Local

FOTO | Indicii solide pentru o recoltă de struguri record anul acesta în podgoriile vrâncene

Janine VADISLAV
26 iul 2021 4644 vizualizări

Judeţul Vrancea este cel mai mare bazin agricol al României, cu 27.235 hectare de vie, o mare parte vii tinere, obţinute prin reconversie. 1/3 dintre locuitori (peste 100.000) din asta trăiesc, din comercializarea strugurilor şi a vinului. 

Deşi a plouat foarte mult şi frigul a ţinut până târziu în primăvară, 2021 prezintă până acum indicii solide că se va dovedi a fi un an bun pentru podgorenii vrânceni. Feriţi de bolile specifice viţei de vie, şi cheltuielile au fost mai mici, iar cei care şi-au putut cumpăra utilaje şi-au făcut singuri lucrările de sezon.

După cum spun cunoscătorii cu experienţă in domeniu, s-ar părea ca în toamnă să avem o recoltă de struguri de 18.000- 20.000 kg/ha. Numai că această veste nu-i bucură prea mult pe cei care trudesc în vii.

Mana din primăvară, cauzată de ploi şi temperaturile scăzute, stopată la timp, n-a afectat până acum nici cantitatea de struguri şi nici calitatea care, până în acest moment, este una foarte bună. Ştefan Sîchin, din localitatea Boloteşti, are 25 de ha de vie care nu i-au creat probleme, iar strugurii sunt ca după carte.

„Până în prezent, n-a intrat nici un fel de boală în vie, aşteptăm preţul cum s-ar zice, dar până la cules mai avem. Eu sper la o producţie peste 15.000 la ha”, spune domnul Ştefan Sîchin.

Dacă mucegaiul n-a făcut pagubă la struguri, buruienile, ajutate de ploi, i-au obligat pe viticultori să facă lucrări mecanice în plus.

„Am făcut o sapă la butuc, am arat de două ori, dar totuşi, prin unele locuri iarba a crescut din nou”. 

Indiferent cât de mare ar fi producţia, viticultorii spun că nu rămân cu mare lucru din câştig, mai ales că substanţele şi mâna de lucru s-au scumpit mult faţă de anul trecut. 

„Oamenii trebuiesc plătiţi, cu mult mai mult faţă de anul trecut. Aşa ne-am obişnuit şi nu putem să abandonăm, ne leagă ceva de această vie, pe noi, care lucrăm în viticultură”, mai spune domnul Ştefan Sîchin, viticultor din Boloteşti, care tocmai lăstărea în lotul cu Fetească Regală.

La Rîmniceanca, aceeaşi situaţie. Domnul Sorin Stan are 6,47 ha de vie din soiul Aligote, o frumuseţe, la care acum termina tăiatul lăstarilor, o lucrare pe care n-o poate face oricine. De aceea vecinul lui, care preia via părinţilor, a venit să ia lecţii de la specialist. Pentru că a făcut toate tratamentele la timp, domnul Sorin se aşteaptă la o recoltă bună, în jur de 20t/ha.

„O să avem o recoltă chiar foarte bună, facem un vin cu arome şi nuanţe de pământ negru, care poate atinge şi 13 grade de alcool chiar şi la producţii foarte bune. Dar, să nu uităm, suntem la mijlocul lunii iulie şi putem avea grindină, pot să apară boli ale masei foliare...”

- Dar speranţa e mare! spun.

„Speranţa întotdeauna nu moare...,  moare la sfârşit speranţa...”

Pe viticultor nici recolta foarte bogată nu-l linişteşte.

„Procesatorii din zonă, dacă văd atâţia struguri şi fac evaluări din timp, vor aplica şi ei un preţ foarte mic. Ei nu fac nici o diferenţă între soiuri, oferind acelaşi preţ. Pe ei îi interesează  cantitatea şi vor să aibă şi calitate, evident. Dacă n-am avut an ploios in 2020, am avut şi calitate, numai că anul trecut, din cauza lipsei de precipitaţii, strugurii s-au deshidratat, am avut o pierdere de 25-30 la sută din greutate. În cazul ăsta, nu se mai poate vorbi de profit”. 

- Abia acoperiţi cheltuielile, spun. 

„Da”, spune cu năduf domnul Sorin Stan, din Rîmniceanca. 

Când 50 la sută din lucrări în vie se fac manual şi ai nevoie de muncitori sezonieri, un simplu tratament pe hectar costă 500 lei, iar maşinile, care sunt pentru fiecare lucrare în parte, sunt scumpe, este greu de crezut că acei 0.85 bani, oferit de procesatori în 2020, ar putea să asigure viticultorului un profit în 2021. (Janine VADISLAV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.