Local

Foto | În Vrancea, vinul din această toamnă va fi mai puţin, dar mai bun!

Janine VADISLAV
7 sep 2020 3433 vizualizări

Viticultorii vrânceni au de cules în aceasta toamna 25.000 ha de vie. Dacă în primăvară via arăta că sunt semne pentru un an excepţional, atât calitativ cât şi cantitativ, seceta prelungită, care a ţinut aproape toată vara, a redus mult speranţele celor care au investit în această cultură. Pe ciorchine o parte din boabe au rămas mici şi s-au uscat, cele care s-au dezvoltat cât de cât normal s-au stafidit din cauza lipsei apei. Oamenii sunt destul de supăraţi pentru că, spun ei, nu vor acoperi cu recolta obţinută toate cheltuielile din acest an, care n-au fost puţine.

În Vrancea, peste 100.000 locuitori trăiesc din exploatarea viilor în zonele Tîmboieşti, Popeşti, Coteşti, Jariştea Odobeşti, Panciu şi Moviliţa. Dacă într-un an bun se culegeau între 15.000 şi 20.000kg/ha, anul acesta cea mai bună recoltă nu va depăşi 8000-9000kg/ha. În localitatea Boloteşti, unde nu există localnic care să nu aibă vie. domnul Ştefan Sîchin, viticultor care are 20 ha de vie, soiuri unu şi unul, ce i-au dat an de an recolte foarte bune. Anul acesta însă, pe unele  suprafeţe afectate grav, nu culege nici cât să-şi acopere cheltuiala.

„Din cauza secetei atât butucul cât şi strugurele, au suferit foarte mult. Aici este o zonă mai pietroasă şi toate suprafeţele de vie - fără exagerare, care sunt pe Şoseaua Vrancei au suferit anul acesta din cauza secetei. Eu am încercat de-am irigat un pic, am cărat apă cu tractoarele pe care le am, pentru că aici, în apropiere, este un canal plin cu apă. Probabil că m-am trezit prea târziu, dar am salvat cât de cât butucul pentru anul viitor”, ne-a spus domnul Ştefan Sîchin, viticultor din Boloteşti.          

Din primăvară şi până acum, viticultorii au cheltuit  în jur de 10.000 lei/ha, bani pe care nu vor reuşi să-i recupereze.

„Sunt săracii, din păcate, destui care nu vor câştiga nimic şi vor ieşi în pierdere. Pot să-şi reia activitatea anul viitor, greu, dar nimeni  nu se-ndură să lase via nelucrată”, mai spune fostul primar al localităţii Boloteşti, Ştefan Sîchin.

Aceeaşi situaţie este şi la Jariştea. Doamna Elena Velniţă podgoreanca născută şi crescută aici, spune că aşa o secetă n-a mai văzut, să nu plouă luni de zile!

„ Anul acesta n-au fost boli, n-a fost  mană, n-a fost făinare, în schimb a fost secetă. O secetă groaznică, care se menţine şi acuma şi care dăunează strugurilor, în sensul că butucii nu mai rezistă la producţia care este acum. Vinul va fi de calitate în schimb, pentru că soarele nu face altceva decât să ajute la acumularea zahărului în struguri.”

- Deci, puţin şi bun?

„Puţin şi bun...,  Vinul va fi bun!”

Mergem în vie. Strugurii sunt frumoşi dar afectaţi de lipsa apei. Boabe stafidite deja, altele uscate...

„Aşa arată nişte struguri care suferă de secetă. Scade cantitatea la hectar, normal că scade... şi nici ce rămâne în boabă nu mai e de calitate, mai spune doamna Elena Velniţă, din Jariştea.

Din păcate, nici  anul acesta achizitorii de struguri nu dau preţul corect, viticultorii fiind nevoiţi să se mulţumească cu 1 leu/kg, dacă nu cumva va fi şi mai mic la un moment dat.

- S-ar putea să primească şi viticultorii despăgubiri? întreb la Directia Agricolă Vrancea.

„Normal, este ordinul pentru stabilirea calamităţilor la culturile de primăvară, la care se adaugă livezi, vii, lucernă şi trifoi.”

- S-a stabilit suma? întreb.

„Nu, urmează”, spune domnul Ticu Costandache, directorul Direcţiei Agricole Vrancea.

În acest moment inspectorii de la Direcţia Agricolă Vrancea sunt pe teren pentru a constata pierderile suferite de viticultorii vrânceni. Acţiunea are ca termen de finalizare data de 15 septembrie 2020 după care, procesele verbale încheiate vor fi trimise la Bucureşti.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.