Local

Foto | Familia generalului vrâncean în rezervă, Cândea, fost șef al Corpului de control al S.R.I, în documente de arhivă

Florin Marian Dîrdală
5 sep 2024 41499 vizualizări

Dacă despre prezentarea profesională a generalului vrâncean în rezervă, fost șef al  Corpului de control al Serviciului Român Informații ( S.R.I) și al Serviciului Român Informații ( S.R.I) Vrancea  găsim unele date în DECRET 798/ 09/08/2005 emis de Ministerul Justitiei, dar și în actul elaboratde C.N.S A.S, prezentat alăturat, informații  despre înaintașii acestuia putem depista, cu puțină sârguință și in depozitele Serviciului Județean Vrancea al Arhivelor Nationale.

 

Astfel, locul de baștină al familiei generalului Cândea a fost comuna Biliești din fostul județ Putna, în prezent județul Vrancea. Scurtul istoric al acestei localități îl  găsim pe   www.primariabiliesti.ro › docs› documente PRIMA MONOGRAFIE ISTORICĂ A COMUNEI BILIEŞTI, sau, mai detaliat, în documentele aflate în păstrarea Arhivelor Naționale, care consemnează următoarele: „Comuna Biliești a luat ființă în anul 1864 prin împroprietărirea clăcașilor de pe moșia boierului grec Ghilea Mavrocordat, situată chiar pe locul actualei vetre de sat și localizată pe malul drept al Siretului. Aceasta avea un singur sat component cu denumirea de Sasu, așezat în direcția nord- vest, spre râul Putna.”  Asupra denumirii comunei Biliești sunt mai multe ipoteze. Prima versiune e că denumirea ar veni de la Ghilea Mavrocordat care, pentru a-și asigura mâna de lucru pe moșie, boteza copiii cărora le dădea numele de Ghilea. O altă versiune ar fi că denumirea satului este legată de faptul că pe malul bălții Puturoaia femeile întindeau, pe iarbă, pânza țesută la ghilit (la înălbit). Și în final, a treia variantă susține că numele satului ar proveni de la numele unui administrator al moșiei Mavrocordat pe care- l chema Belie. După toate indiciile se pare că stăpânul moșiei din această regiune,Ghilea Mavrocardat, ar fi de fapt nașul de botez al localității Ghilea, Ghilești, Ghiliești, Biliești. De fapt este posibil ca toate aceste versiuni să fie gresite întrucât mai era atestată, în trecut, o localitate denumită fix Biliești, consemnată în Catalogul documentelor modovenești, încă din anul 1627, când un Moș (bătrân-persoană importantă, în vârstă și foarte de încredere) semnează ca martor într- o tranzacție cu un teren situat in Biliești, lângă Dumbrăvița. Deci chiar așezarea luată în discuție care se numea, în urmă cu 4 secole, întocmai Biliești și nu Ghiliești.

Lăsând la o parte speculațiile istorice privind originea și denumirea localității, să ajungem în vremuri mai recente când putem identifica primele documente referitoare la familia generalului în rezervă Cândea I Petrache.În 1896, luna noiembrie, ziua 18 a fost înregistrat copilul Alisandru, de sex bărbătesc, de religie ortodoxă, născut pe 15 noiembrie, în casa părinților săi Constantin Cândia, de profesie plugar, în etate de 41 de ani și a Ștefanei Cândia, de profesie casnică, în etate de 37 de ani. Aceștia sunt străbunicii generalului în rezervă Cândea I Petrache și erau la o vârstă înaintată când l-au adus pe lume pe viitorul bunic Alisandru. Familia respectiva a avut de suferit in timpul Primului război mondial, când locuința de domiciliul le-a fost făcută una cu pământul. După încheierea conflagrației mai multi gospodari din Biliești, printre care și Constantin Cândea, s-au adresat Primăriei comunale pentru a fi ajutați cu materiale de construcție necesare refacerii caselor lor avariate.

În anul 1921 Alisandru s -a căsătorit cu Catinca Ifrim, după ce mai înainte își satisfăcuse stagiul militar, la împlinirea vârstei de 22 ani. Adică în perioada 1918-1919 când a participat, cu siguranță si la Campania Armatei române în Ungaria și la răsturnarea regimului instaurat aici de bolșevici. Viața familiei Alisandru și Catinca a continuat după război cu greutățile sprecifice unor tineri însurăței, fiind optimiști pentru că Regele si Guvernul nu-i va uita și le va da pământul promis în timp de război.

Copilul lor și tatăl generalului a venit pe lume în anul 1929 și încă din momentul nașterii s-a stabilit că în anul 1951 îsi va efectua obligațiile militare.Așa era organizarea militară atunci. De la  momentul nașterii, dacă erai băiat, ți se deschidea o partidă din care rezulta anul când trebuia să pleci în armată și din această schemă nu puteai scăpa oricum. Doar decesul și invaliditatea te scoteau pe tușă, iar uneori pilele, dacă erau în stare să-ți procure un certificat de reformă sau de reformat. În acest caz erai declarat inapt militar. Dar nu a fost cazul în familia generalului. Ilie Cândea își efectuează stagiul militar la termen și se căsătorește cu Maria, având-o, prima dată, pe Ioana, în 1950, apoi, în anul 1953, pe viitorul general de brigadă Petrache Cândea.

Gospodăria lor nu era foarte înstărită, dar nici săracă cu totul, fiind încadrată la categoria mijlocie.Pamântul deținut se apropia de 2 hectare, însă, din păcate și în conformitate cu legile timpului, în anul 1962, aproape tot lotul familiei Cândea a încăput în fălcile Gospodăriei Agricole Colective Biliești. Un lucru tare dezamăgitor pentru toată lumea, mai ales pentru micul Petrache care și-a dat seama ca nu e rost de rămas la țară spre a munci la normă, pentru bani și produse, în cadrul Gospodăriei Agricole Colective.

Așa că a decis, poate de unul singur sau încurajat de  părinți, să plece spre alte zări mai prietenoase. Așa că dupa cele 8 clase absolvite, cel mai sigur, în localitatea Biliești, a urmat, poate, un liceu militar și o altă formă de învățământ specifică, pentru ca din 1977, așa cum menționează raportul C.N.S.A.S. să ocupe un birou la fostul Inspectorat de Miliție al judetului Vrancea.

Mai departe datele sunt vizible pe Wikipedia unde este menționată cea mai mare funcție ocupată, aceea de șef al Corpului de Control al Serviciului Român de Informații(S.R.I.).  După care a venit decretul de trecere în rezervă semnat de președintele Băsescu și de premierul Tăriceanu.

Până în zilele noastre se mai poate citi de o altă problemă cu iz penal în care a fost implicat generalul de brigadă Petrache I Cândea accesând titlul alăturat: Doi ani închisoare cu suspendare pentru generalul SRI Petrache Cândea

Dar toate laolaltă alcătuiesc povestea unui vrâncean ambițios care nu a uitat de județul său Vrancea și, ori de câte ori a avut ocazia să facă ceva pentru această unitate administrativ-teritoriala, a facut.Cu stimă, așadar!

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al  Ziarului de Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.