Local

FOTO | Istoria de 137 de ani a clădirii Primăriei Focșani, prezentată de Ziua Internaţională a Monumentelor şi a Siturilor

Ziarul de Vrancea
21 apr 2023 1552 vizualizări

 De Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor, Primăria Focșani și-a prezentat istoria de 137 de ani a clădirii sediului său prin intermediul unei postări activată pe contul de facebook al instituției. 

”Astăzi( n.r. marți 18 aprilie 2023), cu ocazia Zilei internaţionale a monumentelor şi a siturilor, vă prezint istoria de 137 de ani a clădirii Primăriei Municipiului Focșani

Istoria primului sediu administrativ construit în Municipiul Focșani a început la sfârșitul secolului XIX când autoritățile locale se împrumutau pentru a ridica un Ospel comunal dar și patru școli primare.

Datele din Arhivele Naționale arată că, denumită inițial Ospel comunal (din italianul ostello – casă sau reședință a unei autorități), clădirea a fost construită de Societatea Română de Construcţiuni şi Lucrări Publice în 1885-1886.

Contractul între Primărie și Societatea Română de Construcţiuni şi Lucrări Publice a fost semnat la 3/15 octombrie 1884. Valoarea investiției, după finalizarea licitației, era de 339150 lei pentru cele cinci clădiri.

Construcția efectivă a palatului va începe în 1885 urmând să fie finalizată în 1886, când a avut loc recepția clădirii de către primarul Tache Săndulescu și doi consilieri comunali. În 1886 au fost construite <<athenansele>> – anexele noului Palat comunal destinate, inițial, perceptorului județului Putna și servitorilor. Tot în 1886, Consiliul Comunal a fost de acord cu construirea unui pavilion lângă noul Palat Comunal.

În secolul următor, Palatul Comunal Focșani a fost sediul administrativ al Municipiului, aici fiind localizate serviciile importante pentru orașul nostru.

Din păcate, clădirea a fost afectată de cutremurele din secolul trecut. În 1940, cutremurul din 10 noiembrie a distrus complet etajul clădirii. <<Localul Primăriei Focșani este atât de deteriorat încât trebuie reclădit>>”, se arată în raportul trimis ministrului Afacerilor Interne.

Cutremurele din 1977 și 1986 au avariat, din nou, clădirea Primăriei, activitatea serviciilor fiind mutată în sediul fostei Prefecturi.

În 1986 a fost luată decizia demolării clădirii și reconstruirea acesteia în forma existentă în zilele noastre. Decizia inițială a autorităților comuniste era ca această clădire să fie folosită ca sediu de către organizația județeană UTC.

 

În 1990, cutremurele din luna mai au avariat clădirea fostei Prefecturi și s-a luat decizia ca activitatea Primăriei să revină în clădirea din Piața Unirii.

În 2023 începe un nou capitol în istoria clădirii. Primăria Municipiului Focșani va derula un proiect de reabilitare a clădirii administrației locale

Proiectul <<Creșterea performanței energetice a clădirii Primăriei Municipiului Focşani>> este finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă și prevede lucrări complexe de renovare energetică, la interior și la exterior, precum și înlocuirea acoperișului, repararea trotuarului de protecție, modernizarea sistemului de iluminat. Investiția are o valoare de peste zece milioane lei, inclusiv TVA

Întreaga poveste o găsiți aici : https://bit.ly/3oqKL83


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.