Local

FOTO | Investiţie de 2,2 mil. euro în comuna Soveja pentru asigurarea apei la robinet 24 de ore din 24

Janine VADISLAV
29 mai 2020 2916 vizualizări

În Vrancea, seceta a distrus nu doar culturile de toamnă, dar a secat şi pâraiele care asigurau apa potabilă pentru mii de locuitori din zona de munte. N-a mai fost aşa o secetă din 1947, spun bătrânii care au trecut prin multe în viata şi nu uită nimic. Pentru cei care s-au mai confruntat cu un fenomen de-o asemenea amploare, e motiv mare de îngrijorare.

Se usucă culturile pe câmp, nici păşune ca în anii buni nu mai e şi apa la robinet se dă cu  porţia ... În comuna Soveja, locuitorii celor două sate componente, Dragosloveni şi Rucăreni, primesc apă la robinet cu rândul: 3 zile se dă apa la Dragosloveni, 3 zile pe Rucăreni. Motivul? De când se ştiu, alimentarea cu apă s-a făcut prin captarea pâraielor care, în mod obişnuit, au apă  suficientă, de bună calitate, limpede precum cristalul, asemeni aerului ozonat al Sovejei, unic în România. De unde ştiu? Din statistici, iar statisticile nu mint niciodată.

În ultimii ani însă seceta şi-a făcut agresiv simţită prezenta şi efectele sunt suportate de noi toţi. În comuna Soveja, cu peste 2000 de locuitori, n-a plouat deloc şi apa s-a împuţinat, la filtrare ajungând câte un fir de apă, insuficient pentru consumul din gospodăriile în care sunt şi animale. Noroc cu fântânile, dar şi acolo nivelul apei a scăzut, iar vara - cu temperaturile ei ridicate - se apropie.

- Din ce cauză? întreb.

„Din cauza secetei. După cum se vede, atâta mai vine”, spune Nicuşor Motică, din comuna Soveja.

- Când a început să scadă  nivelul apei?

De vreo luna de zile, dacă nu plouă... Iarna a fost goală de zăpadă. Când era zăpadă, se menţinea apa, dar aşa...”

Soveja are 5 bazine de captare. În vremuri bune funcţionau la capacitate maximă, acum doar două mai lucrează şi acelea au apa la mai puţin de jumătate din capacitatea lor de stocare.

„De secetă  mergem numai cu două. Asta-i treaba, n-a plouat de foarte mult timp”, spune un localnic privind apa din bazine.

Oamenii sunt îngrijoraţi, au nevoie de apă în gospodărie, au nevoie să dea la animale.   

- Vă descurcaţi? întreb o bătrânică pornită cu treburi prin sat.

„Ei, eu mă descurc, că n-am lighioi... Numai pentru mine, mă duc la fântână, cu bidonu, aşa cum poci. Ce să-i faci, asta-i viaţa. Care se duce pe deal, mai ia apa de prin pâraie, mai bea”.

„Seara-i mai puţină, dar este, tot curge”.

- Când nu curge, ce faceţi?

„Dacă nu curge, mă duc la fântână,” spune o gospodină ieşită la poartă.

Ca să nu sufere comunitatea de apă, cele două sate componente primesc apă după program.  

„Ca să putem rezolva acum nevoile oamenilor, am făcut o planificare pe zile, 3 zile pe săptămână va avea o parte din sat, 3 zile pe săptămână cealaltă parte de sat”, spune primarul comunei, Costică Ciolan.

Edilul local are şi o veste bună, tot acest chin al localnicilor - care au de suferit de pe urma secetei prelungite - va lua sfârşit la finele acestui an când se va finaliza un proiect  mai vechi prin care se suplimentează cantitatea de apa existentă.

„Din calculele făcute de specialişti  ar fi vorba de un plus de 5l/s care ar putea  rezolva nevoia de apa a comunei. Investiţia - care prevede  modernizare sursă captare apă, tratare, modernizarea şi reabilitarea rezervoarelor de apă, precum şi extinderea reţelei de canalizare, are o valoare de 2,2 milioane de euro”.

Oamenii spun ca apă ar mai fi, dacă unii sovejeni nu şi-ar uda grădinile sperând să salveze din legumele şi zarzavaturile plantate. Ca să  limiteze consumul de apa în acest scop, primăria a decis să monteze, pentru început, 1000 de apometre.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.