Local

Foto | Moment istoric la Focșani: Sinagoga și-a redeschis porțile.Felicitări Federației Comunităților Evreiești din România!

Romeo-Valentin MUSCĂ
23 dec 2020 2704 vizualizări

Dr. Aurel Vainer - președintele de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România, Dr. Rafael Shaffer - prim rabinul României și Mircea Rond - președintele Comunității Evreilor din Vrancea și Râmnicu-Sărat au dezvelit placheta care marchează momentul oficial al redeschiderii Sinagogii.

Din această plachetă aflăm că „Sinagoga din Focșani a fost edificată în 1859, consolidată și restaurată între 2018 și 2020 la inițiativa și cu aportul Federației, a președintelui Aurel Vainer, a Secretariatului de Stat pentru Culte, a deputatului Silviu Vexler, a Fundației Caritatea și a Comunității Evreilor din Focșani, președinte Mircea Rond”. La momentul inaugural, alături de Aurel Vainer, Rafael Shaffer și Mircea Rond au fost de față, vicepreședintele C. J. Vrancea, primarul Municipiului Adjud, invitați din alte localități, membri ai comunității din Focșani și cercetători de la Arhivele Naționale, Filiala Vrancea. A fost un moment emoționant pentru o comunitate care a scris o pagină de aur în istoria Focșanilor. Nu intrăm în amănunte, remarcăm doar că în numai doi ani, Sinagoga a fost consolidată, reabilitată și reintrodusă în circuitul public, o performanță din care pot învăța și cei care se ocupă de monumentele istorice din Vrancea, monumente care stau să cadă, iar când intră în reparații, timpul nu mai contează. Nu în ultimul rând a fost un moment simbolic, într-o zi cu semnificații istorice. Nu în fiecare marți vine prim rabinul României la Focșani! Cu acest prilej am adus distinșilor oaspeți mesajul Odobeștilor, ținând să amintim celor de față că istoria creștinismului începe în sinagogă, iar patrimoniul cultural al Comunității Evreilor din Odobești este în centrul atenției autorităților locale.

Felicitări celor care au dat viață Sinagogii din Focșani!

PS: Mulțumim prietenului nostru, profesorul Laurentiu Selegian din Râmnicu Sărat pentru fotografii!

Text informații + foto:Casa de Cultură Odobești


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.