Local

Foto | Cum a reacționat primarul Misăilă la sesizarea „O zi obișnuită în orașul nostru” transmisă de un cititor al Ziarului de Vrancea

Ziarul de Vrancea
19 dec 2022 3207 vizualizări

Vineri, 09 decembrie 2022, un cititor al Ziarului de Vrancea ne-a transmis o sesizare intitulată „O zi obișnuită în orașul nostru” referitoare la gravele probleme existente în zona parcării din spatele blocurilor de pe strada Pictor Grigorescu, Focșani din vecinătatea Școlii Gimnaziale „Oana Diana Renea”. Cotifdianul nostru a solicitat punctul de vedere al Primăriei Focșani în legătură cu cele sesizate, primit în cursul zilei de marți, 13 decembrie 2022. Publicăm în continuare textul sesizării cititorului Ziarului de Vrancea precum și reacția primită din partea Primăriei Focșani referitoare la aceasta.    

Cititor al Ziarului de Vrancea: „O zi obișnuită în orașul nostru 

Ziua obișnuită se referă  la unele lucrări de modernizare făcute în ultima perioadă în orașul Focșani.

 Actualmente, așa cum lesne se poate vedea, o  parte din oraș este răscolit și este lăsat așa, îngreunând viața de zi cu zi a locuitorilor. Este lăsat așa, cu trotuare neterminate sau terminate dar îngustate, cu șanțuri neacoperite, cu străzi care doar în urmă cu câțiva ani au fost asfaltate dar acum sunt afectate din cauza intervențiilor la trotuare, cu spații verzi și cu copaci plantați de-a gata uscați și uneori, cu muncitori care lucrează pe ici - pe colo, unul muncește la târnăcop iar cinci se uită. Mă refer nu numai la execuția, ci și la proiectarea lucrărilor: trotuare înguste, parcări făcute neținându-se seama de afectarea negativă a zonelor în care au fost amplasate, etc.

Un caz special și demn de retinut este o „parcare” apărută peste noapte, în urma distrugerii spațiului verde (parc) situat în zona Școlii nr. 3 și a Liceului de Artă, între strazile Dornei și Pictor Nicolae Grigorescu. La începutul „lucrării” din luna ianuarie a acestui an, a fost decopertată o suprafață de peste 1/3 din spațiul verde existent și au fost doborâți câțiva arbori, între care un măr falnic ce avea vârsta de peste 40 de ani. Pe locul unde a fost acel arbore se află acum o alee, foarte îngustă, nepermițând trecerea normală a doi pietoni mergând în sens opus, iar terenul decopertat a devenit, impropriu spus, dar totuși  parcare. Din cauza planului înclinat pe o lungime de peste 100 m, cu o diferență consistentă de nivel în urma decopertării spațiului verde și în lipsa unui canal de preluare a apelor pluviale, la cea mai mică ploaie se creează o baltă în zona dinspre strada Pictor Nicolae Grigorescu care inundă nu numai trotuarul, dar trece peste acesta și peste gazonul semănat în derâdere, iar apa se revarsă spre blocul adiacent inundând-i de fiecare dată subsolul. La acest fenomen contribuie și o casetă prost executată care preia apa revărsată din baltă. Caseta aceasta a fost făcută cu ocazia unei alte lucrări a municipalității, de modernizare a sistemului centralizat de căldură, fără a se ține seama că blocul respectiv este debranșat de foarte mult timp de la rețeaua centralizată.

În urmă cu vreo cinci ani, municipalitatea a intervenit și a amenjat acel spațiu verde, cât de cât, prin trasarea unor alei, prin amplasarea de băncuțe și prin cosiri repetate, dând astfel posibilitatea atât elevilor de la cele două școli cât și locuitorilor în majoritate pensionari din zonă, să se recreeze.

Încă din luna ianuarie a acestui an, atunci când au început lucrările de defrișare și de decopertare, practic a distrugerii parțiale a parcului în cauză pentru realizarea așa-zisei parcări, mi-am manifestat neîncrederea față de demersul făcut, arătându-le executanților că se vede cu ochiul liber diferența de nivel a terenului decopertat și că acest lucru nu numai că va afecta zona în cazul precipitațiilor, dar și că va pune în pericol siguranța elevilor care învață în zonă. Nici un folos!

Acum, prin zona respectivă, cu aportul consistent al proiectanților și al executanților, având în vedere că exact acolo se află și intrarea la Scoala nr. 3 și la Liceul de Artă, se produce o învălmășeală de oameni sărind peste trotuarul și așa neîncăpător dar inundat de apa din balta imensă precum și mașini venind din două sensuri (dinspre str. Pictor Grigorescu și str. Dornei) din care coboară, pe vârful picioarelor pentru a nu se murdări, elevii de la cele două scoli. Este o imagine devenită deja obișnuită dintr-un oraș care se vrea...cum? Dar, oare, este normal să fie așa?

Ca cetățean normal și cu drept la opinie, pot să spun astfel: se putea ca acel parc să fie modernizat prin plantarea de pomi și semănarea de gazon, amplasarea sistemelor de udare artificială, de stâlpi de iluminat,de chioșcuri și de băncuțe, precum și refacerea unei alei care trecea pe lângă gardul ce împrejmuiește Școala nr. 3. În niciun caz nu trebuia să se construiască o parcare în detrimentul unui spațiu verde iar în final să fie un loc prin care circulă sau staționează de-a valma, prin noroi sau după caz prin praf, mașini și copii.

Cei care au decis și cei care au contribuit la ceea ce am descris mai sus trebuie să redea locului destinația avută anterior lucrărilor. Dacă părerea mea nu este de ajuns, poate fi luată opinia celor care sunt afectați în zonă: elevi, părinți, conducerile celor două școli, locuitori, asociații de proprietari.

A propos, proiectarea s-a facut cu date din teren? Pentru că execuția, oricum...ce să mai vorbim?!

Pentru ca cititorii să își facă o părere completă, las câteva fotografii făcute în locul cu pricina în iarna anului 2018 precum și la începutul și după ”modernizarea” din anul 2022.

Să auzim de bine!”

Răspunsul Primăriei Focșani: „Primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă a solicitat astăzi, marți 13 decembrie 2022, Direcției de Dezvoltare Servicii Publice și societății CUP Salubritate să intervină de urgență pentru a rezolva problema parcării din spatele blocurilor de pe strada Pictor Grigorescu, din vecinătatea Școlii Gimnaziale „Oana Diana Renea”.

În zonă, Primăria Municipiului Focșani implementează proiectul european <<Reabilitarea și modernizarea spațiilor publice urbane în zona Bahne>>, proiect care nu prevede și reabilitarea acestei parcări.

Din păcate, parcarea nu a beneficiat niciodată de canalizare, fapt care a generat, de-a lungul timpului, disconfort cetățenilor din zonă.

Chiar și în aceste condiții trebuie asigurat un minim confort pentru locuitorii din zonă iar elevii care vin la Liceul de Artă sau la Școala Gimnazială ”Oana Diana Renea” să nu fie nevoiți să meargă prin bălți și noroaie.

Lucrările au demarat cu vidanjarea apei care s-a adunat în zonă și cu realizarea rețelei de canalizare de către CUP SA.

Ulterior, urmează ca zona să fie sistematizată și ulterior să se întindă un nou strat de piatră până la identificarea surselor de finanțare necesare asfaltării parcării.”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.