Local

FOTO | De la Palatul vechi la Palatul nou de Justiție din Focșani

Florin Marian Dîrdală
28 dec 2022 3912 vizualizări

Tribunalul local a luat fiinţă în anul 1832, o dată cu aprobarea Regulamentului Organic, desfăşurându-și activitatea, aproape jumătate de secol, prin diferite locuinţe particulare de pe raza oraşului Focşani.

Foto 1: Hotelul Caramălău din Focșani devenit, Palatul justiţiei şi administrației, după achiziționarea (proces care a necesitat 10 ani de negocieri) lui de către Prefectura județului.

Din pricina neînţelegerilor ivite, adeseori, între proprietari şi stat şi a condiţiilor, uneori improprii, desfăşurării actului de justiţie, în anul 1877 Prefectura judeţului a cumpărat (după 10 ani de negocieri ) hotelul Caramălău (după numele proprietarului armean) în care a instalat, pentru următorii 30 de ani, Palatul justiţiei şi administrației (Foto 1). Acesta era situat chiar pe locul unde în prezent se află sediul fostei Prefecturi judeţene Putna (Prefectura veche și filiala universitară), la intersecţia străzilor Mihail Kogălniceanu şi Republicii. În cladirea fostului hotel autoritatea județeană a acelor vremuri a adunat, laolaltă, toate instituţiile reprezentative ale oraşului: prefectură, primărie, judecătorie şi tribunal.

Datorită volumului mare de activitate, atât administrativă cât şi juridică, ce se desfăşura în respectiva clădire, autorităţile au decis că este necesară construirea unei noi clădiri rezervată doar actului de justiţie.

Foto 2: Fostul Palat de Justiție (sau vechiul Tribunal, cum este cunoscut) din Focșani strada Cuza Vodă nr 8

Astfel, pe 16 mai 1908  prefectura judeţului Putna a cumpărat de la arhitectul Ion Mincu locul din Focşani numit „chetrele de moară”, unde a ridicat între anii 1909-1912 clădirea fostului Palat de Justiţie (Foto 2), în curând Muzeu al Vinului. Clădirea a fost finalizată în timpul prefectului P. Panaitescu, după planurile arhitecţilor Alexandru Clavel şi Constantin Băicoianu, execuția căzând în sarcina arhitectului Ştefan Catzianu. Construcţia era din zid masiv, cu subsol, parter, etaj. Planşeele între parter şi etaj erau făcute din beton armat şi cărămidă pe traverse de fier. Cupola sălii „paşilor pierduţi” era realizată tot din beton armat, iar învelitoarea din ţiglă şi tablă de zinc. Suprafaţa terenului era de 2382 m.p., iar clădirea avea 1632,80 m.p. Încă de la inaugurare a adăpostit și spațiile rezervate Judecătoriei Focșani, iar începând cu anii '50, în acest Palat de Justiție au funcționat Tribunalul Raional și Notariatul Raional Focşani. Din anul 1968, aici și-au desfăşurat activitățile: Tribunalul Vrancea, Notariatul Judetean şi Judecătoria oraşului Focşani, ale cărei competenţe teritoriale s-au extins peste mai mult de  jumătate din judeţ. Din anul 1995, Notariatul Judetean Vrancea și-a încetat activitatea, în acest sediu continuându-și activitatea doar Tribunalul Județean Vrancea și Judecătoria Focșani.

Dar roata istoriei noastre locale a mers mai departe, așa că în sedința extraordinară a Consiliului Judetean Vrancea din data de 28 noiembrie 2008 s-a adoptat Darea în folosință gratuită Tribunalului Vrancea a imobilului situat în municipiul Focsani, str. Republicii, nr.96 (fostul magazin Putna, iar ulterior după 1990 sediu al Flialei Vrancea a Băncii Bancorex). Imobilul se afla în domeniul public al județului Vrancea si administrarea Consiliului Județean Vrancea. Motivația a fost aceea că imobilul în care-și desfășura activitatea Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focsani, adică fostul Palat de Justiție de pe str. Cuza Voda nr 8, era încadrat în clasa mare de risc seismic și prezenta un grad de flexibilitate elastică si o sensibilitate dinamică peste cea acceptabilă, continuându-se tasările diferențiate ce puteau provoca structurii de rezistență cedări de reazeme care puteau duce la dislocări de ziduri, crăpături și fisuri în planșee și în zidurile de cărămidă, existând pericolul prăbușirii clădirii în orice moment.

A urmat  Hotărârea de Guvern nr 1386/2010 privind schimbarea titularilor dreptului de proprietate și de administrare asupra unor imobile situate în municipiul Focșani, judetul Vrancea în care s-a dispus că „Se aprobă darea în administrarea Ministerului Justitiei -Tribunalul Vrancea- a unui imobil situat în municipiul Focșani, str Lupeni, județul Vrancea, trecut în domeniul public al statului prin Hotărârea Consiliului Județean Vrancea nr. 75/2010”. În același act normativ s-a aprobat, în compensare, trecerea unui imobil situat în municipiul Focsani, județul Vrancea, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Justiției în domeniul public al județului Vrancea și în administrarea Consiliului Județean Vrancea, anume fostul Tribunal din str. Cuza Vodă nr 8.

Foto 3: Fosta clădire a magazinului Putna și al filialei Vrancea a Băncii Bancorex (DUPĂ 1990), devenit din vara anului 2012 sediul Tribunalului Județean Vrancea și al Judecătoriei Focșani

Pe scurt, toate aceste demersuri au condus la pregătirea noului sediu din Focșani str Republicii nr  96 (Foto 3) pentru Tribunalul Județean Vrancea și Judecătoria Focșani, unde aceste instituții s-au și mutat în vara anului 2012.

Foto 4: Așa va arăta noul Palat de Justiție din Focșani care va fi ridicat pe strada Lupeni a Municipiului reședință a județului Vrancea

Povestea Palatelor de Justiție din Focșani a căpătat, în aceste zile, un contur ceva mai clar a ceea ce va urma în viitorul să-i zicem apropiat, deoarece s-a obținut, de către cei în drept, primul document de urbanism (www.focsani.info) referitor la construirea noului Palat de Justiție (Foto 4).Da, cu siguranță, mai este cale lungă până la edificarea acestuia.

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.