Local

Foto | La Ruginești, între primejdii și speranță

Ziarul de Vrancea
11 apr 2025 2623 vizualizări

La Ruginești, între primejdii și speranță: autoritățile caută soluții pentru consolidarea drumului DJ 119C și stoparea eroziunii de la ravena Copăcești

 Problemele generate de eroziunea accentuată a terenului din zona comunei Ruginești au reintrat în atenția autorităților județene, după ce președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a efectuat o vizită de lucru pe drumul județean DJ 119C. Postarea acestuia pe rețelele de socializare, publicată joi, 10 aprilie, transmite un mesaj clar.

Însoțit de primarul Ion Avram și reprezentanți ai administrației locale, Halici a inspectat sectorul de drum afectat, unde eroziunea pune în pericol gospodării și siguranța locuitorilor. “Nu este o situație ușoară, dar nu stăm deoparte și căutăm soluții reale pentru a proteja oamenii”, a declarat președintele CJ Vrancea, subliniind importanța intervenției rapide.

Tot pe DJ 119C, în satul Anghelești, autoritățile au remarcat un areal cu un potențial turistic aparte, încă insuficient valorificat. Modernizarea acestui drum ar putea deschide calea spre dezvoltarea zonei, punând-o pe harta turistică a județului.

Intervenții urgente aprobate în CJSU pentru ravena Copăcești

Îngrijorările autorităților nu sunt noi. În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) din 7 februarie 2025, s-au aprobat două proiecte de hotărâre privind zona Ruginești, printre care și intervențiile de urgență necesare la ravena Copăcești – o zonă afectată grav de fenomene de eroziune.

Într-un răspuns transmis Ziarului de Vrancea, conducerea Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF FT) Vrancea precizează că, în urma unei constatări făcute de o comisie mixtă formată din specialiști ai ANIF, SGA și ISU Vrancea, s-a identificat necesitatea unor lucrări urgente pentru refacerea apărării de mal și a canalelor de descărcare în ravena Copăcești, în punctele Aglaia, Darie și Dorobanțu.

Cauze multiple: deșeuri, lipsa vegetației și infrastructură improprie

Specialiștii atrag atenția asupra unui cumul de factori care au contribuit la reactivarea ravenei:

Talvegul ravenei a coborât cu până la 30 de metri în anumite puncte”, precizează documentul ANIF, adăugând că intervențiile anunțate nu vor putea fi demarate până când UAT Ruginești nu va asigura ecologizarea completă a zonelor afectate.

Obstacole birocratice și lipsa resurselor proprii

ANIF FT Vrancea, entitate fără personalitate juridică, nu dispune de buget propriu, echipamente sau personal pentru lucrări directe. De aceea, documentația tehnico-economică va fi transmisă către ANIF București, care va căuta sursele de finanțare necesare și va lansa procedura de achiziție publică.

Un detaliu important reieșit din răspunsul oficial: o încercare anterioară de reabilitare, din anul 2017, a eșuat tocmai din cauza gunoaielor depozitate în ravena Copăcești, fapt care a descurajat firmele interesate de execuție.

Concluzie

Pe fundalul unor pericole reale pentru siguranța comunității, autoritățile locale și județene par să fi reluat în forță demersurile pentru remedierea situației. Rămâne însă de văzut dacă pașii birocratici și obligațiile asumate – în special cele legate de ecologizarea ravenei – vor fi îndepliniți la timp.

Ziarul de Vrancea va urmări îndeaproape desfășurarea acestor acțiuni și va reveni cu informații despre stadiul lucrărilor și efectele acestora asupra comunității din Ruginești.

Citiți și conținutul integral al postării activată pe contul de facebook al președintelui Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici

„ La Ruginești, alături de oameni.Căutăm soluții pentru un drum sigur!

Fiecare comunitate este importantă, merită să fie văzută și dezvoltată, din orice colț al județului ar fi!

Miercuri( n.r. 9 aprilie 2025)  am fost în comuna Ruginești, pe drumul județean 119C, care este interconectat cu un drum comunal, într-o zonă în care există o problemă serioasă cauzată de eroziunea accentuată a terenului. Am vrut să văd personal situația care poate pune în pericol gospodăriile localnicilor, care trăiesc cu teamă pentru siguranța lor și a caselor lor. Am fost la fața locului împreună cu primarul Ion Avram și cu reprezentanți ai Primăriei, pentru a înțelege exact ce se întâmplă și cum putem interveni cât mai repede pentru a stabiliza drumul. Nu este o situație ușoară, dar nu stăm deoparte și căutăm soluții reale pentru a proteja oamenii.

 Tot pe DJ 119C, în satul Anghelești, am descoperit o zonă de o frumusețe aparte, care merită să fie cunoscută și pusă în valoare, un areal cu un potențial turistic deosebit, dar insuficient valorificat. Reabilitarea și modernizarea DJ 119C ar putea deschide această parte a județului către dezvoltare și vizibilitate, o zonă care poate deveni un punct important pe harta turistică a județului Vrancea.

 Prin implicare, respect și grijă pentru oameni, putem face pași importanți înainte. Voi fi mereu prezent acolo unde este nevoie, pentru a construi împreună un județ mai sigur și mai frumos, pe care să îl numim cu drag <<acasă>>!”-Nicușor Halici 

Citiți și: Ce lucrări de intervenție în regim de urgență trebuie făcute în zonele critice din cadrul Amenajării CES Copăcești, UAT Ruginești?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.