Local

Foto | Gardul electric şi ursul oportunist din Parcul Natural Putna 

Ziarul de Vrancea
24 iul 2021 3145 vizualizări

Prezenta urşilor „gunoieri”, care vandalizează containerele cu resturi menajere, din staţiunea Lepşa, a devenit o problema. Nu doar că lasă în urma lor o mizerie de nedescris, dar pun în pericol bunurile şi animalele localnicilor, speriindu-i şi pe turiştii aflaţi în vacanţă în zonă, sau doar in trecere.  Specialiştii  spun că ursul are ce mânca în pădure, dar în gunoaie găseşte pâine, pepene şi chiar conserve. Pentru a-i descuraja să se mai apropie de sat, rangerii de la Parcul Natural Putna-Vrancea au montat un gard electric în zona de colectare a deşeurilor. 

În Rezervaţia Naturală „Cheile Tişiţei există un numar de exemplare de urs, aflat într-un oarecare echilibru. De ceva vreme însă, au început să coboare câte unul, câte doi urşi la punctele de colectare a deşeurilor şi chiar la drumul naţional, unde sunt hrăniţi de turiştii aflaţi în trecere. După montarea firelor electrice în zonă, nu au mai fost văzuţi, dar când responsabilul cu activarea dispozitivului a fost plecat câteva zile, un urs oportunist s-a întors în zona de depozitare. Ce a rămas în urma lui, spune totul.

„După patru nopţi, în care nu s-a întâmplat nimic, a cincea noapte a venit ursul şi a răsturnat tomberoanele în care a căutat mâncare. Aseară  nu erau montate firele şi, automat a  crezut că poate „ataca” fără nici o problemă”, povesteşte ing. Ion Militaru, dir. Parcul Natural Putna.

S-ar părea că este vorba de un singur urs tânăr, fotografiat de un localnic pe la ora 2 noaptea, care trece prin mai multe locuri unde sunt pubele de gunoi.

„Ursul este o specie  foarte oportunistă, care încearcă să-şi găsească hrana cu efort minim şi, dacă se poate, să fie cât mai hrănitoare.”

Având în vedere că localnicii se tem şi că prin zonă trec zilnic zeci şi chiar sute  de turişti, care fac drumeţie în Cheile Tişiţei, s-au căutat metode de îndepărtare a exemplarelor care coboară după hrană. S-a recurs la gardurile electrice, echipamentul fiind furnizat de către Agenţia pentru protecţia mediului. Instalaţia este simplă: fire, izolatori, o baterie şi dispozitivul  care transmite şocurile electrice. Funcţionează doar pe timpul nopţii.

„Avem o baterie şi instalaţia care trimite acele impulsuri electrice. Montez undeva în spate,  pun unul din fire pe gard şi funcţionează”, mai spune ing. Ion Militaru, dir. Pacului Natural Putna.

Localnicii îs obişnuiţi cu ursul, de mici, dar familiile care au case de vacanţă în zonă nu, şi se tem când le trece ursul pe sub fereastră.

„L-am văzut, de mai multe opri, spune un localnic, nu numai odată. Dacă te întâlneşti  faţă în faţă, sigur face rău, dacă-i mai departe fuge. Cată de mâncare, vrea mâncare lăsată de om”.

- Nu ştii ce se poate întâmpla, niciodată, spun. 

„Te ia în braţe”, spune omul, care face haz de necaz.

Nenea Vasile a văzut ursul pe uliţă. Noroc că era în curte şi câinele aproape. 

„Iote aici, pe uliţă era, am strigat la el, s-a ridicat în două picioare, s-a uitat la mine, după aia s-a pus cu picioarele pe fântână... şi-a plecat.

-Ce-aţi făcut? întreb.

„Am răcnit şi-atât!”, spune nenea Vasile Aioanei, din satul Lepşa.

Specialiştii spun că, odată ce un animal sălbatic are un prim contact cu gardul electric nu-i mai trebuie altă experienţă. Mai rămâne doar să se găsească finanţare pentru a se monta garduri electrice şi în alte zone  în care urşii creează probleme.( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.