Local

FOTO | Ce pregătesc crescătorii vrânceni de oi pentru Paşti şi care va fi preţul

Janine VADISLAV
13 mar 2022 4215 vizualizări

În acest an vor fi  mai puţini miei pe piaţa din Vrancea şi mai scumpi. Având mai multe variante, crescătorilor de oi le este mai uşor să aleagă cui să vândă, adică celui care dă preţul corect. Iarna a fost uşoară, mâncare a fost, iar mieii arată de nota 10. În Vrancea, preţul la carnea de miel a explodat înainte de a ajunge mieii pe piaţă. Deşi suntem la începutul lunii martie, samsarii sunt pregătiţi ca în cel mult o săptămână - două să înceapă să cumpere, iar preţul vehiculat până acum s-ar părea că va fi 15 lei/kg în viu.  

A fost un an bun pentru Stelu Crancu, din satul vrâncean Ciolăneşti, care are 300 de oi şi cam tot atâţia miei, unul şi unul. Pentru hrana animalelor a cumpărat doar cerealele, restul a produs în gospodăria proprie.

„Având în vedere că a fost o iarnă blândă, o iarnă caldă, adăpost a fost, un pic de bază furajeră au avut, au fost condiţii prielnice  pentru a creşte şi a lua în greutate. Acuma îs la 35-40 kg”. 

- Câte luni au? întreb

„În jur de 2 luni şi jumătate”, spune domnul Crancu.

Dacă socoteşti puţin, ajungi să crezi că anul acesta fermierul nostru se va îmbogăţi, numai că socoteala de acasă nu se va potrivi cu cea din târg. Problema e că au crescut şi cheltuielile.

„ A crescut foarte mult preţul la energie, la motorină, preţul la utilaje şi, sincer, nu ne avantajează cu nimic că preţul ( la kg. de carne) va fi mai mare. Mare parte din miei va merge pentru reproducţie. Atunci suntem şi noi mulţumiţi sufleteşte, când omul este mulţumit că ia o bază genetică bună”.

- Aveţi rasă?

„Eu aşa zic”.

Domnul Stelu Crancu ţine foarte mult la rasă, mai ales că este oier din tată-n fiu, iar dintre fete, cea mare, care este  medic veterinar, dar munceşte în fermă cot la cot cu restul familiei şi cei doi băieţi care-i calcă pe urme, vor duce tradiţia mai departe.

- A fost dorinţa ei sau a dumneavoastră? întreb

„Şi, şi, mai mult a mea, să fie cât mai aproape un medic veterinar”.

Cel care l-a consiliat de-a lungul anilor, dr. vet. Dan Lăzărescu, şi ştie ce rasă bună are, vine anual să cumpere un miel, dar acum a ales şi câteva mioare de prăsilă, din rasa Ţigaie cu Capul Negru.

„Deja  mi-am dat seama ce miei sunt şi o să-mi însemn unul dintre ei, pe care l-am şi ochit, ca să-l cumpăr pentru Sărbătorile Pascale. Am cumpărat şi mieluţe de prăsilă, să fie, curtea e mare!”

-  Dar care va fi preţul la piaţă? întreb

„Va fi in creştere”, spune domnul Crancu.

- Cât a fost anul trecut?

„Anul trecut a mers undeva la 15 lei/kg în viu şi 25 lei/kg în carcasă. Anul acesta  creşterea va fi undeva între 20-40 la sută, în mod sigur”.

- Cine are de pierdut? întreb

„Cel mai bun prieten al nostru, consumatorul, el va plăti preţul final, ăsta e cel mai mare regret”.

- În concluzie, nu sunteţi prea fericit....

„Nu sunt, dacă ai pierdut principalul prieten - consumatorul, îţi dispare şi obiectul de activitate. De aceea trebuie o mai mare atenţie către zootehnie, ea e veriga slabă, ar merita mai multă atenţie, spune domnul Crancu.

Cel care l-a pus pe domnul Stelu Crancu pe drumul lui a fost tatăl - nenea Jenică - , priceput la oi, da şi la oameni. O viaţă întreaga a ştiut cum să vorbească cu oamenii - căci „vorba dulce mult aduce...” şi să îngrijească oile ca nimeni altul. Pe mine m-a adus în mijlocul acestei familii domnul doctor Lăzărescu, dar începutul fusese făcut de tatăl meu, Valică Petrişor, care iubea animalele, avea animale, iar pe noii născuţi îi îngrijea ca pe copii. Am fost o norocoasă şi mă gândesc că lor ar trebui să le mulţumesc pentru anii de televiziune, care mi-au schimbat viaţa.

Dar, să ne întoarcem la oile noastre.

„Oile sunt frumoase, respectă standardul rasei. Noi am adus cu ceva timp în urmă un nucleu de Carabaşă din Teleorman şi s-a făcut o încrucişare de absorţie pe ţigaie ruginie şi a rezultat ceea ce vedeţi. Stelu le dă curaj şi celorlalţi oieri să ia material de prăsilă şi să încerce să crească această rasă.

Are o producţie de lapte deosebită, este cea mai bună ţigaie de lapte şi e păcat să nu extindem din ce avem şi la alţi crescători. În acest moment, Stelu are tot nucleul de vânzare stabilit cu crescătorii, care s-au angajat să cumpere de la el. Dar ce să faci cu o singură floare, dacă nu sunt sprijiniţi şi ceilalţi crescători să meargă pe rasă curată şi să facă faţă concurenţei? spune domnul doctor Dan Lăzărescu zâmbind amar.

- Una peste alta, pentru cei care adoră carnea de miel, care credeţi că va fi preţul  la piaţă, acolo unde merge tot omul?

„Undeva la 20 lei/kg, în viu sau, pentru Sărbătorile Pascale 30-35 lei/kg. sacrificat.”  spune domnul Stelu Crancu, din satul Ciolăneşti, comuna Fitioneşti, judeţul Vrancea.

Specialiştii spun că România este pe locul patru în UE, după Regatul Unit, Spania şi Grecia la efectivele de ovine şi caprine deţinute, iar mare parte dintre miei vor pleca la export.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.