Local

FOTO | Manual de demolat case de patrimoniu în județul Vrancea

Florin Marian Dîrdală
13 sep 2022 4185 vizualizări

În niciun caz nu e vorba despre un astfel de îndemn, dar parcă numeroasele situații de acest gen petrecute în orașul nostru încurajează la o așa faptă. De exemplu, Gara cea veche, fostul sediu al Comisiei Centrale de la Focșani, casa Giurgea de pe strada Cotești Nr. 25 și cine știe câte astfel de cazuri au mai fost pe la noi, prin localitate, dar și în întreg județul. Nu trebuie ca proprietarii de astfel de imobile, monument istoric, să procedeze așa, dar, dacă știi că cineva a putut, mai că ești înclinat să-i urmezi exemplul!

Se știe că o casă monument istoric este greu de reparat, greu de întreținut, greu de restaurat și aproape imposibil de demolat. Cu toate acestea, unele persoane potrivite au ajuns la astfel de performanțe. Cum au reușit? Să luăm spre analiză cazul despre care s-a discutat recent. Pe strada Cotești, la Nr. 25, exista pe vremuri o casă frumoasă, chiar foarte frumoasă. A aparținut unor focșăneni de toată isprava. Actele aici sunt puțin nesigure, casa fiind probabil construită fie de Darie Pastia, vărul filantropului Gheorghe Pastia, fie de patronul Hotelului Bristol, cel din vechime, Gheorghe Antonescu.

Nu are importanță primul proprietar. Contează ultimul și acesta a fost Giurgea Grigore, un fost salariat al Vinexportului. Respectivul fie a cumpărat-o, fie a primit-o ca spațiu de locuit, mai ales că în familiile Darie Pastia sau Gheorghe Antonescu nu mai erau moștenitori cunoscuți, așa că edificiul o fi intrat în stăpânirea Intreprinderii de gospodărire orășenească, ca fiind părăsit și atribuit ulterior oamenilor muncii. Primul act în care apare Giurgea Grigore este registrul de impozite din anul 1959. Însă 3 decenii mai târziu, în casa respectivă se găsesc deja instalați romi, iar din acest moment treaba a mers strună, după un model urmat în multe situații asemănătoare și prin alte orașe ale țării. 

În cazul de față, lucrările de distrugere au evoluat fără cusur, procedându-se la o așa barbarie într-o zonă civilizată, cu peste 20 de vecini care, se pare, că s-au plecat, resemnați, față de această situație bizară. Din păcate, la fel de resemnate s-au dovedit și alte foruri care n-au schițat nicio umbră de protest. Pe la Gara veche a orașului s-au indignat câteva persoane, la sediul Comisiei Centrale de la Focșani au comentat câțiva focșăneni. Dar pe strada Cotesti nr 25 nimic! Nicio petiție, niciun cuvânt, nicio șoaptă! Așa da lucrare!

Mai mult chiar, și aici lucrurile trec într-un registru mai grav, treaba murdară a demolării unei case de patrimoniu a rămas ascunsă și după demolare. Nicăieri, în nicio listă a monumentelor nu s-a pomenit despre declasarea acestui edificiu. Cel de pe strada Comisa Centrala a dispărut din evidență, dar edificiul de pe strada Cotesti nr. 25 nici pomeneală, fiind și în prezent publicat pe toate paginile legale - Monitor Oficial, Cultură, Județ  etc., etc.. Ce să creadă oamenii despre acest lucru?

O discreție totală și un sistem ermetic pe deplin, dacă un astfel de caz, banal până la urmă, dar periculos prin firele nevăzute ale unor acțiuni bine coordonate a determinat ca ceea ce trebuia să se afle a doua zi după întâmplare să rămână un secret deplin, chiar și în anul curent, la peste un deceniu de la realizarea acțiunii! În prezent, cu siguranță, nu mai rămâne mare lucru de făcut, poate doar câteva scuze curajoase din partea celui ce se știe vinovat/ă de acest lucru și care ar trebui să recunoască, măcar acum, că nu doar progresul și noul contează într-un oraș, ci și trecutul sau urmele lui. Mai ales dacă orașul a fost mutilat arhitectonic de regimul ăla vechi. Iar pentru lumea interesată de mai multe detalii despre fostul monument istoric situat, până nu demult, la nr poștal 25 din str Cotești, iată câteva amănunte descriptive din anul 1994, dar și o imagine splendidă a acestuia

„Clădirea a fost înălțată la începutul secolului al XX-lea, conservând stiluri și tipuri cuprinse în curentele specifice arhitecturii de la finele veacului al XIX-lea care s-au manifestat pe teritoriul țării și conferă o valoarea specială pentru istoria arhitecturii românești. Operă a meșterilor focșăneni, dă o notă distinctă (a dat ) alături de celelalte monumente, fiind în legătură directă cu dezvoltarea orașelor, cu existența unei populații urbane la vremea aceea. Clădirea este (a fost) amplasată pe strada Cotești, în cartierul Cotești, în apropierea Bisericii armenești și a fostei Școli Comerciale, înspre sud. Casa face (a făcut) parte din tipul de locuințe pe un singur nivel, cu parterul înălțat, cu sistem constructiv obișnuit, temelie din piatră, pereții din zidărie portantă, din cărămidă și mortar, având grosimea de 50 de cm, planșee și șarpantă din lemn. Casa are (avea) formă dreptunghiulară, cu latura mică amplasată la strada principală, spre vest. Fațada principală orientată spre nord, înspre curte, punea în evidență intrarea situată în axul central al clădirii. Accesul este (era) asigurat de o scară cu 7 trepte din piatră și balustrade și continua printr-o ușă în 4 canate, cu tăblii de lemn, decorată cu sculptură și fronton triunghiular într-un vestibul. Vestibulul este (era) luminat de două ferestre dreptunghiulare într-un canat, montate pe laturile decroșate. Din vestibul printr-o ușă se comunica cu holul central din care, prin uși de lemn, independente, se făcea legătura cu camerele, dispuse de o parte și de alta a holului. În capătul holului, o altă ușă permitea accesul pe un coridor din care se făcea circulație pentru intrările independente în alte 3 camere dispuse pe latura sudică. Coridorul mai prezenta o scară de acces spre est, dinspre curte. Iluminatul era asigurat de ferestre dreptunghiulare. Corpul principal punea în evidență intrarea decroșată față de aripile laterale prevăzute la colțuri cu coloane angajate, cu capitol compozit ce susținea cornișa. Pe linia cornișei se profilau un stic cu baluștri și fronton baroc........”

Iar descrierea interiorului continuă în același mod amănunțit, conform sârguincioasei doamne Lelia Pavel de la Muzeul Vrancei, care încheie această fișă cu prezentarea finală a fostului imobil și anume:

„Clădirea a fost zidită pe temelie de piatră cu pereții din zidărie portantă. Pereții interiori și plafoanele erau tencuite și văruite, pardoselile din scânduri și în vestibul din mozaic, Încălzirea era asigurată de sobe. Tâmplăria ușilor și ferestrelor din lemn, fațadele tencuite, ornamentația realizată în stuc de ipsos si tencuială. Planșeele și șarpanta acoperișului din lemn, învelitoarea din tablă. Edificiul prezenta unele fisuri, rezultat al seismelor specifice județului Vrancea.”

În concluzie, un edificiu șubred, aproape năruit, vechi de peste un secol și amplasat acolo unde nu trebuia, iată deci suficiente motive pentru ca în urmă cu un deceniu să se întâmple demolarea cea secretă a casei monument istoric din Focșani, strada Cotesti nr 25, județ Vrancea. 

Florin Marian Dîrdală, cercetător la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea

Citiți și:FOTO | Un monument dispărut bântuie prin lista istorică de patrimoniu din Vrancea 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.