Local

Foto | Legumicultorii vrânceni pregătesc recolta de roşii din mai

Janine VADISLAV
21 mar 2022 2356 vizualizări

Vremea schimbătoare, cu temperaturi scăzute, i-a obligat să facă focul în sobe, iar cheltuielile cresc.

Legumicultorii vrânceni au numai veşti bune pentru consumatorii care vor putea găsi pe piaţă roşii  încă din luna mai, produse în  spaţiu protejat, sere şi solarii. Vedeta va fi  „Inima de Bou”, o roşie românească, cu un gust deosebit, iar preţurile, spun cei care le produc, vor fi pentru toate buzunarele. Această iniţiativă este susţinută prin programul „Tomata”, derulat de Ministerul Agriculturii, care asigură un sprijin de 4000 euro pentru o suprafaţă de 1000 mp. de solar, cultivată cu roşii. Vestea bună este că  legumicultorii încă se pot înscrie pentru ajutorul de minimis, pentru cea de-a doua etapă în care, pe lângă roşii pot produce şi castraveţi ardei capia, ardei gras, fasole ş.a. 

Pentru legumicultorii  vrânceni - ajutorul de minimis- acordat de Ministerul Agriculturii este ca o gură de oxigen în această primăvară. În localitatea Bătineşti, care se află în  bazinul legumicol Garoafa, nu-i ogradă în care să nu fie măcar un solar. Domnul Dănuţ Mocanu, grădinar din tată-n fiu, şi-a pregătit deja solarele, a montat sobele, iar răsadul îşi doarme somnul de frumuseţe la +25 de grade.

„Eu le-am semănat de aşa manieră încât  pe 10 mai -15 iunie să culeg, pentru că trebuie să predau cantitatea la stat, pentru că trebuie să fac dovada pentru care primim nişte ajutoare băneşti  foarte bine venite”.

Legumicultorii au cheltuieli mari deja. Chiar dacă ziua e mai cald, dar au fost şi zile friguroase, noaptea temperatura scade la -10, fiind nevoiţi să facă focul la sobe cu lemne.    

                                                                                                   

„Facem foc din ianuarie dar, cu ajutorul ăsta e o gură de aer pentru agricultura românească E parte pe parte, în schimb nu mai scoatem de la saltea. Câştigăm şi noi, câştigă şi statul întrucât scoatem produse româneşti pe piaţa românească, fără să mai fie cazul să importăm. Dacă munceşti nu te-mbogăţeşti, dar nu-ţi lipseşte nimic. Eu personal sunt foarte mulţumit,  întrucât  m-a scutit  pe mine de nişte cheltuieli directe”, mai spune domnul Dănuţ Mocanu.

Florin Mocanu, tot din Bătineşti, împreună cu părinţii lui, s-a înscris la ajutorul de minimis cu o suprafaţă de 4000 mp. Au semănat 2 soiuri de roşii, unul românesc, „Inima de Bou”, foarte căutat de consumatori, o roşie robustă, gustoasă şi mai bine plătită, dar şi un soi timpuriu, care se coace mai devreme.

„Aici avem un soi extra-timpuriu, cu care sperăm să ieşim  la 1 iunie cu recolta, pentru a avea şi pentru minimis- ul de la stat”, spune domnul Florin Mocanu, pentru care ziua lumină petrecută în solar e ceva normal.

Legumicultorii au de lucru tot anul, singurele zile de vacanţă fiind cele din timpul sărbătorilor de iarnă.

Familia lui Florin pune şi cultura a doua, tot cu bani de la Ministerul Agriculturii.

„Punem ardei capia, castraveţi, ardei gras, fasole. Când terminăm  de recoltat roşiile, începem cu celelalte plante”, spune domnul Gelu Mocanu, tatăl lui Florin.

- Făceaţi faţă fără  ajutorul acesta? întreb

„Făceam faţă, dar nu prea câştigam”

Doamna Sonia, mama lui Florin, recunoaşte că munca la grădină nu-i deloc uşoară, dar...

„Asta am făcut toată viaţa, am muncit în agricultură şi  mi-a plăcut.”

În toată această perioadă legumicultorii sunt supravegheaţi de către specialiştii de la Direcţia Agricolă Vrancea.

„După primirea cererilor şi verificarea documentelor, efectuăm 2 verificări în teren, una la înfiinţare, unde mergem în echipe mixte cu APIA  pentru a verifica înfiinţarea culturii şi stabilirea suprafeţei  pe care e înfiinţată cultura şi una  la evaluarea producţiei, unde vor merge numai salariaţii Direcţiei, în echipă de câte 2 persoane, spune domnul Ticu Constandache, directorul Direcţiei Agricole Vrancea.

Plafonul maxim alocat pentru această schemă de sprijin este de 225 mii lei. Sprijinul se acordă pentru tomate în ambele cicluri de producţie, iar pentru restul legumelor doar în ciclul II de producţie, programul derulându-se prin Direcţiile Agricole. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.