Local

Foto | Vrancea necoafată, ia priviți-o cum arată: Căminele fostelor Licee Nr. 1 și Nr. 4 din Focșani

Ziarul de Vrancea
23 mai 2021 7076 vizualizări

„ «Avem dar nu ne trebuie!»: Căminele Colegiilor nr. 1 și 4 din Focșani, în stare avansată de degradare!”

O nouă sesizare însoțită de propuneri în probleme de interes public este realizată de focșăneanul Constantin Petrișor. Absolvent al facultăților Cibernetică Economică și Electrotehnică, acesta nu este la prima luare de poziție, însoțită de propuneri, pe subiecte referitoare la diverse probleme de interes public din județ.

De această dată, tema supusă atenției este starea avansată de degradare în care se regăsesc căminele pentru elevi și clădirile adiacente acestora de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani (fostul Liceu industrial Nr. 1), respectiv Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focşani (fostul Liceu industrial nr 4). Citiți mai jos ce propuneri are focșăneanul Constantin Petrișor în legătură cu aceste clădiri.

”Din ciclul AVEM dar …NU NE TREBUIE!

În poze sunt 5 cămine internat pt elevi și câteva clădiri adiacente!

Precum le vedeți sunt într-o stare avansată de DEGRADARE!

Sunt cămine ale Liceului 1 și Liceului 4 din Focșani!

Cămine unde erau cazați cândva, în perioda școlii, elevi din cele 2 școli!

Atunci (în perioada dinainte de 89) erau pline de elevi!

Acum sunt goale în cea mai mare parte și în starea în care le vedeți!

Este evident că utilitatea principală a acestora pt care au fost construite- cazarea elevilor din afara orașului, nu prea mai există acum! Sau există dar într-o cotă mult mai mică!

CE ESTE DE FĂCUT?

În primul rând proprietarii și administratorii acestor bunuri ar trebui să-și pună întrebarea asta!

Simultan și cetățenii orașului ar trebui să le pună celor de mai sus întrebarea de ce au ajuns în starea asta?

Sunt în patrimoniul Primăriei Focșani, așa cum sunt toate școlile! Deci un bun comun al focsanenilor administrat(?!) de Primărie!

Dacă ne uităm, în oraș sunt destule nevoi sociale, economice pentru care și-ar putea găsi utilitatea aceste clădiri!

De exemplu:

- O parte din elevii acestor școli ar putea sta aici în perioada școlii.

- Tinerii care locuiesc/lucrează în oraș ar putea avea o oferta de locuința rezonabila pret/dotare (chiar și tranzitorie!) aici. O chirie în oraș este peste 200Euro/lună! Câți din tinerii care lucrează în privat și-o permit? Își mai pot întemeia o familie azi? Vrem să avem tineri care să lucreze aici și să contribuie la pensii aici, la veniturile bugetului orașului, la dezvoltarea locală? Care să facă și copii! Cum îi ajutăm stimați focsaneni și autorități? Sau nu-i treaba noastră?

- Sedii-locații de lucru pt diverse ONG-uri cu activități sociale și care nu-și permit o plată de chirie (enormă!) în spațiile din oraș. De ex de ce să duci un centru pt copiii/adulții cu dizabilități la Petrești (departe și incomod) unde va fi util pt foarte puțini și costă reabilitarea acestui sediu de “rupe” și să nu-l dezvolți aici aproape de utilizatori?!

- Sedii –locații pt agenții economici la o chirie rezonabilă! Ajutându-i și stimulându-i astfel să se constituie, să funcționeze și să “crească” orașul apoi!

- În unul din ele (măcar!) 2 direcții merită dezvoltate: un CENTRU IT ( printr-o multitudine de firme și IT-iști) și un CENTRU TEHNOLOGIC ( format prin altă multitudine de firme și specialiști)! Sunt orașe care deja trăiesc bine de pe urmă creației din IT și unde lucrează mulți vrânceni, focsaneni! La ce impact pot avea cele două domenii merită și gratis oferită locația pt o perioada de timp!

- O contra-partida între IT-iști și “birocrați”: Noi (Primăria-CL) va oferim spațiul de lucru- iar Voi ne DIGITALIZATI! Iar mai departe va dezvoltați pt servicii similare în județ, în țară! E o metodă de pornire!

- O contra-partida cu “tehnologii”: Noi (Primăria-CL) va oferim spațiul de lucru- Voi ne aduceți tehnologiile inteligente în oraș! Și apoi va dezvoltați în județ, în țară! Dar pt asta trebuiesc multe idei și multă viziune!

Dacă VREI să PRIMEȘTI TREBUIE SĂ OFERI! Greșesc?!

Sau TOTUL NI SE CUVINE ȘI NU TREBUIE OFERIT NIMIC?!

Ce credeți stimați focsaneni și stimate AUTORITĂȚI?

Știu că sunt niște proiecte vis a vis de aceste clădiri! Doar că, precum vedem de ani buni nu se întâmplă nimic, cu ele! De fapt se întâmplă ceva: se DEGRADEAZĂ! Până acum au trecut pe lângă ele interesul, șansele, finanțările europene, ca apa de pe acoperiș! Așa cum au trecut oportunitățile pe lângă țara asta în ultimii ani!

Zilnic le văd sute de elevi! Și asta ani de zile! Degradarea pe care o văd este asociată inevitabil cu nepăsarea și iresponsabilitatea “responsabililor”(?)! Și asta le educa mintea! În stil românesc: ”Merge și așa!”. Și apoi le cerem lor responsabilitate în viață!

În cazul acesta e o contradicție între ce fac adulții și ce li se cere lor, copiilor!

Cum s-ar putea REABILITA?

Cred că …pas cu pas! Unul după altul! Din bine în mai bine! Într-un reglaj cibernetic! Un proiect care se poate îmbunătăți pe măsură ce se văd mai bine nevoile, oportunitățile, evoluția!

De exemplu mergea cred o finanțare prin PNRR! Pe axele educație-dezvoltare urbană-ecosistem antreprenorial! În toate aceste axe proiectul are impact!

Dar cum în oraș există după Alegerile Locale de anul trecut “Războiul celor 2 Roze”!... Nu a venit nimeni cu un proiect și o finanțare prin PNRR!

Cred că poate fi trecută și asta la capitolul ȘANSE PIERDUTE! Ca și ploaia care cade pe acoperiș și nimic nu rămâne acolo!

În ce proiecte finantabile prin fonduri UE cred că ar putea fi incluse ( la o prima vedere!):

Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare.

Programul Operațional Educație și Ocupare.

Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială.

Programul Operațional Dezvoltare Durabilă.

Poate că este timpul să se gândească de către autoritățile(taberele) din oraș CONVERGENT, către CETĂȚEAN, ca fiind PUNCTUL de ÎNTÂLNIRE și astfel să se miște lucrurile din loc și cu astfel de proiecte!

Dacă fiecare tabăra va gândi individualist, în folos propriu, în detrimentul celeilalte tabere, cu ochii pe avantajele de grup și prea puțin pe avantajele comunității…MINUNEA NU SE VA ÎNTÂMPLĂ!

Iar PERFORMANȚA adevărată trebuie măsurată în ce se face efectiv pt comunitate și mai puțin în SUCCESELE DE IMAGINE! ( Trebuie o nouă “metrologie” instituită!)

Cu respect.”-Petrisor Constantin


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.