Local

Foto | Flori de Primăvară, pregătite în comuna Urecheşti pentru a fi dăruite

Janine VADISLAV
15 feb 2021 5421 vizualizări

În Vrancea, florarii pregătesc mii de flori pentru zilele de 1 şi 8 Martie, unele mai frumoase decât altele. În serele în care îşi dorm somnul de frumuseţe, într-o linişte absolută, florarii au grijă să nu le lipsească apa, căldura, dar mai ales dragostea cu care sunt ocrotite şi îngrijite.  Deşi pandemia le-a cam stricat socotelile, (florarii) aşteaptă cu sufletul la gură să afle dacă şcolile vor rămâne deschise, pentru că cei mai buni „clienţi” în această perioadă sunt elevii care cumpără flori pentru profesori, mame, surori şi prietene. Vedetele sezonului rămân zambilele şi lalelele, în toate culorile. 

Dacă oamenii sunt creaţi din pulbere de stele, florile nu pot fi decât creaţia  Soarelui, luminii şi căldurii, care le dă forma, culoarea, delicateţea, transparenţa şi fragilitatea unei aripi de fluture. Un cadou delicat, cu multe semnificaţii pentru cele dragi sunt zambilele şi lalelele, dar pe piaţă vor mai fi şi alte flori la ghiveci, sau în buchete tăiate. 

Doamna Lavinia s-a născut într-o familie care a iubit întotdeauna florile, mai mult visul ei a fost să aibă o florărie. Socotelile nu s-au potrivit de la început, iar când a reuşit, pandemia i-a închis micul magazin din Focşani. Pentru ea, timpul petrecut printre flori e o adevărată binecuvântare pentru că a reuşit să-şi împlinească acest vis. Domnia Sa nu oferă doar flori de sezon, ci şi poveştile lor care, de cele mai multe ori, rămân necunoscute celor care le cumpără şi le duc acasă.

„Parfumul lor este darul de iubire pe care florile ni-l oferă împreună cu alte daruri minunate: culoare, prospeţime, puritate şi frumuseţe. Este o artă să ştii ce flori trebuie să dăruieşti persoanei iubite, sau care-ţi este doar prietenă... sau rudă apropiată”, spune doamna Lavinia, care ne aminteşte că florile nu se aleg la întâmplare.  

Unei tinere, de exemplu, cu o fire vesela, prietenoasă, e de preferat să dăruim  un buchet colorat... E bine de ştiut acest amănunt, aşa darul nostru va fi apreciat la adevărata lui valoare.

„Pentru domnişoare, alegem zambilele albe, simbol al purităţii. Zambila albastră semnifică stabilitatea în dragoste, iar cea roz sau roşie pune în evidenţă firea jucăuşă a celei care primeşte darul. Când primeşti în dar o zambilă purpurie ea îţi spune „Iartă-mă!” în numele celui care te iubeşte şi te admiră, în timp ce zambila galbenă este un simbol al geloziei. Zambila  se cumpără puţin înflorită, cât să se vadă culoarea, aşa va ţine  mult mai mult acasă. Dar povestea ei, o ştiţi?  Nu?  Ei bine, se spune că (zambila) Hyacinthus era tovarăşul preferat al lui Apollo şi iubitul lui Zephir, Vântul de Vest. Într-o bună zi, când Hyacinthus şi Apollo se întreceau la aruncatul discului, în momentul în care a venit rândul lui Apollo Zephir, care privea de departe, cuprins de gelozie pe frumuseţea şi tinereţea lui  Hyacinthus, a deviat cu o suflare discul. Speriat, Apollo încearcă  să oprească sângele prietenului sau care, odată ajuns pe pământ se transformă într-o floare care îi poartă numele şi azi, Hiacint”, adaugă doamna Lavinia. 

- Dar pentru  doamnele din familie, sau de la de serviciu, ce flori cumpărăm? întreb. 

„Pentru mama, soacra, profesoara, colega ori şefa alegerea potrivita este laleaua, buchet într-o singură culoare. Laleaua este un simbol al eleganţei şi al bunului gust impresionând  întotdeauna prin prospeţime, simplitate şi frumuseţe”, mai spune doamna Lavinia Lungu, din Urecheşti.

Se spune ca lalele sunt „florile inimii”, iar numele are origini persane, derivând din persanul “delbend” care însemnă turban. Forma frumoasei flori, este  asemănătoare  impresionantelor turbane care împodobeau vechea curte a Imperiului Otoman. Unele poveşti merg mai departe şi spun că vechii turci adorau să poarte ca ornament la turbane lalele tăiate. Turcii, ca şi persanii, numeau însă frumoasele tulipe “lale” sau “laleh”.

Doamna Lavinia spune că lalelele, ca şi zambilele,  sunt foarte frumoase, dar un pic pretenţioase pentru că înfloresc foarte repede şi se deschid. Secretul e să alegeţi lalele  abia îmbobocite, ca să reziste mai mult. Fiind flori de primăvară, zambilele şi lalele trebuiesc udate bine, astfel vor ţine mai mult.

- Vă place să dăruiţi flori? întreb.

„Ne place, cum să nu? Mai ales acum, Primăvara.  Şi primim şi dăruim, acesta-i rostul vieţii”, spune zâmbind doamna Lavinia Lungu, păşind printre florile care, în lumina difuză a după-amiezii uşor perlată de funigei, par ireale, atât de frumoase sunt.( Janine VADISLAV )

Citițiți:Foto | Povestea Crăciuniţei spusă de doamna Lavinia Lungu, din Urecheştii Vrancei;

Galerie foto | Raiul din comuna Urechești - Florile Laviniei Lungu

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.