Local

Alte două transporturi umanitare au plecat de la Crucea Roșie Vrancea spre Cernăuți.Donația Prințului Ludwig von Bayern a contribuit la unul din ele

Ziarul de Vrancea
13 mar 2022 1556 vizualizări

Campania Umanitatea Nu Are Granițe pentru refugiații și evacuații din Ucraina continuă. Alte două transporturi umanitare au plecat de la Crucea Roșie Vrancea spre Cernăuți.

Prima misiune a Crucii Roşii Vrancea s-a întâmplat în 26 februarie, următoarea în 2 martie, cea de-a treia în data de 8 Martie, iar cea de-a patra misiune e în derulare chiar în acest moment - 10 Martie.

 Primul transport cu donaţii a ajuns la Cernauți, în baza "Olympia", locație coordonată de Administratia Regionala Cernauti , prin Departamentul de Protecție Socială Cernăuți , in parteneriat cu Crucea Roșie Cernăuți.

Al doilea transport umanitar a făcut o oprire, în drumul spre Cernăuţi, în Campusul pentru #refugiaţi din oraşul Milişăuţi (Suceava), unde a fost lăsată o parte din donaţii, care la vremea respectivă găzduia peste 700 de refuguati. Echipa de voluntari de la Crucea Roșie Vrancea, care a însoțit cel de-al doilea transport umanitar pentru refugiați și-a încheiat apoi misiunea cu vizita la filiala zonala de Cruce Rosie Cernauti, care a primit o parte din donațiile vrâncenilor pentru a sprijini populația locală afectată de razboi. Cea mai mare parte a donatiilor a ajuns în baza "Olympia", din Cernauti.

Următorul transport pentru baza Olympia, cel din data de 8 Martie, a fost posibil prin colecta locală de bunuri şi fonduri dar mai ales în urma donaţiei făcute de Prințul Ludwig von Bayern, preşedintele Fundației Hilfsverein Nymphenburg e. V. din Germania, organizatie implicată în proiecte derulate în comun cu Crucea Roşie Vrancea de aproape 20 de ani.

În drum spre Cernauti, in data 8 Martie, la Vama Siret, voluntarii Filialei Vrancea si cei ai Crucii Rosii Romane au fost felicitati de Majestatea Sa Margareta, președintele Crucii Roșii Romane, însoțită de Principele Raduși de dl Ioan Silviu Lefter, directorul general al organizatiei, pentru întreaga activitate umanitară realizata până acum, in sprijinul refugiatilor din Ucraina

Impresii din jurnalul de campanie umanitară

Fluxul de refugiați este cel mai grav pe care l-a experimentat Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial şi nici noi, ţările vecine Ucrainei, nu putem spune că ne vom putea bucura de viaţă paşnică, curand.

Se spune că până şi stelele se ascund de război, dar voluntarii Crucii Roşii Vrancea nu pot gândi semenul care fuge din calea războiului ca pe o ştire statistică, ci ca pe un episod ce îi străbate necontenit în a nu şovăi să însoţească şi următorul transport umanitar. Deşi, de celălalt de dinainte nu îi desparte prea multe ceasuri.

Am văzut mogâldețe de copilași  nou-născuți, care NU adormeau cu căpușorul pe umărul mamei, care plângeau de foame sau de frig. Am văzut mame pentru care apa fierbinte pentru a pregăti laptele este cel mai de preţ ajutor. E foarte greu să priveşti, să ţii ochii larg deschişi. Totul are un impact emoțional major asupra noastră. Am fost în Vama Siret o dată și în Ucraina o dată... abia aștept să ajung și a treia oară și ori de câte ori va fi nevoie!” mărturiseşte unul dintre volutarii Crucii Rosii, Dana. Astăzi, ea pleacă a treia oară înspre #Cernăuţi, în cea de-a patra misiune umanitară de la începtul conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina.

În cadrul acestor deplasări umanitare oamenii noştri se întorc de multe ori înapoi cu sentimentul că, poartă cu ei o parte din pacea neatinsă de obuze, chiar dacă pacea nu trece punctul de frontieră.

"Sunt soț, tată. Foarte mulți ani am trăit printre străini, dar o asemenea experiență emoțională nu am mai avut. Sunt bărbat, dar am fost copleșit de durere și m-am simțit atât de neputincios când am ajuns prima dată în vama Siret. În câteva zile, însă, am încărcat din nou mașinile cu ajutoare de la oameni cu suflet, pentru că este nevoie de noi.”,mărturiseşte Vasile, un alt volutar al Crucii Rosii Vrancea.

E un mecanism anevoios a înţelege neliniştea si tensiuneaaltor semeni care nu numai că fug de război, dar nu ştiu când se vor opri si vor fi din nou, in siguranta. Dacă nu cunoşti, cu adevărat, sentimentul trăit, nu poţi înţelege cu adevărat forţa şi primejdia războiului si implicatiile lor umanitare.

Experiența trăită in vama SIRET si CERNĂUȚI m-a marcat profund , de-abia acum înțeleg cu adevărat valoarea cuvântului ,,PACE’’!!! Familii întregi separate , mame ținându-și copii in brațe fugind din calea dezastrului si a morții, lăsând in urmă soți ,părinți, bunici , prieteni , neștiind dacă se vor mai regăsi vreodată!! ZDRUNCINĂTOR !!!”,povesteste Luci, alt voluntar.

Transportul umanitar în sprijinul cetățenilor ucraineni dislocați în Cernăuți și refugiați în județul Suceava a reprezentat pentru mine prima misiune într-o nouă experiență personală, aceea de voluntar al Crucii Roșii Vrancea.

(…) Dezorientați, cetățenii Ucrainei încearcă să își protejeze copiii și să își salveze propria viață.  Și-au părăsit căminele unde trăiau în pace și au pornit într-o călătorie neplanificată, către zone care le pot oferi siguranță. Un drum plin de obstacole și greutăți. Pe acest itinerar au descoperit solidaritatea semenilor: voluntari din toate colțurile lumii le-au sărit în ajutor. Zâmbetul care luminează fețele lor marcate de oboseală, suferință și îngrijorare sunt dovada aprecierii pentru gesturile frumoase. Acest zambet este cea mai de preț recompensă. Pentru oameni care nu așteaptă nimic în schimbul empatiei față de semeni.

Sunt profund marcat de demnitatea refugiaților ucraineni. În pofida tuturor neajunsurilor și greutăților au rămas oameni mândri.”, a declarat domnul Emil Bobocea , voluntar nou al Filialei Vrancea.

La unul din capetele misiunii, cel mai important capăt, vă aflaţi dvs, oameni solidari cu neputinţa, temerea altor oameni, cei care aşteptaţi cuvintele noastre de apel şi imediat ce ele ajung la sufletul dvs şi vă străbat, vă şi puneţi în slujba păcii, donând bani, alimente şi bunuri de primă necesitate.

Experiența în aceste zone cu refugiați, te face să te simți și puternic, și slab, pentru că vrei să ajuți cât mai mult, dar nu se poate.

Suntem recunoscători și aducem mulţumire tuturor pentru eforturile făcute, dar e important ca reusiti să rupeţi din puţinul dvs pentru a-l pune în slujba binelui.

Maratonul umanitar pentru #Ucraina contiuna. Vă invităm să vă alăturați eforturilor noastre!” -a declarat Rodica Davidean

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.