFET Focsani, la CPJ Vrancea, la Liceul Forestier Focșani și la alte asemenea instituții.Consiliul Popular Județean(CPJ) Vrancea a primit documentația și și-a efectuat competențele sale emițând „Acordul unic nr 130 din 15 XI 1974 referitor la construcție atelier școală și internat, cu cantină, aparținând Grupului Scolar pentru Exploatarea Lemnului Focsani”, prin care efectiv și oficial  a fost  de acord cu amplasamentul ce se va realiza în incinta UMTF Focsani din strada Marea Revoluție nr 62 ( str. Mărășești de azi nr 76 ). „Utilitățile ( canalizare, energie termica) se vor realiza prin racord  la rețelele existente în incinta UMTF”

 Cine era, însă, acest UMTF sau UMTCF pe care s a sprijiinit toată proiectarea și documentațiile elaborate în urmă cu 50 de ani?

 Aflăm din legislația națională următoarele : 

Unităţile şi secţiile de mecanizare, transport şi construcţii forestiere | Hotărâre 1381/1974

ANEXA nr 4 - CATEGORIILE DE TRANSPORTURI care se vor efectua de unităţile de transport auto sau mixte cu autovehiculele din dotarea acestora -

A. Unităţile şi secţiile de mecanizare, transport şi construcţii forestiere

1. Transporturi cu autovehicule specializate:

a) de produse forestiere, de la punctele de exploatare forestieră la depozitele intermediare sau finale, la staţiile de cale ferată sau la unităţile de prelucrare a lemnului;

b) de vînat şi fructe de pădure, de la punctele de recoltare la depozitele frigorifere, la staţiile de cale ferată sau la aeroport;

c) de mărfuri de orice fel, necesare exploatărilor forestiere sau unităţilor de prelucrare a lemnului, efectuate cu aceste autovehicule la cursa de înapoiere;

d) de combustibili, lubrifianţi şi ciment în vrac.

2. Transportul muncitorilor forestieri, la şi de la punctele de exploatare forestieră, efectuate cu autovehicule amenajate pentru persoane, din cele care exercită transporturile prevăzute la pct. 1 lit. a).

3. Transporturi cu autobasculante a materialelor de construcţii în sectorul forestier, în zona de activitate a unităţilor şi secţiilor de mecanizare, transport şi construcţii forestiere.

4. Transporturi cu autocamioane grele, trailere şi autoremorchere, de utilaje, instalaţii şi prefabricate, în zona de activitate a unităţii sau secţiei deţinătoare, pentru nevoile proprii.

Suplimentar și la obiect, din documentele Arhivelor Naționale mai aflăm  că, încă, din anul 1969 „situația terenului pe care s-a ridicat și internatul Liceului Forestier s-a hotărât astfel : la fostul Consiliu Popular al județului Vrancea  s-a depus adresa Intreprinderii de Mecanizare si Transporturi Forestiere Focșani prin care s-a solicitat suprafața de 22 500 de mp de la Consiliul Popular Municipal  Focșani în vederea amplasării Bazei centrale de întreținere si reparatii a I. M. T. F . Consiliul Popular a analizat cu amănunțime și a decis că se poate transmite acest  teren de la muncipiul Focșani la I.M.T. F. Focșani, respectiva suprafață fiind  învecinată ,atunci, la nord și est cu proprietatea C.A.P Focșani. la sud cu strada Marea Revoluție (azi  strada Mărășești) și la vest cu stația electrică de 110 KV  Focșani.

În vremuri mai recente această Întreprindere sau Unitate s-a evaporat din nomenclatura formelor de organizare a activităților economice din România gândită de regimul comunist.Cea mai mare parte a terenurilor și clădirile acestui obiectiv au căpătat o destinație pur capitalistă, deservind preocupări și îndeletniciri din sfera economiei de piață.Iar fostul internat al Liceului Forestier Focșani a fost pus  la dispoziția autorităților locale, fiind folosit o vreme  de către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, iar mai recent aici au fost  mutați elevii de la diferite scoli ce au intrat în operațiuni de modernizare.A mai rămas, probabil, abandonat și cu geamurile sparte doar fostul punct termic.Însă ca o minune, de la fostul UMTCF Focșani, arhiva de personal nu s- a pierdut ca la alte asemenea unități.A existat un protocol miraculos în urmă cu peste un deceniu care a salvat ce s-a mai putut salva dintre  respectivele acte de plată ale foștilor angajați. Iar coordonatele acestui colac de salvare pentru numeroșii lucrători ce au activat în acest domeniu forestier se pot identifica, fie conform anexelor, fie în baza datelor de mai jos, extrase de pe site arhivele naționale ro.    

Denumiri anterioare: IFET/UMTCF FOCSANI (EXPLOATARI VIDRA, NEREJU, NARUJA, TULNICI, GUGESTI, DUMITRESTI)

Judet: VN

Sediu, localitate creator:

Operatorul economic (sediu): SC JON-LIV ARHIV FOREST VRANCEA (Loc. Odobesti, Str. Cap. Diea, T. 83, P. 2428-C1, C 2, Judet Vrancea)

Anii Extremi:

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.