FOTO | Cumpărături pe ultima sută de metri pentru masa de Paște, în Piaţa Moldovei din Focșani
Piaţa Moldovei din Focşani a fost invadată de crescătorii de oi. Oferta este mare, preţul la fel, clienții cumpără mai puţin, se târguiesc mult, cu speranţa că vor plăti un preţ mai mic decât cel afişat pe etichetă, 45lei/kg. Şi legumicultorii vrânceni sperau să dea lovitura de Paşti cu salată, spanac castraveţi, zarzavaturi de tot felul de-ţi lasă gura apă. Chiar dacă preţul este aproape la fel ca cel de anul trecut, vrâncenii se gândesc de două ori înainte de a cumpăra o dată...
Piaţa e plină cu de toate: carne de miel, dar şi de curcan, vită, sau porc. Cumpărătorii vin, se uită şi trec mai departe. Cei care se opresc cumpără cel mult 2-3 kg de carne de miel, pentru o friptură, de poftă.
- Cât e kilogramul? întreb
„45”, spune doamna care vinde la boxă.
- E convenabil?
„Pentru noi sau pentru cumpărători?”
- Şi, şi!
„Pentru noi, da,” răspunde vânzătoarea.
- Aveţi vânzare bună? întreb
„Avem clienţii fideli, care ne caută. Marfa bună se caută!”
Încet, încet, rândul creşte.
- Luaţi miel în fiecare an? întreb un domn care a ajuns în faţă.
„Nu! Acum aş lua, mi-e poftă...”
- Cum vi se pare preţul?
„Piperat, da, dar ce să faci?”
- Cât cumpăraţi? întreb
„2 kg...”
Crescătoarea de oi din Vidra spune că piaţa e bună, iar preţul de 45 lei/kg o mulţumeşte.
„Cumpărătorul ia şi câte un miel întreg, jumătate, un sfert, cu kilogramul, după buzunarul fiecăruia.”
La brânză e „bătaia peştelui”, Paşti fără pască, nu se poate. La ora zece, Elena a vândut tot.
„Am avut foarte mulţi clienţi, multe comenzi. Dacă marfa este proaspătă şi bună, se vinde repede. S-a cumpărat brânză cel mai mult, smântână, laptele dulce.”
În piaţă vin producători şi din alte judeţe. Focşănenii s-a obişnuit deja cu cei din Bistriţa - Năsăud, oameni serioşi care vând pe piaţa locală de aproape 20 de ani, au clienţii lor, care le apreciază produsele.
„Acum merge binişor, toata lumea cumpără câte un kil de caş, de brânză. ”
- Preţurile au mai crescut?
„S-au mai ridicat puţin..., numai de sărbători.”
Totul s-a desfăşurat sub atenta supraveghere a inspectorilor de la DSV Vrancea, în special când a fost vorba de sacrificarea mieilor - 112 la număr - în abatoare, de unde au ajuns apoi pe cea mai mare piaţă din municipiul Focşani.
„S-au efectuat 56 de controale în această perioadă şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 97.400 lei”, spune dr. vet. Adrian Rădulescu, şef. serv. Control Oficial Siguranţa Alimentelor - DSVSA Vrancea
Şi legumicultorii vrânceni au sperat să dea lovitura de Paşti cu salată, spanac castraveţi, zarzavaturi de tot felul de-ţi lasă gura apă. Chiar dacă preţul este aproape la fel ca cel de anul trecut, vrâncenii se gândesc de două ori înainte de a cumpăra o dată... Mai scumpe sunt roşiile, 15 lei/kg, castraveţii 20 lei şi spanacul, 6,7 şi chiar 8 lei/kg. Mai cumpără câte un pofticios, dar mai mult de jumătate de kilogram nu cere.
În schimb, la domnu Gigel, clienţii fideli stau la coadă.
- Cum este zarzavatul? întreb
„E foarte bun, proaspăt”, spune doamna încântată de ceea ce vede pe tarabă.
- Pentru ce-aţi cumpărat?
„Pentru drob. Ceapă verde e?” întreabă
„Este, la Gigel, orice! spune legumicultorul făcând socoteala, Aveţi aşa, 2 lei şi cu 3..., de 6 lei..., 7 lei şi inimă bună. Doamne ajută şi Sărbători cu bine!”
- Cât vă costă masa de Paşti? o întreb pe doamna care tocmai şi-a cumpărat zarzavaturile de care are nevoie.
„Costă, costă, costă ceva, câteva sute de lei...”
- Ce cumpăraţi? întreb un domn care stă la rând.
„Verdeaţă... Este foarte convenabil la domnu Gigel că e direct de la producător, el este producător, nu la mâna a doua”.
- Este mulţumită soţia.
„Foarte mulţumită!”
- Cum merge treaba, îl întreb pe domnu Gigel într-un moment de respiro.
„Brici, brici!”
- Sunteţi mulţumit?
„Nu mulţumit, foarte mulţumit”, spune domnu Gigel, râzând după cum îi este felul, adică vesel tot timpul spre încântarea clienţilor săi.
Şi Relu Bivolaru, din comuna Gologanu, spune că vânzarea merge destul de bine de câteva zile. Împreună socotim cam cât ar costa necesarul de zarzavat pentru o familie cu 4 membri.
„Să zicem 2 salate mari, 6 lei. 2 - 3 legături de ceapă verde, care este folosită şi la drob, 1 kg de spanac şi verdeaţă, în jur de 50 lei. Cam atât ar costa garnitura la friptura de miel, de Paşti, 50 lei”, spune
Cum ne mai desparte de momentul emoţionant al Învierii Domnului timp măsurat, vă dorim să va bucuraţi de Sărbătorile Pascale cu sănătate, că-i mai bună decât toate, cu bucurie şi inima bună. ( Janine VADISLAV)