Local

Foto | Nemulţumiri în rândul medicilor veterinari de liberă practică din Vrancea faţă de ANSVSA, care nu şi-a onorat promisiunile 

Janine VADISLAV
10 nov 2020 2671 vizualizări

Începând de luni, 9 noiembrie 2020, medicii veterinari de liberă practică din Vrancea anunță prin reprezentanții lor de la Colegiul Medicilor Veterinari - Filiala Vrancea că şi-au suspendat activitatea.

Măsura a fost luată, spun cei din conducerea Colegiului Medicilor Veterinari - Filiala Vrancea, ca urmare a faptului că Autoritatea Naţională Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu respectă contractele încheiate cu medicii veterinari referitoare la Inspecţia în exploataţii, introducând în procedură elemente noi care exced clauzelor contractuale şi care pun medicul veterinar de liberă practică în postura de a-şi depăşi atribuţiile, prin stabilirea unor coordonate GPS în Exploataţiile non-profesionale.

Tot ANSVSA se face vinovată în opinia conducerii Colegiului Medicilor Veterinari - Filiala Vrancea şi de faptul că nu se achită de sarcinile clare trasate de Legea 236/2019 şi OUG 117/2020, prin care fiecare medic veterinar de liberă practică, ce are relaţii contractuale cu DSVSA, trebuie să primească 10 000 de lei, pentru fiecare contract, conform legii.

Medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi comunică prin reprezentanții lor din conducerea Colegiului Medicilor Veterinari - Filiala Vrancea, că sunt la limita existenţei, tarifele pe acţiunile din programul strategic nu au mai fost modificate din 2013, deşi cheltuielile cu salariile s-au triplat în acești ani.

Din cauza evoluţiei Pestei Porcine Africane pe teritoriul României, s-au luat o serie de măsuri care trebuie aplicate de către medicul veterinar fără a fi plătit mai precizează cei din conducerea Colegiului Medicilor Veterinari - Filiala Vrancea. 

În timp, activitatea de medic veterinar a primit tot felul de atribuţii dar, din 2013, tarifele convenite cu ANSVSA  nu au mai fost schimbate şi nici negociate. 

„Avem şi noi la cabinet angajaţi, dar medicul veterinar a ajuns în imposibilitatea de  mai face plăţi, practic, suntem aproape de faliment. Acest protest este la nivel naţional, iar noi suntem la Direcţia  Sanitar - Veterinară  Vrancea, care este  reprezentantul ANSVSA în teritoriu”, spune dr. vet. Grigore Mihăeș, președintele Colegiului Medicilor Veterinari - Filiala Vrancea, primar recent reales al comunei Năruja, după ce a candidat din partea PSD  .

Aceşti bani, 10 000 lei, au venit ca urmare a faptului că efectivele de animale sunt în scădere, la nivelul anului 2013. Multe cabinete nu mai au lichidităţi  cu ajutorul cărora să-și poată desfășura activitatea. Şi asta nu e tot.

„În timpul inspecţiei în exploataţii  este aproape imposibilă efectuarea acţiunii de inventariere prin măsuri impuse de ANSVSA -  de a pune sub observaţie exploataţiile cu suine timp de 2 săptămâni - după care să revii în exploataţie, să identifici acele animale, să le introduci în baza de date și să închizi inspecţia în exploataţie, practic, nu ai timpul fizic necesar să faci toate aceste lucruri. Suntem nevoiţi să mergem din gospodărie în gospodărie, în contextul în care acum avem de-a face cu Pesta Porcină Africană, unde există riscul de a ne infecta. În acest caz este necesar să fie asigurate măsuri de protecţie atât pentru medicul veterinar  cât si pentru crescătorul de animale. În concluzie, avem nevoie de  echipamente de protecţie, avem nevoie de dezinfectanţi, pentru a ne putea desfăşura activitatea  în condiţii optime”,  mai spune dr. vet. Grigore Mihăeș, președintele Colegiului Medicilor Veterinari - Filiala Vrancea.

În Vrancea sunt 63 de cabinete și 45 de medici veterinari. Este foarte multă muncă, o muncă epuizantă, dar care are satisfacţiile ei. Medicii veterinari vor să lucreze în condiţii optime, fără stresul traiului de zi cu zi. S-ar părea că, până la  ANSVSA, care e la CENTRU, nu ajung toate aceste informaţii, foarte importante pentru cei din teritoriu. 

„Problema nu sunt doar banii pe care i-am pierdut ci și faptul  că, în condiţiile în care toţi avem dificultăţi, am tăiat niște facturi pentru care am plătit TVA și impozit la o instituţie a statului care nu ne-a dat banii. Nu numai că nu am luat bani, dar am plătit şi impozit la acei bani. Avem colegi care s-au împrumutat în bancă  să-și achite TVA și impozit pentru că altfel le blocau conturile”, spune dr. vet. Valeriu Deliu - com. Dumbrăveni.

- Cabinetul este acum o povară? întreb.

„Cabinetul a ajuns o povară. Nu numai lipsa banilor, e de râs să plătești pentru niște bani care nu ţi-au fost daţi.”

Din punctul meu de vedere, spune dr. vet. Adrian Damian, problema este că suntem tarifaţi  la nivelul anului 2013, iar cerinţele  au tot crescut. Ne cer tot felul de acte în plus, mereu ne bagă  câte ceva în plus de făcut la niște tarife depășite. Sunt cazuri în care trebuie să duc probe la laborator, iar costul lor abia acoperă costul hârtiei  și 5 min. de muncă. Animalele au început să treacă pe locul doi și hârtiile pe locul unu.

- Sunteţi nemultumiţi.  Vedeţi vreo ieșire? 

„Greu, nu știu dacă... Mă gândesc să plec la privat. Acolo îngrijești animalele, omul e mulţumit. Ai făcut treaba și satisfacţia este mai mare, mai spune dr. vet. Adrian Damian din comuna Jariștea.

În schimb, directorul executiv al DSVSA Vrancea, dr.veterinar Mihai Cristinel  este optimist.

„Imediat ce  vom primi banii, vom face plăţile”.

- S-a fixat o dată? întreb.

„O dată concretă nu avem, trebuie să primim banii de la ANSVSA, dintr-un moment în altul.”

- E sigur?

„Foarte sigur, nu se pune problema. S-au întocmit toate documentele, ultima fază este doar primirea sumelor”, spune dr.vet. Mihai Cristinel, director executiv DSVSA - Vrancea.

„Doar...” 

Rămâne de văzut.  Ne vom bucura și noi, reporterii, dacă va fi așa. 

Dacă nu, medicii veterinari, conform precizărilor celor din conducerea Colegiului Medicilor Veterinari - Filiala Vrancea,  își vor închide cabinetele cel puţin până la Anul Nou. Dacă se va înyâmpla așa din păcate vor fi disponibilizaţi si angajaţii care nu mai pot fi plătiţi, pentru că nu sunt bani. Cine va avea de suferit? Animalele care vor avea nevoie de îngrijiri în această perioadă. Dar medicii promit că vor asigura asistenţa medicală de urgentă, iar eu, cu mâna pe inimă vă spun, îi cred, așa vor face. I-am văzut de prea multe ori îngrijind animalele bolnave, ca să nu-i cred.  Dar, să dea bunul Dumnezeu gândul cel bun conducerii ANSVSA și să trimită banii.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.