Local

FOTO | Agricultura Vrancei, pârjolită de secetă

Janine VADISLAV
8 mai 2020 3596 vizualizări

Agricultorii mari şi mici sunt în plină campanie agricolă, pe care au început-o cu dreptul în toamna anului trecut. Acum însă, cel puţin in partea de sud şi de est, deficitul mare de apă din sol le dă mari bătăi de cap. Primăvara capricioasă, cu schimbări bruşte de temperatură şi un regim pluviometric care n-a depăşit 3-5l/m.p, le-a dat peste cap toate socotelile. Fiecare zi fără apă măreşte procentul de calamitate. Fermierii cu mari suprafeţe de teren pierd acum miliarde de lei întorcând rapiţa, grâul şi orzul, fără să aibă siguranţa că porumbul şi floarea-soarelui, odată semănate, nu vor avea aceeaşi soartă.

În Vrancea este secetă mare. Bătrânii spun că nu au mai trăit aşa ceva de la seceta din 1947. Culturile de rapiţă sunt calamitate sută la sută, cele de grâu şi orz în proporţie de 80-90 la sută. Nici celelalte culturi nu arată prea bine, iar crescătorii de animale se tem că nu vor avea suficiente furaje pentru iarnă. Majoritatea terenurilor agricole nu pot fi irigate pentru că sistemele de irigaţie fie au fost distruse, fie n-au existat niciodată în anumite zone. Se irigă, dar foarte puţin având în vedere suprafeţele mari de culturi care suferă de apă. Ca să nu intre în faliment, fermierii s-au gândit să întoarcă culturile de toamnă, începând cu rapiţa dar şi aici sunt probleme, nu pot face acest lucru până când nu vine comisia de la D.A.J Vrancea să verifice cât de mare este paguba, pentru a putea fi despăgubiţi.

„Situaţia este tristă. Vedeţi această cultură la care ne găsim (undeva în zona comunei Bilieşti), acum este calamitată sută la sută. A fost reînsămânţată cu porumb pentru boabe. Nu suntem siguri că vom avea cultura de porumb până la recoltare. La cultura de rapiţă gradul de calamitate este de sută la sută. La porumb o să vedem, în funcţie de cantităţile de precipitaţii care se vor înregistra, sau nu. Niciodată nu ştim unde şi cât, ce cantităţi de apă vor fi”, spune ing. Virgiliu Bobocea, consilier D.A.J Vrancea, aflat pe teren cu una dintre comisiile de verificare.

Cei care vor avea de suferit cel mai mult sunt micii producători, care au investit tot ce au avut în înfiinţarea culturilor.

„Ei vor înregistra probabil pierderi. Acum, practic, acţiunea pe care o facem se axează pe acele culturi care s-au întors sau urmează să se întoarcă în perioada imediat următoare”, mai spune ing. Virgiliu Bobocea, consilier D.A.J Vrancea.

Acţiunea de constatare a suprafeţelor calamitate va fi desfăşurată pe o perioadă mai lungă. Deşi timpul e înaintat, agricultorii se  gândesc deja să însămânţeze porumb şi floarea-soarelui pe terenurile unde cultura a fost întoarsă.    

„Nu ştiu cât vor reuşi cu această a doua cultură...”

- Mai iese ceva? întreb.

„Nu sunt şanse să mai iasă ceva, chiar dacă plouă e terminat. Dacă n-a răsărit până acum, sunt şanse mici să mai răsară.”

Situaţia este atât de gravă, încât şi specialiştii se simt depăşiţi.

„Ia uitaţi-vă, ce este, uscat, uscat!”, spune ing Virgiliu Bobocea fărâmând în palmă pământul.

- Cât ar trebui să plouă, să revină la normal?

„Mult, foarte mult, şi dacă se poate, în reprize de ploaie de 20-30l. 150l, cel puţin, pe m.p.”

Fermierii sunt decişi să semene porumb deşi ştiu că merg la risc.

„E un risc foarte mare. Dacă nu va ploua, nu se va face nici porumbul... Pierderea va fi mult mai mare”, spune ing. Andrei Pascal, şef. Fermă Pădureni.

Şi în partea de est a judeţului mii de hectare de grâu, orz şi rapiţă sunt distruse de secetă.

„Culturile sunt afectate destul de puternic...”

- Se mai poate face ceva? întreb.

„La culturile de toamnă mai puţin. Din ce am văzut până acum, şanse au să ajungă la maturitate, dar producţia va fi foarte mică”, constată ing. Cătălin Apetrei, specialist D.A.J Vrancea

Fermierii întorc culturile, altă soluţie nu au.

„Am început să întoarcem culturile de grâu şi orz, cel puţin parţial. Rapiţa deja am întors-o. E o secetă pedologică cruntă, avem un deficit de apă de peste 200l/m.p. Ploile care au căzut, rare şi ele, n-au depăşit cantitativ 3-5l/m.p. Chiar dacă întoarcem, nu avem umiditatea necesară pentru răsărirea noii culturi”, spune şi Răzvan Avram, fermier, care lucrează 600 ha, din Bordeasca veche.

- Ce semănaţi? întreb.

„Porumb şi floarea - soarelui. Problema e că şi cea de-a doua cultură e cu grad major de risc, din cauza deficitului de apă. Raţionamentul economic ne obligă să întoarcem cultura pentru că productivitatea este în acest moment undeva la 300-400 kg/ha. Nu recuperăm nici măcar cheltuiala”.

- Dacă plouă, se îndreaptă ceva? întreb.

„La culturile de toamnă nu prea mai are ce să se îndrepte. Eventual, o să fie un spor de producţie de 50-100 kg/ha, care nu reprezintă nimic, nu se poate recupera nimic. Nu doar lipsa apei a dăunat, ci şi vânturile puternice care au deshidratat culturile. Ăsta e motivul pentru care culturile sunt arse.”

Administratorul unei ferme de  2700 de ha, din zona Mărtineşti, a semănat grâu, orz, porumb, floarea-soarelui şi orzoaică de primăvară.

„Situaţia este dezastruoasă, calamitate în procent de 80-90 la sută, chiar şi sută la sută pe unele suprafeţe.

- Ce culturi au avut de suferit cel mai mult?

„În prima fază grâul şi orzul”.

- Aţi întors ceva până acum?

„Până acum nu, am aşteptat comisia să ajungă la noi, să vedem suprafeţele calamitate, după care vom lua o decizie. Ne-am gândit să întoarcem grâul şi în locul lui să punem floarea-soarelui, sau porumb.”

- Nu-i târziu pentru floare?

„Nu, dacă o să avem şi ceva apă”.

- Posibilităţi de irigat aveţi?

„Nu”.

- Sunteţi la mila Domnului...

„La mila Domnului, da”,  spune Ştefan Iamandei administratorul fermei.

Până în acest moment, au fost verificate 28.000 ha care vor fi întoarse, dar acesta este doar vârful aisbergului. Acesta este doar începutul. Comisii formate din reprezentanţi APIA, D.A.J Vrancea şi ai primăriilor pe raza cărora fermierii au culturi afectate de secetă, au început verificările în teren.

„Specialiştii noștri au verificat deja 28.000 ha de culturi calamitate şi este abia începutul. Acţiunea este de durată. În momentul finalizării se vor întocmi şi listele pentru despăgubirea fermierilor”.

- Aţi fost informat care va fi suma pe care o vor primi ca despăgubire pentru un hectar de cultură calamitată?

„Deocamdată nu, dar în momentul în care vom fi informaţi, vom transmite oficial în teritoriu”, a spus dl. Ticu Costandache, director executiv D.A.J Vrancea.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.