Fostul șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci este noul director executiv al ADI „Vranceaqua”
Fostul șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci este noul director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Vranceaqua”.Cotidianul nostru a aflat informația referitoare la numirea juristului Mihai Copaci în funcția de director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Vranceaqua” în urma unui răspuns solicitat Primăriei Orașului Panciu în legătură cu o sesizare făcută de un locuitor al urbei pe subiectul furnizării apei potabile în comunitatea menționată.
Mihai Copaci a fost numit șef al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea în 2006, la recomandarea PNL, la guvernare fiind „Alianța Dreptate și Adevăr” PNL-PD. Primul său mandat a durat până în 2009, atunci când, odată cu schimbarea puterii politice, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a modificat indicatorii de performanță din contractele de management ale șefilor din teritoriu. Cum soția liberalului era magistrat cu vechime la Tribunalul Vrancea, Mihai Copaci a atacat în instanță de fiecare dată orice act de demitere a sa din funcție și a intrat în lungi concedii medicale atunci când a fost nevoit să părăsească biroul de „director-președinte general”.
În luna martie 2016 , fostul preşedinte – director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vrancea Mihail Copaci a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru luare de mită, după ce ar fi primit 3.000 de euro şi 3.500 de lei de la o persoană din conducerea unui spital, pentru a asigura bugetarea unităţii medicale.Pe data de 27 februarie 2016, Mihail Copaci a fost prins în flagrant după ce a primit 1.000 de euro, în parcarea unui complex comercial.În rechizitoriu dosarului se menţiona că în perioada martie 2015 – 27 februarie 2016, Mihail Copaci, ca preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, a solicitat şi a primit de la o persoană din conducerea unui spital, în tranşe periodice, suma totală de 3.000 de euro şi 3.500 de lei, pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să asigure bugetarea corespunzătoare a spitalului, prin contractele încheiate în acest sens între casa de asigurări şi spital.Despre acest caz Ziarul de Vrancea a scris aici şi aici
În ianuarie 2017 magistraţii Curții de Apel Galaţi au dat sentinţa definitivă în apelul la dosarul în care Mihai Copaci fostul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea a fost judecat pentru luare de mită.La fond judecătorii cauzei de la Tribunalul Brăila îl condamnaseră pe Copaci la 3 ani de închisoare cu suspendare.Prin sentinţa din ianuarie 2017i judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au decis să menţină cuantumul închisorii cu suspendare, care a rămas de trei ani, dar au dispus și alte măsuri. Astfel judecătorii gălățeni l-au obligat pe mihai Copaci să frecventeze un program de reintegrare socială organizat de Serviciul de Probațiune Vrancea.Deasemenea conform aceleiaşi sentinţe judecătorii i-au permis lui Copaci să părăsească țara fără acordul instanței și au redus pedeapsa complementară de la 4 la 3 ani.Mihai Copaci a avut însă interdicţie în această perioadă să ocupe funcția de președinte al Casei de Asigurări.
În scopul realizării investiţiilor propuse prin Axa 1-“Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată” din cadrul Programului Operational Sectorial POS Mediu si POIM, regionalizarea a reprezentat o condiţie de bază pentru implementarea strategiei propuse pentru această axa. Din punct de vedere instituţional, regionalizarea s-a realizat prin reorganizarea serviciilor publice existente deţinute de municipalităţi, având la baza trei elemente instituţionale cheie:
.Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară - Asociaţia se constituie în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare (denumit în continuare Serviciul) pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre (denumită în continuare aria Serviciului), precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional, destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente Serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului (denumită în continuare strategia de dezvoltare);
2.Operatorul regional
3.Contractul de Delegare a Gestiunii Serviciilor
Asociația reprezintă o structura de cooperare cu personalitate juridică, având ca scop înfiinţarea, organizarea, reglementarea, finanţarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea în comun a serviciilor de utilităţi publice pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente acestor servicii.
ADI are statut de asociaţie de utilitate publică, de drept privat (este creată în conformitate cu prevederile O.G. nr. 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile).
Asociația este singurul partener al Operatorului Regional – S.C. C.U.P. S.A- ca organ unic de decizie şi coordonare și exercită, în numele şi pe seama UAT-urilor asociate, anumite competenţe şi prerogative ale acestora, drepturi şi obligaţii, pe baza unui mandat acordat de către membrii ADI prin statutul acestuia.
Unitatea de implementare a proiectului (UIP) este constituită în cadrul S.C. C.U.P. S.A iar „Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua pentru servicii în sectorul de apă și apă uzată din Vrancea” este responsabilă de coordonarea implementării proiectului
De cine este condusă Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Vranceaqua”
Mmbrii asociați ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Vranceaqua”. :
- U.A.T. Consiliul Judetean Vrancea
- U.A.T. Municipiul Focsani
- U.A.T. Municipiul Adjud
- U.A.T. Orasul Odobesti
- U.A.T. Orasul Marasesti
- U.A.T. Orasul Panciu
- U.A.T. Comuna Golesti
- U.A.T. Comuna Campineanca
- U.A.T. Comuna Homocea
- U.A.T. Comuna Dumbraveni
- U.A.T. Comuna Urechesti
- U.A.T. Comuna Gologanu
- U.A.T. Comuna Carligele
- U.A.T. Comuna Vanatori
- U.A.T. Comuna Obrejita
- U.A.T. Comuna Slobozia Bradului
- U.A.T. Comuna Tamboiesti
- U.A.T. Comuna Gugesti
- U.A.T. Comuna Bordesti
- U.A.T. Comuna Tulnici
- U.A.T. Comuna Popesti
- U.A.T. Comuna Cotesti
- U.A.T. Comuna Suraia
- U.A.T. Comuna Vulturu
- U.A.T. Comuna Tataranu
- U.A.T. Comuna Vartescoiu
- U.A.T. Comuna Brosteni
- U.A.T. Comuna Bolotesti
- U.A.T. Comuna Ruginesti
- U.A.T. Comuna Jaristea
- U.A.T. Comuna Milcovul
- U.A.T. Comuna Straoane
- U.A.T. Comuna Maicanesti
- U.A.T. Comuna Sihlea
- U.A.T. Comuna Biliesti
- U.A.T. Comuna Rastoaca
- U.A.T. Comuna Nanesti
- U.A.T. Comuna Slobozia Ciorasti
- U.A.T. Comuna Soveja
-
U.A.T. Comuna Namoloasa - judetul Galati
- U.A.T. Comuna Dumitresti
- U.A.T. COMUNA BARSESTI
- U.A.T. COMUNA BOGHESTI
- U.A.T. COMUNA CORBITA
- U.A.T. COMUNA GAROAFA
- U.A.T. COMUNA GURA CALITEI
- U.A.T. COMUNA JITIA
- U.A.T. COMUNA MERA
- U.A.T. COMUNA NARUJA
- U.A.T. COMUNA NEGRILESTI
- U.A.T. COMUNA PAULESTI
- U.A.T. COMUNA PLOSCUTENI
- U.A.T. COMUNA POIANA CRISTEI
- U.A.T. COMUNA PUFESTI
- U.A.T. COMUNA REGHIU
- U.A.T. COMUNA SPULBER
- U.A.T. COMUNA VALEA SARII
- U.A.T. COMUNA VINTILEASCA
- U.A.T. COMUNA VIZANTEA LIVEZI
- U.A.T. COMUNA CAMPURI