Local

Foto | Cum arată cele 300 ha vie distruse de grindină în Vrancea. Specialist: „O bătaie cu piatră te duce înapoi cu 2-3 ani” Cine plăteşte paguba?

Janine VADISLAV
11 iul 2022 6275 vizualizări

300 de hectare de vie, din comuna Ţifeşti, o bună parte din ele înfiinţate cu bani europeni, unele în al doiea an pe rod, au fost distruse de grindina căzută joi 30 iunie 2022, care a fost atât de deasă, că n-a mai lăsat nimic pe curpeni, pierderile fiind de 100%. Surpriza cea mare a fost când s-a aflat că staţia anti-grindina, aflată la aproximativ 15 km. distanţă, nu a tras o rachetă măcar, lucru confirmat oficial de reprezentanţii Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea – Centrul Zonal de Coordonare Moldova. Specialiştii au spus că au avut interdicţie de tragere în intervalul în care a căzut grindina în zona Panciu-Ţifeşti, cel mai probabil zona fiind tranzitată  de aeronave.

Joi 30 iunie 2022, o ploaie scurtă, rapidă, cu o grindină deasă cum nu s-a mai văzut, spun oamenii. În urmă a lăsat strugurii fărâmaţi  de gheaţă, frunzele smulse de pe curpeni, lăstarii îndoiţi sau rupţi cu totul. Când s-a potolit ploaia şi au văzut ce pagubă au, oamenii şi-au pus mâinile în cap.

Aceşti struguri vor fi îndepărtaţi definitiv... Îs uscaţi, uscaţi”, spune domnul Stelian Dumbravă, tehnician vinicol

-  Boabele cad singure, spun

„Boabele cad singure, peste câtva timp. Acum am făcut şi tratament şi peste 2-3 zile încep să se vadă pagubele..., uitaţi acesta!  N-a rămas nici un strugure, în acest butuc la fel”.

A fost prăpăd. Oamenii spun că grindina n-a fost mare, dar a fost atât de deasă încât a rupt tot, chiar şi lăstarii în putere.

„A bătut coarda milimetru cu milimetru. Nu se recuperează absolut nimic”, spune domnul Stelian  Dumbravă, tehnician viticol la  SC PUTNA - Boloteşti.

Şocul a fost mare, de când s-a instalat sistemul anti-grindină este prima oară când se întâmplă aşa ceva.

Nu se ştie cu exactitate din ce cauză nu a acţionat, unii susţin că în acel timp erau în zonă  anumite avioane şi nu putea să acţioneze, iar din alte surse  s-a preconizat că data trecută, când  s-a tras, a aterizat în curtea unui cetăţean din Bătineşti o rachetă şi nu s-a mai dat voie să se tragă cu sistemul anti-grindină”, spune domnul Stelian Dumbravă.

În zonă sunt suprafeţe întinse de vie lovite de grindină, după  cum a trecut norul.

Pe zona aceasta,  unde vedeţi dumneavoastră, pe platoul acesta, spre sat, sunt în jur de 250 ha. Sunt mulţi proprietari care au  pierdut în jur de 90 la sută din recoltă”. 

-  În cât timp credeţi că-şi revine via? întreb

După un an, doi, vom vedea şi vom discuta La anul o să încercăm, prin tăieri scurte, să recuperăm ceea ce vom putea recupera din copili,  care vor da şi vor fi mai rezistente,  alte posibilităţi nu există”, mai spune domnul Stelian Dumbravă, tehnician viticol la SC PUTNA  Boloteşti.

( Ce sunt copilii? Sunt lăstari secundari care apar în acelaşi an din mugurii axilari de copili, prezenţi la subsuoara frunzelor pe lăstarii anuali principali)

Oamenii sunt şocaţi şi nu le vine să creadă că li s-a putut întâmpla aşa ceva. Dar, se spune că viţa de vie are o putere de regenerare extraordinară, reuşind să renască doar din 2 ochi care dau semn că se trezesc la viaţă.

La aproape  60 de ani eu aşa ceva n-am văzut. Şi cu daună totală sută la sută, n-am văzut aşa ceva. Coarda-i distrusă în întregime. Acuma, dacă vedeţi,  la bază deja 2 ochi se umflă. Aici o să dea nişte coturi, o taie de-aici la anu şi rămâne lăstarul care se formează. Via va produce, dar abia peste doi ani”, spune domnul Costinel Ţîru, sef. SVSU Ţifeşti.

În vreme ce viticultorii contabilizează pierderile suferite, responsabilii de la Centru caută soluţii pentru detensionarea momentului şi calmarea spiritelor.  Prima declaraţie vine de la Consiliul Judeţean Vrancea:

  „Conducerea Consiliului Judeţean şi preşedintele Cătălin Toma, personal, susţin măsurile economice dedicate sprijinirii tuturor producătorilor agricoli şi inclusiv realizarea sistemului de irigaţii pe raza judeţului Vrancea. O porţiune de 18 kilometri din Canalul Siret-Bărăgan va fi finanţată pentru lucrări de investiţii în următoarea perioadă, fapt care va aduce beneficii imense agriculturii vrâncene! În schimb, nu susţinem  crearea şi întreţinerea unui conflict artificial între viticultori şi fermierii din judeţul Vrancea ( dar nici nu priviţi de pe margine! ). Aceste dispute, pe tema sistemului antigrindină trebuie să fie aplanate cât mai curând, pentru că nu fac bine nimănui. Ani la rând, Sistemul Anti-Grindină şi-a dovedit eficienţa şi a salvat sute de hectare de la distrugere, fapt demonstrat şi prin studii ştiinţifice, care arată că rachetele nu distrug norii, ci doar particulele de gheaţă din nori, care se transformă în apă şi cad pe sol sub formă de ploaie. Dacă se doreşte declararea judeţului Vrancea drept regiune calamitată din cauza secetei, acest lucru se poate face printr-o solicitare către Guvern, prin întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în baza proceselor verbale de constatare a pagubelor produse.  

În continuare, facem apel la înţelepciune şi responsabilitate din partea tuturor celor implicaţi”, spune Mihaela Gîrleanu, purtator de cuvânt la C.J.Vrancea.  

Iată şi declaraţia domnului Nicuşor Halici, prefectul de Vrancea.      

  „Nimeni din  jud. Vrancea nu s-a opus şi nici nu a interzis şi nici nu a blocat lansarea rachetelor anti-grindină. Dacă ar fi fost la  posibilitatea Prefectului o astfel de măsură cu siguranţă n-o putea face  prefectul singur, trebuia un Comitet Judeţean   pentru Situaţii de Urgenţă. Acele rachete nu au fost lansate pentru ca  Autoritatea Aeronautică Civila din România a transmis o interdicţie  în Jud. Iaşi, Vrancea şi Prahova, care s-a suprapus peste acel interval nefericit  de cădere a grindinei, pentru că spaţiul aerian  din aceste judeţe era survolat  de nave. Dar să spui  că prefectul n-a lansat rachetele...  Din păcate a devenit o obişnuinţă, Fake news şi minciună în zilele noastre. Să spui că prefectul n-a lansat rachetele este nu doar respingător  din punctul de vedere - să spunem - al instituţiei, ci un gest  iresponsabil al celor care lansează astfel de minciuni”.

- Vor fi despăgubiţi viticultorii afectaţi, întreb

Cu siguranţă. Când vor sosi rapoartele  de constatare a pagubelor le vom trimite  la Guvern, pentru a fi despăgubiţi.”

Din cele 300 ha, doar un număr redus e asigurat, mai ales viile înfiinţate cu fonduri europene, care includ si această obligativitate. Nici după această grea încercare, proprietarii viilor nu s-au grăbit să-si asigure suprafeţele de vie, dar au o explicaţie. Viticultorii nu au posibilitatea financiară să plătească sumele care li se cer - pentru mulţi dintre ei via este singura sursă de venit - şi nici nu pot accepta condiţiile care li impun ( de ordin financiar) la semnarea contractelor.

- Aţi învăţat ceva din lecţia aceasta, vă asiguraţi, întreb

Aşa ar trebui, să ne asigurăm”, spune domnul Verginel Potârniche., din Ţifeşti. ”Dar la costurile care sunt, e mai greu. Asigurările nu se fac pentru că firmele de asigurare nu-ţi permit sa asiguri o cantitate mai mare de 12 000 - 13.000 kg./ha, în situaţia în care tu obţii 18 000- 20 000 kg/ha. La un dezastru, cum a fost acuma, plata se face conform evaluării: îţi dă la 10 000, mai face el 5000... Nu câştigi mai nimic, nu poţi achita nici cheltuielile făcute cu întreţinerea viei.

 Cât despre conflictul dintre fermieri, în care eu nu cred, ( dar dacă totuşi există?),  mi se pare ciudat că oameni titraţi o parte dintre fermieri, toţi cu o vastă experienţă în domeniu, să nu poată ajunge la o înţelegere. S-ar părea că nu se mai poate sta doar „la mâna” ploii, clima se schimbă, lumea se schimbă, noi, dumneavoastră, fermierii, când?  Există posibilitatea de a iriga, dar nu avem sisteme de irigaţii... NU MAI AVEM, au fost făcute praf după '90. Există fonduri europene, iar situaţia existentă vă împinge de la spate să acţionaţi, ACUM E MOMENTUL. Nu trebuie să convingeţi, să cereţi, trebuie sa acţionaţi eficient, cu date concrete, cu proiecte viabile, dar mai ales să FIŢI UNIŢI. Altfel o să plângeţi pe marginea tarlalei de grâu, porumb, floarea soarelui sau cu rapiţa - care nu mai voia sa se coacă. Aveţi atâţia specialişti printre dumneavoastră, haideţi, e ultimul tren ( din păcate...)  Statul nu mai dă bani, dacă nu e alimentat tot de dumneavoastră - pentru că dumneavoastră sunteţi puşculiţa statului. Nu ar avea de unde, evident. P.S. Şi apa costă, dar vă salvaţi recolta! ( Janine VADISLAV )

Citiți și:AUDIO | Sistemul antigrindină bagă zânzanie între vrânceni;

VIDEO | Fermierii vrânceni cultivatori de cereale și plante tehnice vor să „facă legea” în privința protecției antigrindină din județ;

VIDEO | Oamenii de afaceri vrânceni cu investiții în agricultură i-au solicitat prefectului sprijin ca județul să fie declarat „calamitat”;

(Update) Comedie politică prin vii calamitate. Halici și Toma se bat în comunicate de presă pe tema sistemului de protecție antigrindină din Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.