Local

FOTO | Exclusiv! Fostul director, ing. Laurențiu Veber, scrie în ZdV, în pragul împlinirii a 50 de ani de la înființarea ISEH Focșani

Ziarul de Vrancea
6 iun 2021 9739 vizualizări

Spre aducere aminte! Se împlinesc 50 de ani de la înființarea I.S.E.H.Focșani! Date de referință despre evenimente și oameni:

 

În anul 1971 se pune piatra de temelie a unei fabrici de construcții de mașini, cum nu a existat nicăieri în zonă – Fabrica de Dispozitive, Ștanțe, Matrițe și Scule Așchietoare Focșani (F.D.S.M.S.A ulterior I.S.E.H.,ROMSEH), mai precis la 1 iulie odată cu aprobarea H.C.M.nr 847/1971.Tradiție nu exista, dar profilul acesteia s-a conturat pe parcurs, reunind în mod optim fabricația de scule, de accesorii mașini unelte cu cea de aparatură hidraulică. Activitatea a început imediat pe mai multe planuri: edificarea investiției C+M și asigurarea utilajelor, asimilarea în fabricație a producției de scule, pregatirea în grupul școlar a forței de muncă necesare sub coordonarea unui grup de entuziaști constructori de mașini.

În toamna anului 1973 a fost pusă în funcțiune prima capacitate de producție scule așchietoare, eveniment celebrat cu participarea directorului general al centralei industriale. De menționat este faptul că fabrica reprezenta parte a strategiei statului român de dezvoltare a fiecărui județ al țării. Astfel a intrat în circuitul industrial românesc fiind producător al industriei orizontale pentru multe ramuri: minerit, metalurgie, energetică, nuclear, petrol, industrie ușoară, auto, navală, agricultură, bunuri de larg consum. Diversitatea și complexitatea producției a permis pătrunderea pe piața externă atât în est cât și în vest.

În anul 1978 întreprinderea a fost vizitată de șeful statului de atunci, Nicolae Ceaușescu, apoi de-a lungul vremii aici au fost prezente multe personalități politice, economice și artistice, ambasadori, etc

În anul 1980-  pe 23 septembrie –prin decretul nr.283 întreprinderea se reorganizează sub denumirea de „Întreprinderea de Scule și Elemente Hidraulice(ISEH) Focșani.

În anul 1981 s-au sărbătorit cei 10 ani de existență prin manifestări artistice, acordarea unei zile libere, acordarea de diplome de excelență și adunare festivă la Casa de Cultură a municipiului Focșani. Am avut alături de noi un reprezentant al conducerii ministerului care ne-a asigurat că va fi alături de noi “și la bine și la rău”, lucru materializat în anii ce au urmat.

În anul 1989  I.S.E.H  Focșani a primit titlul de ”Erou al muncii socialiste”, prin brevet semnat de președintele țării pentru rezultate deosebite obținute în patru ani consecutiv în întrecerea socialistă dintre unitățile din industria constructoare de mașini. Acest lucru a fost posibil datorită dezvoltarii a noi capacități de producție dar în mod fundamental datorită dăruirii angajaților – 450 cu studii superioare -ingineri , subingineri, economiști, juriști, profesori, într-un total de 6480 salariați care reprezentau peste un sfert din cei 22000 angajați ai platformei industriale Focșani Sud.

Această evoluție a I.S.E.H. Focșani a fost consemnată de cunoscutul scriitor vrâncean Culiță Ioan Ușurelu în romanul dedicat acestui brand- I.S.E.H.Focșani.”Colosul din Focșani”.

În anul 1989 septembrie și 1991 -24 ianuarie I.S.E.H. ( ROMSEH ) Focșani a fost vizitată de viitorul președinte si primul presedinte al României democrate – Ion Iliescu.

În anul 1990 – întreprinderea a parcurs o perioadă dificilă datorită interpretării total greșite a libertăților căpătate prin revoluția română din decembrie 1989 .Grevele apărute cu mare frecvență generate de  Sindicatul  Liber din ISEH au cerut insistent, rapid, revendicări nerealiste cu implicații negative în desfășurarea activității începind cu demisii de jos până sus care s-au și petrecut.

În anul 1991-10 februarie întreprinderea se transformă în societate comercială pe acțiuni cu capital majoritar de stat- SC ROMSEH SA

În anul 1991 -25 octombrie s-a produs un incendiu devastator, hala nouă 19000 mp a ars din temelii, zeci de utilaje distruse,mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă, s-au pierdut trei vieți omenești, nimeni nu putea acorda nici un ajutor. Directorul fiind în audiență, pentru sprijin, la trei miniștri, industrie, finanțe, justiție a primit răspunsul: „Mergi acasă și vezi ce poți face pentru supraviețuire. La figurat, toată industria a luat foc!”

Recitiți articolul publicat în Ziarul de Vrancea despre acest incendiu accesând titlurile alăturate:VIDEO!!! Secretele pârjolului de la ISEH Focșani și In memoriam Ion Lefter | VIDEO-Interviu cu fostul prim-procuror al județului despre un dosar pe care-l anchetase

În anul 1996 – 21 septembrie la 25 de ani de la înființarea I.S.E.H. Focșani ( ROMSEH), conform presei locale, cca 1300 de muncitori și specialiști, primarul municipiului reședință a județului Vrancea, un vicepreședinte al Consiliului Județean ș.a. au participat la festivitățile organizate cu acest prilej.Atunci s-a apreciat că gestiunea unității dă oarecare semne de stabilitate dar în același timp s-a comentat și pierderea pieței de desfacere, plecarea specialiștilor (cca 1500) în vest, reducerea dramatică a potențialului tehnic precum și alte neajunsuri organizatorice.

În anul 2002- presa locală consemnează “Fostului I.S.E.H i se pregătește înmormântarea “. Adunarea Generală a Acționarilor “discută dizolvarea societății.De ce ?- diminuarea capitalului capitalului social sub 50% și imposibilitatea continuării activității-. Liderul de sindicat de la acea vreme spunea:”Nu știm ce se va întimpla în viitor.Înțelege supărarea salariaților ce se tem pentru siguranța zilei de mâine dar vinovații nu sunt în fabrică ci în altă parte “( !!!???).Se cuvine să adăugăm -într-o listă de peste 1251 de unități industriale desființate, în țară ,I.S.E.H Focșani se regăsește la nr.262 participând astfel la acțiunea nedorită de dezindustrializare a țării!

Și totuși…….

În anul 2007 în ziua 16 noiembrie a avut loc o întilnire a unui mare număr de foști salariați din secții, ateliere, compartimente, întâlnire care a demonstrat că încă mai există “un spirit al citadelei industriale “I.S.E.H Focșani.A fost un moment al unor regăsiri emoționante, depanare de amintiri care au continuat și în anii care au urmat.

Vocația industrială a citadelei industriale continuă astfel.....

Experiența profesională dobândită de unii ingineri, subingineri, economiști și alte meserii a condus la înființarea unor firme ce activează în economia de piață ( industria constructoare de mașini, comerț, consiliere conomică și financiară, auto, transport, construcții ș.a), cu bune rezultate la intern și export .

Exportul direct și indirect se realizează către țări ale Uniunii Europene cu tradiție (Germania, Italia, Grecia, Polonia, țări nord europene) și în alte zone ale globului (SUA, Australia, China) acolo unde desfacerea este asigurată.În mod agregat aceste firme produc milioane de euro anual asigurând sute de locuri de muncă și pentru foști salariați ai I.S.E.H.

Exprimindu-se poetic în romanul ”Colosul din Focșani”. scriitorul Culiță Ioan Ușurelu afirmă ca spiritul I.S.E.H ”a născut pui”.

Iată câțiva din aceștia ( în ordinea alfabetică a întreprinzătorilor )

-Babalîc Fane/ Bordeanu Andrei/ Bourceanu Aurel/ Braniște Nicu/ Cosma Dumitru/ Doboș Ion/Diaconu Grigore/ Domnescu Gheorghe/ Ghiu Ioan/Grigore Ștefan/ Harabagiu Jan/ Ilie Dorin / Munteanu Costel/ Păduraru Nicu/ Rarica Toader/ Stan Gheorghe/ Stan Vasile/ Stanciu Constantin/Tepșanu George/ Sopanda Toni/ State Corneliu/ Voicu Constantin/ și alții.

Dacă e să apreciem existența I.S.E.H. Focșani (creșterea și descreșterea) prin prisma unui istoric important Lucian Boia, parafrazând un citat din volumul “Spre lumea de mâine”, conchidem că o istorie se încheie și o alta prinde contur – deci nu ar fi sfârșitul lumii, dar seamănă cu sfârșitul unei lumi.O lume ce apune și se întrevăd ca prin ceață, contururile nedeslușite ale unei lumi noi.

A fost o data I.S.E.H. Focșani….

Laurențiu Veber

P.S.La final, menționăm publicațiile legate de I.S.E.H. Focșani

1-Schița monografică a I.S.E.H. Focșani- Creșterea și Descreșterea -Veber Laurențiu- 2014

2-Spulberarea unui vis și incendiul devastator de la I.S.E.H. Focșani- State Gr. Corneliu-Ed.Armonii Culturale Adjud -2015

3-Colosul din Focșani –Ușurelu Culiță Ioan( roman)Ed.Salonul literar-2014

4-Amintiri de la ISEH Focșani (Ultima aventura)-Jean Pavel Ed.Salonul Literar-2020


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.