Local

Centrul de Calcul Focșani, o denumire specială pentru o unitate dispărută. Trei decenii de la înființarea „Caritasului de Moldova” (Gerald)

Florin Marian Dîrdală
23 feb 2023 7104 vizualizări

Vă mai aduceți aminte de jocul piramidal, de tristă amintire, „Gerald”, care a fost înființat și-a funcționat la Focșani? Ei bine, dacă ați depus bani la acesta ați făcut, fără să știți, cei mai mulți și o plimbare scurtă prin fostul spațiu care a adăpostit „Centrul de Calcul Focșani”. De ce? Pentru că fostul Centru Teritorial de Calcul Electronic (C. T. C. E.) Focșani, prins în jocul privatizărilor de după 1990 și-a închiriat spațiul pentru celebrul joc „Gerald” care promitea de șapte ori suma depusă (varianta inițială era de 10 ori suma, dar și-au dat seama că așa păcăleala dura prea puțin).

Dar de ce ar fi acest C.T.C.E  mai important decât alte unități din vremea comunistă? Din mai multe motive!

1) Denumirea era cel puțin exotică! Cine auzea: ”Centru Teritorial de Calcul Electronic (C.T.C.E.)”, mai ales în provincie se putea gândi la orice: roboți, calculatoare, înregistrări video, audio, datele tuturor locuitorilor dintr- o regiune cu fotografiile lor și multe alte speculații. Sau cine știe ce alte idei au mai trecut prin mințile focșănenilor care aflaseră, cât de cât, de noua invenție a lumii: ordinatorul sau calculatorul cum îl denumește în prezent toată planeta.

2) De ce ar mai fi captivant subiectul ”Centru Teritorial de Calcul Electronic (C.T.C. E)” Focșani? Pentru că, așa cum s-a amintit mai sus, în spațiul care, odinioară, aparținea instituției s-a amenajat pentru o scurtă perioadă,1993-1994, ”Gerald”. Un joc piramidal, un fel de ”Caritas al Moldovei” sau un FNI (mai modern), de fapt o escrocherie ingenioasă, care a păcălit multă lume, mai ales pe oamenii naivi din această regiune. Întrucât, după toate indiciile de bun simț, se pare că nu toată lumea care a depus bani în această șarlatanie ar fi pierdut la fel ca ceilalți.

3) Și la punctul 3), de ce ar fi interesant să mai aflăm despre acest Centru Teritorial de Calcul Electronic(C.T.C.E) Focsani,? Pentru că, în comparație cu alte Centre Teritoriale de Calcul Electronic (C.T.C.E din țară (Neamt, Tg Jiu, Resița) care au rezistat, au prosperat și au adus faimă acelor zone, la noi acasă, Centru Teritorial de Calcul Electronic(C.T.C.E) Focsani nu mai există de mult timp. Iar fostul său spațiu a ajuns să fie închiriat la diverși utilizatori, care oricât de buni ar fi, nu se compară cu performanțele Centrului Teritorial de Calcul Electronic(C.T.C.E) Piatra  Neamț sau Centrului Teritorial de Calcul Electronic(C.T.C.E)  Tg Jiu, așa ca să  ne comparăm cu municipii de calibrul Focșaniului. Nu mai vorbim de Centrele Teritoriale de Calcul Electronic(C.T.C.E) din București, Cluj sau Galați!

Câteva date din trecut: Centru Teritorial de Calcul Electronic (C.T.C.E) Focșani s-a înființat în anul 1973, prin hotărâre a Consiliului de Miniștri și a executat modele și proiecte de sisteme informatice, în special proiecte tip. A manipulat o cantitate enormă de documente încadrate la categoria secret de stat precum acte normative speciale, documentații referitoare la descoperiri și invenții de importanță științifică, la schemele conductelor de gaze, ale magistralelor electrice, ale conductelor de apă care alimentează municipiul, planuri de mobilizare pentru acțiuni cu totul speciale, hărți, planuri, documentații și alte lucrări privind investiții cu caracter de apărare, lucrări de mobilizare la locul de muncă pe timp de război, amplasarea punctelor de comandă, de apărare civilă și a adăposturilor speciale amenajate, efectivele, starea de pregătire și de luptă, înzestrarea cu armament, tehnica de luptă  și planurile de luptă ale gărzilor patriotice, planuri topografice, planuri economice, planuri de import-export, plan valutar,  etc., etc.

Destul de interesantă fișa de atribuții a Centrului Teritorial de Calcul Electronic(C.T.C.E)! Dar mai important din punct de vedere modern, a fost introducerea și folosirea în mediul de lucru a unui obiect extrem de interesant DISCHETA strămoșul Stick ului de azi. Se specifica atunci ca Discheta Floppy Disk reprezintă un suport ideal pentru mini și microcalculatoare, avea o capacitate de înregistrare de 512 000 caractere sau 256 pagini format A 4 (un fleac pentru stickul de azi, unde încap si pe cele mai mici câteva sute de mii de pagini). Dar atunci nu era decât discheta, care avea un cost extrem de redus, putea fi folosită un timp îndelungat, de peste 1000 de ori, iar marele avantaj era acela că putea fi utilizată cu succes in activitatea de spionaj, întrucât permitea stocarea unui volum mare de informații într-un volum fizic redus. Informația putea fi cifrată și putea fi de diferite tipuri: voce, imagini, texte, dimensiunea ei permițând introducerea sau scoaterea  lejer din țară etc.

 Alte documente provenind de Unitatea Centrul Teritorial de Calcul Electronic (C.T.C.E.) Focșani mai arată că instituția funcționa înainte de anul 1989 în sediul de pe str Republicii nr 7 -9,  clădire pe care focșănenii și vrâncenii o știu drept Asirom, sau Atelierul de Proeictare Județean (APJ). Organele centrale și locale s-au grăbit să- i procure, înainte de Revolutie, un sediu nou și adecvat, tocmai la intersecția străzii Bucegi cu Brăilei, fost 23 August. Un adevărat ansamblu format din parter și etaj, întins din bulevard, prin partea de jos a locuințelor colective și terminându-se în spatele acestui cartier, într- o clădire de capăt, anexa finală a respectivului sistem arhitectonic. Alte lucruri pe care le mai amintesc documentele aflate în depozitele Serviciului Judetean Vrancea al Arhivelor Naționale sunt cele legate de participările Centrului de Calcul, pe linia de activitate cultural-artistică. Prin participarea ”tovarășei” Grosu Paula în cadrul Teatrului popular municipal și a Casei de Cultură a sindicatelor, formații cu care a participat și a ocupat locuri fruntașe în cadrul Festivalului national ”Cântarea României”.

Centrul Teritorial de Calcul Electronic (C.T.C.E.) Focșani nu s-a oprit doar la buna îndeplinire a muncii economice, a celei organizatorice, ideologice ori politico-educative. A alcătuit, prin reprezentanții săi, studii ample și răsunătoare pentru acele timpuri precum:” Economisirea severă a energiei electrice și a combustibililor”. ”De la începutul deceniului al 8 lea al secolului nostru (XX) s-a resimțit pe plan mondial o acuta criză de materii prime și energie care a cuprins aproape toate țările lumii (deci criza actuala nu e chiar nouă sub soare). După declanșarea crizei economice mondiale, ca urmare și a creșterii exponențiale a prețurlor la țitei (și atunci tot țiteiul a fost în centrul atenției) s- a conturat o situație contradictorie între baza energetică și cerințele în creștere ale economiei naționale. Tinând cont de aceste lucruri partidul nostru a elaborat o nouă concepție cu privire la suportul energetic al economiei. Programul directivă adoptat de Congresul al XII lea a stabilit noi corelații și proporții atât in sectorul energetic cât și în întreaga economie națională.” 

Și  s-au propus atunci ca la Centrul Teritorial de Calcul Electronic (C.T.C.E.) Focșani să fie luate următoarelor măsuri Salvatoare: ”S-au interzis cu desăvârșire utilizarea reșourilor și a altor aparate electrice de încălzit în birouri, s au stabilit responsabili cu lumina în fiecare birou, s-a redus numărul corpurilor de iluminat la locurile de muncă unde a fost posibil, s- au sigilat prizele care nu erau necesare în procesul de producție și s-au schimbat întrerupătoarele defecte. Echipa de electricieni a urmărit consumurile energetice pe fiecare schimb, analizând cauzele și eliminandu-se aceste cauze atunci când s-au constatat depășiri ale consumurilor normate. Începând din luna februarie (1987) a fost pus în funcțiune un circuit special de pornire a instalației de aclimatizare care reducea curentul absorbit de la retea la pornire și <<s-au afisat, în locuri vizibile, lozinci și afișe care să mobilizeze oamenii muncii în sensul economisirii de energie electrică. >>”  Și textul se încheie spectaculos astfel: ”Din analiza modului în care se respectă aceste măsuri s-a constatat că majoritatea oamenilor muncii din întreprinderea noastră, comuniștii, au înțeles și militează pentru transpunerea în practică a acestor măsuri. Mai sunt însa și cazuri izolate în care se constată că nu s-a înțeles necesitatea stringentă de a se economisi energia electrica. Astfel, se mai folosesc încă termoplonjoanele, corpurile de iluminat nu se deconectează la ore la care ar fi suficienta lumina naturală, în sala calculatorului și la compartimentul culegere date mai rămân echipamente conectate în perioadele în care nu sunt folosite. Este necesar ca toți oamenii muncii să și schimbe radical atitudinea față de problema economisirii de energie astfel încât aceste situații să nu mai apară în activitatea noastră.”  

Următorul material expus este demn de cascadorii râsului acum, dar atunci nimeni n-a avut nimic de obiectat. Titlu: ”Primirea în partid, act de înaltă responsabilitate: Epoca de Aur din viața României se distinge și prin preocuparea constantă a tovarășului Nicolae Ceaușescu pentru conturarea chipului moral al comunistului, pentru fixarea cu precizie a locului și rolului său în societate. La lucrările Marelui Forum al Comunistilor, în raportul prezentat de tov. Nicolae Ceaușescu se sublinia că membrul de partid trebuie sa se distingă prin energia, pasiunea și devotamentul cu care luptă pentru înfăptuirea politicii partidului, să manifeste un înalt simț de răspundere în indeplinirea sarcinilor și o grijă deosebită pentru apărarea și întărirea proprietății obștești, să fie model de corectitudine, principialitate și conduita morală ș.a m.d.”

Multe alte asemenea fantasmagorii s-au discutat în ședintele tovărășești ale fostului Centru de calcul Focsani, deși acum, dacă e să judecăm la rece, cea cu economisirea energiei nu pare a fi tocmai o prostie, deoarece o simțim în facturile noastre chiar în aceste zile ale anului 2023, după cel anterior 2022, la fel de dezastruos în ceea ce privește scumpirile adoptate încă de atunci.

În fine, să încheiem într-o notă hazile și să amintim că, de ceva vreme încoace, clădirea care reprezintă partea de fundal a fostului Centrul Teritorial de Calcul Electronic ( C.T.C.E.) Focșani, cea  încercuită în chenarul galben din fotografia alăturată și pe unde erau scoși deponenții de la ”Gerald” ca să evite îmbulzeala de la intrare (și totodata pe unde se strecurau, contra cost, cei care doreau să depună fără a trece prin aglomerația din față) este expusă la vânzare silită pentru un preț de aproximativ 500 000 de euro. Dacă se va vinde, așa ca într- o poveste cu binele care învinge răul, să ne închipuim, deși nu va fi așa, că banii respectivi vor ajunge la oamenii care, într-un moment de rătăcire și-au depus toată agoniseala vietii lor la Gerald și au pierdut TOTUL!

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.