Local

FOTO | În vreme de coronavirus, fără medic de familie în comuna Poiana Cristei

Janine VADISLAV
19 mai 2020 3815 vizualizări

De 4 luni şi jumătate, o localitate vrânceană cu peste 3000 locuitori nu mai are medic de familie. Oamenii spun că doctoriţa n-a spus la nimeni că are de gând să plece de la post, anunţând în ultima zi că nu mai vine. Pentru o reţetă, persoanele în vârstă şi mamele cu copii mici trebuie să se deplaseze la Focşani. Mulţi au renunţat să-şi continue tratamentul, chiar dacă suferă de boli mai grave, tocmai din cauza drumului care le este peste mână. Deşi a făcut nenumărate demersuri la Consiliul Judeţean Vrancea, Prefectură, Casa de Sănătate, primarul s-a întors acasă aşa cum a plecat, fără promisiunea că va veni un medic de familie în comună. Oamenii spun că medicul de familie care a plecat şi-a făcut treaba foarte bine şi nimeni nu are nimic a-i reproşa, numai că i s-a terminat contractul şi a ales să plece într-un loc cu mai multe oportunităţi pentru cariera sa.

Jumătate din locuitorii comunei Poiana Cristei sunt persoane în vârstă care suferă de diferite afecţiuni, unele foarte grave. Pe tanti Maria o dor toate. Nici inima nu mai e ce-a fost odată şi, ca să funcţioneze cât de cât bine, are nevoie de tratament permanent. Era obişnuită cu medicul de familie din localitate, doar trecea drumul şi era la cabinet. Mare i-a fost mirarea când, mergând să-şi ia reţeta, a găsit uşa cabinetului închisă şi un bilet în geam. Fără reţetă n-a putut să-şi mai cumpere medicamentele compensate deşi pensia ei este foarte mică.

„Cu pandemia nici nu te poţi duce la Focşani, n-ai cum. Eu n-am mai ieşit până azi decât de 2 ori, la pâine. De unde iau medicamente compensate fără reţetă? Nu-i vorba de o sută-două de lei, e vorba de sute, că dau pe reţetă acum dublu. Nu mai avem bani şi soţul, dacă nu are pastile e rău. El ia câte 7-8 pastile odată, dimineaţa, are mari probleme. Eu sunt cu inima, fac atac de panică din nimic, tresar şi tensiunea se ridică până la 20”, spune tanti Maria Epure.

Nici soţul bătrânei n-o duce mai bine. Acesta a suferit un accident vascular, se deplasează cu greu şi-l dor toate. Are nevoie de un medic în caz de ceva şi se teme de ce e mai rău. Cu toate acestea, la cei 74 şi 78 de ani, amândoi muncesc în grădină, fac treburile prin casă, căci n-are cine-i ajuta.

„E clar că am nevoie de medic, dar dacă nu este, n-am de unde! Ce să mai zicem? oftează domnul Stoica Epure.

- Vă temeţi? întreb.

„Cum să nu?”

În localitate sunt şi mulţi copii cu vârste de la câteva luni la 15-16 ani ani, care au nevoie de asistenţă medicală. Cristina are o fetiţa de doar 5 luni, care a venit pe lume în momentul în care medicul de familie pleca fără să se mai uite odată înapoi. Are noroc de un copil sănătos, dar trebuie vaccinat, consultat periodic. Dacă până mai ieri medicul de familie era la doi paşi de casa ei, acum trebuie să meargă kilometri buni până la medicul de familie dintr-o localitate învecinată.

„Cu un copil mai mic este mai dificil să mergem la vaccinuri... Mai ales acum, cu această boală,  coronavirusul, ne-am îngrijorat foarte tare”, spune şi Cristina Epure.

Familia Manea are şase copii, toţi mici.

„Foarte greu mă descurc fără medic, n-am unde să mă duc cu ei. Trebuie să fac vaccinu lu ăsta mic, de 8 luni, acum şi nu am unde să i-l fac.

- Dar o reţetă, când aveţi nevoie?

„N-am de unde să iau. E greu fără medic”, spune Dorina Manea.

Dorina spune că a încercat să se înscrie la un alt medic, departe de sat, dar a fost refuzată pe motiv că ar avea prea mulţi pacienţi şi nu mai face faţă.

Primarul comunei a solicitat un medic de familie Casei de Sănătate Vrancea. Răspunsul categoric pe care l-a primit a fost, „nu sunt medici”. A cerut ajutor de la Consiliul Judeţean Vrancea, de la Prefectura şi „nu” a rămas! Edilul local crede că soluţie ar exista, dacă s-ar schimba legislaţia în vigoare, care să permită administraţiei locale să angajeze direct un medic de familie.

„Strigăm să se asigure un cadru legislativ, cum angajăm asistenţi comunitari, să putem angaja - administraţia - medici. De 40 de ani, de când muncesc în administraţie, cea mai mare problema asta este, dar ţip peste tot şi nu mă aude nimeni”, spune Vlad Petruş, primarul comunei Poiana Cristei.

Jumătate dintre locuitorii din Poiana Cristei sunt bătrâni, cu probleme grave de sănătate, peste 300 sunt copii şi pe toţi îi ajuta acum - doar cu o vorbă bună - asistentul comunitar, care are atribuţii limitate.( Janine VADISLAV )

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.