Local

FOTO | Fotografiile vrânceanului Doru Sava, admirate la expoziția săptămânii culturale din orașul Tønder, Danemarca

Ziarul de Vrancea
18 oct 2021 3767 vizualizări

Doru Sava este fotograf freelancer, deosebit de talentat, originar din Cândești, Vrancea. El locuiește în Focșani și lucrează ca electrician la spitalul județean „Sfântul Pantelimon”. În legătură cu participarea sa la expoziția din orașul Tønder din Danemarca, Doru Sava oferă amănunte pe Facebook.

„Fotografiile mele la expoziția Kulturuge din Danemarca!

Săptămâna trecută am găsit un anunț pe unul din grupurile foto în care activez... Doamna Alexandra Broscovanu, de loc din Iași, stabilită de câțiva ani în Danemarca, mai precis în Tønder, lansase un anunț pe mai multe grupuri, «Am nevoie de fotografii din România care să reprezinte țara noastră, tradiții, obiceiuri»...

Îi trimit un mesaj, o întreb despre ce este vorba și că vreau să o ajut. Spre stupoarea mea, era destul de reticentă pentru că nu o ajutase nimeni, mulți chiar îi ceruseră bani pentru fotografii!!! Bineînțeles că i-am trimis fotografii făcute de mine de-a lungul anilor în care am tot cutreierat prin țară și chiar am fost mândru că o pot ajuta să promoveze tara noastră!

Alexandra mi-a povestit apoi: «Ideea a început timid, de la Alina Dar, o moldoveancă de peste Prut, care s-a și înscris anul asta într un partid politic danez. În incercarea de a schimba percepția străinilor despre România și de a integra românii în comunitatea daneză, a găsit ocazia perfectă în cadrul Kulturuge (săptămâna culturală) aici în Tønder, municipalitatea de care aparținem. În fiecare an, ei au o săptămână întreagă dedicată evenimentelor culturale de orice fel. Și uite așa a făcut loc și românilor. A făcut publică ideea, m-am oferit voluntar și împreună cu un grup de oameni am trecut la treabă.

Vineri, 8 octombrie, a avut loc și prezentarea micuțului stand românesc. Unii au venit cu lucruri artizanale de vânzare, alții cu picturi, pentru vânzare, iar cei mai mulți dintre noi am dus câte ceva din bucatele tradiționale, pentru degustare. Danezii au rămas uimiți de mâncare, de faptul că suntem uniți pentru acest eveniment, că avem locuri atât de frumoase în țara, lucru care a fost posibil cu ajutorul panoului în care erau prezentate fotografii cu și despre țara noastră, că avem copii frumoși și sociabili și veseli, în pofida zvonurilor că ne terorizam copiii. A fost atmosferă de târg așa. Mi-era dor de un pic de agitație de genul ăsta. Au și cântat niște copii. A cântat o doamnă, Mihaela Oprea, la vioară. Am dansat o horă. Am mâncat sarmale și plăcinte. A fost frumos și plănuim să mai facem. Încercăm de ziua României poate, dacă nu, sigur de Crăciun. Danezii au o tradiție cu masa de Crăciun, un fel de prânz festiv. Și vrem să facem și noi un prânz est european, să adunăm și alte nații, nu doar români.»

Alina Dar, această moldoveancă de peste Prut, dar româncă în suflet a scris foarte frumos despre ce s-a întâmplat:

«Este evident că astfel de evenimente culturale, pot ajuta comunitatea română în Danemarca în mai multe feluri: în primul rînd, noi, ajungem să ne cunoaștem mai îndeaproape unii pe ceilalți, ne abstracționăm de la grijile și treburile zilnice și ajungem să învățăm ceva nou: să facem ceva gratuit dar valoros pentru alții, pentru cei apropiați dar și necunoscuți. În al doilea rînd, implicîndu-ne, devenim exemple pentru generația tînără, pentru copiii noștri care sunt nevoiți să crească între 2 culturi și au mare nevoie de a cunoaște că nu sunt singuri, dar la fel ca dînșii, sunt mii de copii cu rădăcini române în Danemarca, precum și noi ca adulți să cunoaștem persoane în situații asemănătoare nouă. În al treilea rând, impactul nemăsurabil al acestor evenimente asupra imaginii românilor în Danemarca, ca persoane active, implicate, culte, frumoase, educate, talentate, deschise, dornice de a deveni o parte activă și integrată a societății daneze.

Participarea politicienilor locali la eveniment, dar și a coordonatoarei proiectului ”Multietniske landsbyer”, deja sunt primele semnale că mesajul nostru a fost observat și auzit: noi, românii, suntem aici, suntem dornici de a deveni o parte activă, integrată a societății locale, suntem mulți și suntem harnici și onești, ne dorim o viață mai bună și avem alături de noi o generație tînără, pentru care ne dorim să fim exemple demne de urmat.

Evenimentul nu ar fi avut loc în măsura în care a fost organizat, fără sponsorul nostru, partidul Socialdemokratiet, cărui îi suntem enorm de recunoscători.

Lista voluntarilor, care au permis utilizarea numelor:

- WAYRIS Denmark, Pahare comestibile

- Delicii la ceaun by Denis & Cristian Firstos

- Trupa „Abecedar” : Diana, Cristian, Sebastian, Ingrid, Marian, Tatiana, Stefan, Cristiana, condusi de Manuela Dan și Franco D Angelo,

- Lica Alexandra, Articole pentru copii și reparații de croitorie,

- Vlad Delca, 12 ani (fără cursuri de pictură), Expoziție de tablouri,

- Alexandra Broscoveanu, cultura și istoria română în poze, cu text în daneză, poze originale făcute de către Doru Sava, oferite cu inima mare gratuit pentru eveniment,

- Andreea Ciobanca, bunătăți tradiționale românești,

- Daniela Culea, colțul creativ pentru copii,

- Ion Păduretu, Bizzphotography, fotografie profesională a evenimentului,

- Mihaela Oprea, vioara, Sønderjyske orkester,

- Alina Răcilă, organizator.

- Menționam că numele artizanilor și voluntarilor care s-au implicat oferind din timpul lor, este mult mai mare, dar aceștia din motive personale și de modestie nu au exprimat dorința de a-și face public numele.»

M-am simțit mândru că am făcut parte din acest minunat proiect că am putut ajuta la această minunată idee, pentru că fotografiile mele au arătat ce țară deosebită avem, ce oameni minunați suntem.Că ne iubim cultura și tradițiile! Mai multe fotografii de la eveniment le puteți vedea accesând aici: https://bizzphotography.pixieset.com/kulturdag/ Doru Sava


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.