Local

Foto | Istoria școlii din Vintileasca, în Studiul monografic al profesorului Sorin Pantelimon

Ziarul de Vrancea
3 nov 2020 1758 vizualizări

În „Studiu monografic, Comuna Vintileasca” al profesorului vrâncean Sorin Pantelimon, astăzi despre istoria Școlii din Vintileasca.

Documentele studiate nu menţionează o dată certă despre înfiinţarea primei şcoli, dar suntem siguri că acest fapt s-a întâmplat pe la jumătatea secolului al XIX-lea. Datorită greutăţilor de tot felul, şcoala a funcţionat cu întrerupere în acea perioadă. Pe la 1840 exista un local destinat şcolii, dar îi lipseau geamurile.

În 1846 încă se cerea înfiinţarea unei şcoli în satul Pietrele Fetii. În anul 1854, locuitorii contribuiau la plata salariului pentru învăţător, fapt ce demonstrează că şcoala începuse să funcţioneze. Din 1859 documentele menţionează numele primului învăţător al şcolii din Pietrele Fetii. Acesta se numea Ioan Ienache şi apare în Adresa nr 3285/3 octombrie 1859 cu numirile candidaţilor de învăţători săteşti.

Foto:Învățătorul Nicolae D. Noapteș.

Foto:Nicolae D. Noapteş s-a născut la 16 aprilie 1907, în Jitia, fiind absolvent al Şcolii Normale din Râmnicu Sărat, promoţia 1927.​

Începând cu anul școlar 1930-1931, la Neculele a venit învăţător, fiul satului Nicolae D. Noapteş. S-a născut la 16 aprilie 1907, în Jitia, fiind absolvent al Şcolii Normale din Râmnicu Sărat, promoţia 1927. El a deţinut şi funcţia de director al şcolii, cu scurte întreruperi, până când s-a pensionat.

În anii ’60 s-au înființat şcoli în toate satele comunei. Perioada de şcolarizare s-a mărit, începând cu anul 1960, de la 7 la 8 ani, iar din 1970 a ajuns la 10 ani. Această reformă a întâmpinat greutăţi la Şcoala Neculele, datorită spaţiului de şcolarizare limitat, fiind destinat să adăpostească doar clasele I-IV. O altă dificultate a constituit-o lipsa cadrelor didactice. Între anii 1962-1964 s-au construit încă 2 săli de clasă, şcoala ajungând să aibă în total 4 săli.

Până în anul 1989 s-au menţinut cele 10 clase, iar numărul de cadre didactice calificate, cu domiciliul în Vintileasca a crescut. Menţionăm dintre învăţătoare pe Noapteş Joseta, Noapteş Vasilica, care a deţinut şi funcţia de director până în anul şcolar 1975/1976, Georgescu-Apostu Stana, Popescu Aurica, Banu Ioana și Noapteș Anicuța. Dintre profesori mențonăm pe Noapteş Pompiliu, absolvent al facultăţii de biologie la Universitatea din Iaşi, în anul 1978, care a deţinut funcţia de director între anii 1976-1983, 1985-1987 şi 1993-2005 și pe Stoian Elena, absolventă a Institutuilui Pedagogic, în anul 1975, specialitatea matematică, care a deţinut funcţia de director între anii 1983-1985 şi 1987-1993.

Pantelimon Sorin, Comuna Vintileasca, Studiu monografic, Editura Rafet, 2020

Text informații + foto:Pantelimon Sorin

Citiți și:Când apare cea mai veche menţiune documentară despre un topic de pe teritoriul actual a comunei Vintileasca?;

Foto | Noi informații din istoria comunei Vintileasca din studiul monografic al profesorului Sorin Pantelimon;

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.