Local

Foto | Acțiuni desfășurate de polițiștii vrânceni de ”Ziua internațională a copilului dispărut”

Ziarul de Vrancea
26 mai 2023 547 vizualizări

Cu ocazia Zilei internaționale a copilului dispărut, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară și Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Vrancea au desfășurat activități, al căror principal scop a fost cel de creștere a nivelului de conștientizare cu privire la fenomenul dispariției voluntare a minorilor și la efectele negative ale acestei forme de dispariție.

Plecatul de acasă nu e o soluție! Când pleci de acasă închizi o ușă, dar nu ți se deschid altele

Cu ocazia Zilei internaționale a copilului dispărut, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară și Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Vrancea au desfășurat activități, al căror principal scop a fost cel de creștere a nivelului de conștientizare cu privire la fenomenul dispariției voluntare a minorilor și la efectele negative ale acestei forme de dispariție.

 Aproximativ 200 de copii, din cadrul centrelor școlare pentru educație incluzivă Mihălceni și Măicănești și Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea au fost încurajați să ceară ajutor în situațiile în care se simt singuri și neînțeleși, înainte de a lua o decizie cu urmări ireversibile.

În perioada ianuarie 2022 – 1 mai 2023, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au fost căutați 223 de minori, toți fiind depistați, unele cazuri fiind sesizate anterior și soluționate în perioada de referință.

Numărul sesizărilor de dispariție nu reprezintă numărul de copii dispăruți, deoarece fiecare sesizare, privind același copil, este înregistrată ca o nouă dispariție.

Printre cauzele care duc la înregistrarea dispariţiilor de minori sunt nesupravegherea de către părinţi, aparţinătorii legali ori factorii responsabili din unităţile de ocrotire, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii sau aparţinătorii legali fiind plecaţi la muncă în străinătate sau lipsa unei comunicări autentice cu părinţii.

De asemenea, printre cauzele  întâlnite se numără și starea materială precară, care determină neglijarea funcţiei de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii, abandonul şcolar sau acumularea de absenţe, rezultatele negative la şcoală, creşterea influenţei anturajului negativ, precum și spiritul de aventură.Concluzii similare se desprind și din analiza realizată de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, precum și din creșterea numărului de situații în care copiii și-au exprimat intenția de a părăsi domiciliul, așa cum au fost constatate de Asociația Telefonul Copilului, în cadrul sesiunilor de consiliere oferite de către specialiștii organizației la linia europeană de asistență pentru copii 116111 – Telefonul Copilului.

Prevenirea victimizării minorilor constituie o prioritate naţională a Poliţiei Române. Disparițiile de minori sunt tratate cu celeritate, având în vedere că plecarea unui copil din mediul familial sau din centrele de protecție generează o emoție puternică în rândul comunității, de mare impact, atenția fiind concentrată în jurul ipostazelor victimale în care se poate regăsi acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.