Local

Fonduri europene pentru vrâncenii care vor să deschidă afaceri în mediul rural

Ionel Sclavone
7 nov 2021 5900 vizualizări

Vrâncenii din mediul rural care doresc să-și deschidă o afacere într-un alt domeniu decât agricultura pot accesa fonduri europene. Începând din 2 noiembrie, ora 9.00 și până pe 1 februarie, ora 6.00, cei interesați pot solicita finanțări pentru măsura pentru submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Din 2 noiembrie, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis sesiunea de cereri de finanțare pentru pentru submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole. Cererile de finanțare se depun on-line, pe site-ul Agenției, începând cu data de 2 noiembrie 2021, ora 9:00

În total vor fi alocate finanțări, pentru diverse investiții, în valoare de 100 de milioane de euro. Pentru fiecare cerere de finanțare aprobată se va acorda o sumă de maxim 200.000 de euro. Aceasta în vreme ce plafonul minim acceptat pentru un proiect este de 10.000 de euro, această sumă reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului.

Vrâncenii interesați de aceste fonduri pot depune proiecte în permanență până la atingerea termenului limită. Există o situație în care depunerea se oprește înainte de acest termen, 1 februarie 2022.

Acest lucru se întâmplă atunci când valoarea totală a proiectelor depuse care au punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective ajunge la 150% din nivelul alocării. Excepție fac proiectele depuse în primele cinci zile calendaristice din fiecare etapă de depunere.

Pragurile de calitate lunare sunt de 60 de puncte pentru proiectele de depuse în perioada 02.11.2021– 01.12.2021, 50 de puncte pentru cele din intervalul 02.12.2021– 01.01.2022 și 25 pentru cele depuse între 02.01.2022 – 01.02.2022. Pentru a fi selectat, un proiect trebuie să obțină un minim de 25 de puncte.

Cine poate accesa aceste fonduri

Solicitanții eligibili pentru acest tip de finanțare sunt sunt micro-întreprinderile şi întreprinderile neagricole mici existente sau nou-înființate din spaţiul rural. De asemenea, pot solicita aceste fonduri fermierii sau membrii unor gospodării agricole autorizați cu statut minim pe PFA, care îşi diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea altor activități. Acest lucru se va face în cadrul întreprinderii deja existente, cu condiția să se încadreze categoria micro-întreprinderi şi întreprinderi mici.

Sprijinul public nerambursabil poate reprezenta până la 90% sau până la 70% din totalul cheltuielilor eligibile.

Pentru a beneficia de o finanțare care să acopere 90% din valoarea eligibilă activitatea pentru care se solicită fondurile europene trebuie să se încadreze în codurile CAEN aferente producției.

Activitățile pentru care se solicită finanțare prin submăsura 6.4 trebuie să se regăsească în Lista codurilor CAEN eligibile, respectiv în Anexa 7 la Ghidul solicitantului. Între activitățile fianțate investițiile în unitățile de primire turistică (parcuri de rulote, camping, bungalou), fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie şi carton, fabricarea produselor chimice, farmaceutice, fabricare produse electrice, electronice etc.

Mai multe detalii despre tipurile de investiții și condițiile specifice pe care trebuie să le îndeplineascvă solicitanții pot fi consultate pe site-ul www.afir.info în Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia, la secțiunea „Investiții PNDR”, pe pagina dedicată submăsurii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.