Foto | La Ruginești, între primejdii și speranță
La Ruginești, între primejdii și speranță: autoritățile caută soluții pentru consolidarea drumului DJ 119C și stoparea eroziunii de la ravena Copăcești
Problemele generate de eroziunea accentuată a terenului din zona comunei Ruginești au reintrat în atenția autorităților județene, după ce președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a efectuat o vizită de lucru pe drumul județean DJ 119C. Postarea acestuia pe rețelele de socializare, publicată joi, 10 aprilie, transmite un mesaj clar.
Însoțit de primarul Ion Avram și reprezentanți ai administrației locale, Halici a inspectat sectorul de drum afectat, unde eroziunea pune în pericol gospodării și siguranța locuitorilor. “Nu este o situație ușoară, dar nu stăm deoparte și căutăm soluții reale pentru a proteja oamenii”, a declarat președintele CJ Vrancea, subliniind importanța intervenției rapide.
Tot pe DJ 119C, în satul Anghelești, autoritățile au remarcat un areal cu un potențial turistic aparte, încă insuficient valorificat. Modernizarea acestui drum ar putea deschide calea spre dezvoltarea zonei, punând-o pe harta turistică a județului.
Intervenții urgente aprobate în CJSU pentru ravena Copăcești
Îngrijorările autorităților nu sunt noi. În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) din 7 februarie 2025, s-au aprobat două proiecte de hotărâre privind zona Ruginești, printre care și intervențiile de urgență necesare la ravena Copăcești – o zonă afectată grav de fenomene de eroziune.
Într-un răspuns transmis Ziarului de Vrancea, conducerea Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF FT) Vrancea precizează că, în urma unei constatări făcute de o comisie mixtă formată din specialiști ai ANIF, SGA și ISU Vrancea, s-a identificat necesitatea unor lucrări urgente pentru refacerea apărării de mal și a canalelor de descărcare în ravena Copăcești, în punctele Aglaia, Darie și Dorobanțu.
Cauze multiple: deșeuri, lipsa vegetației și infrastructură improprie
Specialiștii atrag atenția asupra unui cumul de factori care au contribuit la reactivarea ravenei:
-
Depozitarea necontrolată a gunoaielor în albia ravenei;
-
Extinderea necorelată a rigolelor și șanțurilor pluviale, fără adaptarea sistemului de descărcare;
-
Tăierea plantației de salcâmi, care avea rol protector împotriva eroziunii;
-
Traficul agricol intens în condiții de umiditate crescută.
„Talvegul ravenei a coborât cu până la 30 de metri în anumite puncte”, precizează documentul ANIF, adăugând că intervențiile anunțate nu vor putea fi demarate până când UAT Ruginești nu va asigura ecologizarea completă a zonelor afectate.
Obstacole birocratice și lipsa resurselor proprii
ANIF FT Vrancea, entitate fără personalitate juridică, nu dispune de buget propriu, echipamente sau personal pentru lucrări directe. De aceea, documentația tehnico-economică va fi transmisă către ANIF București, care va căuta sursele de finanțare necesare și va lansa procedura de achiziție publică.
Un detaliu important reieșit din răspunsul oficial: o încercare anterioară de reabilitare, din anul 2017, a eșuat tocmai din cauza gunoaielor depozitate în ravena Copăcești, fapt care a descurajat firmele interesate de execuție.
Concluzie
Pe fundalul unor pericole reale pentru siguranța comunității, autoritățile locale și județene par să fi reluat în forță demersurile pentru remedierea situației. Rămâne însă de văzut dacă pașii birocratici și obligațiile asumate – în special cele legate de ecologizarea ravenei – vor fi îndepliniți la timp.
Ziarul de Vrancea va urmări îndeaproape desfășurarea acestor acțiuni și va reveni cu informații despre stadiul lucrărilor și efectele acestora asupra comunității din Ruginești.
Citiți și conținutul integral al postării activată pe contul de facebook al președintelui Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici